perjantai 8. heinäkuuta 2016

Suklaakakun piikikäs puoli

Löysin Cakes StepByStep:in Youtube-kanavalta aivan ihanan suklaakakun. Sen nimi on Most dangerous chocolate cake. Jotain itua nimessä on, sillä kakun ulkonäkö on kieltämättä mieletön - piikikkäällä tai vaarallisella tai jollain muulla tavalla, sen saa kukin itse päättää. Halusin toteuttaa tämän upean koristeluidean. Tein sacherkakkupohjan, appelsiinitäytteen ja suklaakuorrutteen näiden suklaapiikkien alle. Kakku oli kyllä aikamoinen ilmestys. Mitenkään erityisen vaikea ei koristelutekniikka ole, lähinnä aikaa vievä. Kannattaa silti kokeilla, kakku on vaivan arvoinen!
 
Olisin halunnut koristeluohjeen lisäksi neuvon kakun leikkaamiseen. Suklaapiikkien takia leikkaaminen oli todella vaikeaa. Lopulta päädyin ottamaan suklaalastuja pois sen verran, että kakkua saa leikattua. Jos tähän ongelmaan tulee jonkinlainen ratkaisu, otan ideat ilolla vastaan.
 
 
 

 
 
 
Piikikäs suklaakakku
  • riittävyys: noin 10 palaa
  • valmistusaika: aktiivinen 2-3 h + passiivinen 1 h
  • säilyvyys: kolme, neljäkin päivää jääkaapissa
  • vuoka: taikinalle noin 20x30 cm vuoka leivinpaperilla vuorattuna, kakun kokoamiseen noin 10 ja 14 cm halkaisijaltaan olevat astiat kelmulla vuorattuna
 
kakkutaikina:
75 g voita tai margariinia
75 g tummaa suklaata
2,5 valkuaista
15 g = 0,25 dl tomusokeria
2,5 keltuaista
45 g = 0,75 dl tomusokeria
45 g = 0,75 dl vehnäjauhoa
35 g = 0,5 dl perunajauhoa
1 tl leivinjauhetta
1 tl vaniljasokeria
 
kostutus:
noin 0,75 dl appelsiinimehua
 
täyte ja kuorrute:
appelsiinimarmeladia
2,5 dl flora vispiä
200 g maustamatonta tuorejuustoa
50 g tummaa suklaata
1-2 rkl sokeria
1 tl vaniljasokeria
 
suklaapiikit/-lastut
noin 200 g tummaa suklaata
50-75 g valkosuklaata
 
 
 
Leivo pohja. Sulata voi ja rouhittu suklaa mikrossa tai vesihauteessa. Jätä odottamaan. Sekoita jauho, perunajauho, leivinjauhe ja vaniljasokeri keskenään. Vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi, lisää sokeri (0,25 dl). Jatka vatkaamista, kunnes vaahto pysyy kallistetun kulhon pohjalla. Vaahdota keltuaiset ja sokeri (0,75 dl) vaahdoksi. Kun vatkaat tässä järjestyksessä, vatkaimia ei tarvitse pestä välissä.
 
Sekoita keltuaisvaahtoon suklaaseos sekä kuivat aineet siivilöiden. Kääntele lopuksi valkuaisvaahto varovasti joukkoon. Sekoita vain sen verran, että taikina on tasaista. Kaada taikina vuokaan ja tasoita pinta. Paista 175 asteessa noin 15-20 minuuttia. Pohja on valmis, kun keskelle työnnettyyn tikkuun ei tartu taikinaa ja pinta on hieman kimmoisa. Anna jäähtyä viitisen minuuttia ja kumoa sitten leivinpaperin päälle. Peitä pohja liinalla ja anna jäähtyä rauhassa.
 
 
Täytä kakku. Vaahdota kerma, vatkaa joukkoon tuorejuusto. Sulata tumma suklaa. Sekoita se noin kolmasosaan vaahdosta. Jätä suklaavaahto odottamaan kuorrutusta. Mausta loppu tuorejuustovaahto sokerilla ja vaniljalla. Leikkaa kakkupohjasta kolmasosa. Kokoa siitä kolme pienemmän astian (10 cm) kokoista pohjapalaa. Kokoa kakku vuokaan: kakkupohja, kostutus, appelsiinimarmeladi ja vaniljavaahto, kakkupohja jne. Tee lopusta kakkupohjasta isompi kakku samalla tavalla. Nosta kakut kylmään.
 
 
Kokoa kerroskakku. Kumoa isompi kakku tarjoilulautaselle ja levitä sen päälle suklaavaahtoa. Leikkaa varrastikuista kolme tukea, jotka ovat kakkua pari milliä korkeampia. Aseta ne kakkuun. Leikkaa esim. jäätelörasian kannesta pienemmän kakun kokoinen alusta. Kumoa pienempi kakku sille ja liuta se toisen kakun päälle, aseta tuille. Levitä myös pienen kakun päälle suklaavaahtoa.
 

 
 
Viimeistele kakku suklaapiikeillä. Sulata tummaa ja valkosuklaata. Lusikoi valkosuklaa pursotinpussin kulmaan. Levitä suklaata leivinpaperin päälle ympyröiksi. Niiden koko riippuu kakun korkeudesta. Tee kahdenkokoisia: alemman, isomman kakun korkeuden mukaan ja pikkukakun korkeuden mukaan. Leikkaa pursotinpussin kulmasta pala pois ja pursota valkosuklaata spiraaliksi. Vedä esim. veitsenkärjellä ympyrän keskustasta kohti reunoja, jotta suklaaseen syntyy kaunis kuvio ja piikkejä. Anna jähmettyä kylmässä.
 
Katkaise pyöreät lastut sitten puoliksi. Aloita alemmasta kakusta: Kiinnitä puolikkaita kakun korkuisia lastuja kakun reunaan. Ne saavat sojottaa hieman ulospäin; älä laita niitä aivan kakun pintaa myöden. Tee tarvittaessa lisää lastuja. Tee sitten samalla tavalla pikkukakulle. Kiinnitä lastuja pienemmän kakun reunoihin/isomman kakun päälle. Viimeistele koko kakku asettamalla muutama lastunpuolikas pikkukakun päälle pystyyn.
 

 

4 kommenttia:

Kiitos kommentistasi! :)