lauantai 2. heinäkuuta 2016

Helppo raparperipiirakka

Halusin käyttää jääkaapissa pyörineet avatut rahkapurkit, ja ensimmäinen idea oli raparperipiirakka rahkatäytteellä. Käväisin katsomassa takapihamme raparperia - ja jouduin valitettavasti pettymään. Raparperinvarret olivat varsiyökkösiä ja niiden hyytelömäisiä pisaroita täynnä. Minulla on kuitenkin myös lupa hakea eräästä toisesta raparperipaikasta raparperia. Hyppäsinkin siis lannistumatta pyörän selkään. Paikka on noin puolentoista kilometrin päästä kotoani ja poljin sinne hikipisarat otsalla kimmellen. Tein nimittäin eilen myös suklaaleivoksia tämän päivän juhliin (tilaus isovanhemmiltani), joten aikataulu oli melko kiireinen.
 
Pyöräiltyäni matkan näin ihanan yllätyksen: ladon vieressä kasvavalle raparperille ei ollutkaan niin helppo päästä. Heinikko oli hieman villiintynyt ja sainkin talsia viitisenkymmentä metriä kainaloihin ylettyvässä kasvillisuudessa, joka oli pääasiassa nokkosta. Päästyäni määränpäähäni kiskaisin voitonriemuisena yhden raparperinvarren irti ja kahlasin heti takaisin pyöräni luokse. Sain vielä kaivaa saappaistani vihreän toukan, leppäkertun ja etanan pois käsivarret kirvoja täynnä ennen kotimatkaa.
 
Kaikkea sitä sitten tekee yhden piirakan takia. Kyseessähän ei ole mikään erikoinen piirakka, lähinnä ihastuin vain ulkonäköön. Leikkaamalla raparperin kuutioiden sijaan suikaleiksi saa piirakkaan heti enemmän särmää.
 
 
 
 
 
 
Helppo raparperipiirakka
  • riittävyys: noin 12 palaa
  • valmistusaika: aktiivinen 30 min + passiivinen 40 min
  • säilyvyys: ainakin nelisen päivää jääkaapissa
  • vuoka: noin 28x20 cm (sentin heitto sinne tai tänne ei haittaa) piirakkavuoka voideltuna
 
piirakkapohja:
100 g voita tai margariinia
0,5 dl sokeria
1 kananmuna
2 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
 
täyte:
1-2 raparperinvartta koosta riippuen
250 g maitorahkaa
1 tl vaniljasokeria
0,5 dl sokeria
1 kananmuna
 
 
Sekoita pehmeä voi ja sokeri kunnolla sekaisin, lisää kananmuna. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää taikinaan. Taputtele taikina piirakkavuoan pohjalle ja reunoille. Kuori ja suikaloi raparperi. Sekoita täytteen muut ainekset keskenään ja levitä piirakkapohjalle. Viimeistele piirakka raparperisuikaleilla. Paista 200 asteessa noin 20-25 minuuttia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi! :)