maanantai 4. heinäkuuta 2016

Suklaaleivosten luomistyö

Otan puhelimellani aina näyttökuvia ihanista leivontaideoista. Melko usein käy niin, että netistä löytyy pelkkä herkullinen kuva ilman reseptiä. Muistin nämä leivokset selatessani puhelimeni näyttökuvakansiota. Kuva näytti melko karulta ilman mitään lähdetietoja.


 
Sanomattakin on kuitenkin selvää, että jokin minua tässä kuvassa kiehtoi. Miksi muutenkaan olisin sen tallentanut? Ulkonäkö houkutteli suklaisuudellaan, ja pakkohan sitä oli alkaa tuumasta toimeen. Lähdin rakentamaan reseptiä leivospohjasta. Halusin jotain kosteaa mutten liian tuhtia, ja ehdottomasti jotain, mikä ei tarvitsisi kostutusta. Hummingbird Bakeryn leivontakirjasta nappasin kuorrutetun brownien ohjeen. Tein taikinan huomattavasti pienempänä, ja sen vuoksi sopivan vuoan löytyminen olikin vaikeaa. Lopulta rajasin isosta vuoasta sopivan kokoisen toisella kakkuvuoalla.
 
Täyte löytyi samasta kirjasta. Leikkasin leivoksista pitkiä ja ohuita paloja, ja pursotin pyöreällä tyllalla suklaakreemiä päälle. Alkuperäisessä inspiraatiokuvassa päällimmäisenä oleva suklaalevy on tumma, mutta halusin tuoda hieman kontrastia ja vaihdoin suklaan valkoiseen. Valkosuklaasuikaleet, suklaarouhe ja sitruunamelissa saivat viimeistellä nämä kaunokaiset.
 
Kaiken jälkeen olin hurjan tyytyväinen. Ulkonäön lisäksi myös maku miellytti. Tällä ohjeella tuli kahdeksan sopivaa leivosta, jotka eivät olleet liian suuria - juuri sopivia jälkiruoaksi.
 
 
 


Ihanat suklaaleivokset
  • riittävyys: 8 leivosta
  • valmistusaika: aktiivinen 2 h + passiivinen 1,5 h
  • säilyvyys: ainakin neljä päivää jääkaapissa tiiviissä astiassa
  • vuoka: noin 25x12 cm vuoka leivinpaperilla vuorattuna

brownie-taikina:
2 kananmunaa
200 g = 2,25 dl sokeria
48 g = 0,75 dl vehnäjauhoja
40 g = 1 dl kaakaojauhetta
100 g voita tai margariinia
10 g pähkinärouhetta
10 g tummaa suklaata rouhittuna

suklaakreemi:
80 g = 1,25 dl tomusokeria
30 g voita tai margariinia
10 g = 0,25 dl kaakaojauhetta
60 g tuorejuustoa

suklaalastut:
noin 100 g valkosuklaata

koristeluun:
suklaarouhetta
sitruunamelissaa

 
Aloita leipomalla brownie. Vaahdota munat ja sokeri. Sulata voi ja sekoita kuivat aineet keskenään. Vatkaa kuivat aineet hiljaisella teholla taikinan joukkoon. Lisää myös voisula. Kääntele lopuksi pähkinä- ja suklaarouhe taikinaan. Kaada taikina vuokaan ja tasoita pinta. Paista 170 asteessa noin 30-35 minuuttia, kunnes pinta on kiinteä mutta sisus yhä pehmeää. Jäähdytä.
 
Tee kreemi. Vatkaa tomusokeri, voi ja kaakaojauhe tasaiseksi seokseksi. Lisää tuorejuusto ja vatkaa nopeasti tasaiseksi. Leikkaa brownie kahdeksaan leivokseen. Pursota leivoksille kreemiä pyöreällä tyllalla.
 
Viimeistele leivokset. Leikkaa esim. jäätelörasian kannesta leivoksen kokoinen mallipala. Piirrä sen avulla leivinpaperille kahdeksan suorakulmiota. Sulata valkosuklaa ja levitä sitä suorakulmioiden päälle. Nosta suklaalastut kylmään jähmettymään. Leikkaa niistä sen jälkeen epätasaiset reunat pois ja aseta leivoksille. Viimeistele leivokset suklaarouheella ja sitruunamelissan lehdillä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi! :)