sunnuntai 26. kesäkuuta 2016

Rosvopaistia lisukkeineen & lime-suklaakuppikakut

Juhannusperinteisiimme kuuluu rosvopaistin ympärille rakentuva illallinen sukulaisten kanssa. Jaankin teille rosvopaistin ohjeen; isäni ja vaarini huolehtivat aina lihasta. Äiti teki ihanaa salaattia lisukkeeksi ja minä tein jälkiruoan lisäksi helppoja valkosipulileipiä ruohosipulilla höystettynä. Lime-suklaakuppikakut viimeistelivät aterian täydellisesti - suklaan ja raikkaan limen liitto ei jätä parantamisen varaa.
 
Minulla oli ruokia tehdessä melko kiire aikataulu, joten kuppikakkujen koristeiden teosta ei ole vaihekuvia. Yritin kuitenkin piirtää pienen kaavakuvan helpottamaan ymmärtämistä, joten sillä mennään.
 


Juuri nostettu rosvopaisti

Ruohosipulinkukista tehty asetelma




Rosvopaisti

5-6 kg luullista lampaanpaistia
valkosipulia
karkeaa merisuolaa

 
Kuori valkosipulinkynnet ja upota ne lihaan viiltoihin. Mausta liha merisuolalla. Kiedo liha kostean leivinpaperin sisään ja kääri sen jälkeen koko paketti folioon. Kääri paketin ympärille paljon kosteita sanomalehtiä ja laita se sitten kanaverkon sisään. Esilämmitä maakuoppaa polttamalla puita muutama tunti. Ota sen jälkeen hiillokset pois ja laske liha kuoppaan. Levitä päälle 5-10 cm soraa. Anna lihan kypsyä kuopassa rauhassa; meidän rosvopaistimme oli 9 tuntia. Nosta liha sitten kuopasta, auo kääreet ja aseta tarjolle.
 



 
 

Juhannussalaatti
  • riittävyys: noin 20:lle
  • valmistusaika: aktiivinen 20 min
  • säilyvyys: parhaimmillaan heti

3-4 salaattiruukkua
puolikas minivesimeloni
2 kurkkua
4 pikkusipulia varsineen
450 g kovaa juustoa
pekaanipähkinöitä
tuoretta basilikaa


Pese kasvikset, revi salaatti. Kuutioi vesimeloni, kurkku, sipuli ja juusto. Sekoita ainekset keskenään.







Valkosipuli-ruohosipulileivät
  • riittävyys: noin 40 leipäviipaletta
  • valmistusaika: aktiivinen 30 min + passiivinen 30 min
  • säilyvyys: tarjoa heti lämpimänä

2 pkt viipaleleipiä (käytin Vaasan maalaisviipaleita)
voita tai margariinia tai muuta levitettä
reilusti valkosipulia
ruohosipulia


Voitele leivät. Silppua sipulit ja ripottele leiville. Kokoa viipaleet uudestaan leivän muotoon ja kääri folioon. Lämmitä 200 asteessa noin 20-30 minuuttia.







Lime-suklaakuppikakut (tee kaksinkertainen!)
  • riittävyys: 12 kuppikakkua
  • valmistusaika: aktiivinen noin 1,5 h + passiivinen noin 1,5 h
  • säilyvyys: noin 4 päivää jääkaapissa
  • vuoat: 12 silikonista tai paperista muffinivuokaa
  
pohjat:
100 g = 1,5 dl jauhoja
20 g = 0,5 dl kaakaojauhetta
140 g = 1,6 dl sokeria
1,5 tl leivinjauhetta
0,5 tl vaniljasokeria
40 g voita tai margariinia
1,2 dl maitoa
1 kananmuna
 
kuorrute:
250 g = 4 dl tomusokeria
40 g voita tai margariinia
2-3 rkl limemehua
 
koristeluun:
tummaa, maito- ja valkosuklaata
sitruunamelissaa
 
 
 
Leivo pohjat. Mittaa jauhot, sokeri, kaakaojauhe, leivinjauhe ja voi monitoimikoneeseen tai käytä sähkövatkainta. Vatkaa hiljaisella teholla kunnes seos on murumaista ja ainekset ovat yhdistyneet. 
 
Vatkaa toisessa kulhossa haarukalla muna ja maito sekaisin. Kaada puolet seoksesta monitoimikoneeseen, vatkaa edelleen ja käännä teho suuremmalle, jotta seokseen ei jää kokkareita. Säädä teho taas pienemmälle ja kaada loppu maitoseos hitaasti joukkoon. Ota sekoittumattomat ainekset kaapimella mukaan taikinaan. Vatkaa korkeintaan pari minuuttia, eli niin kauan että seos on sileää. 
 
Lusikoi taikina paperi- tai silikonivuokiin. Paista 20-25 minuuttia. Valmiiden kakkujen pinta on kimmoisa eikä tikkuun jää taikinaa. Anna kakkujen jäähtyä huoneenlämpöisiksi.
 
 
Tee kuorrute. Sekoita tomusokeriin voi. Sekoita voimakkaasti lusikalla tai lastalla, kunnes seos on murumaista. Lisää limemehua pikkuhiljaa samalla sekoittaen, kunnes kuorrute on sopivan paksua. Ei liian valuvaa, mutta pursotettavaa. Lusikoi kuorrute pursotinpussiin ja kuorruta kakkuset. Voit myös jakaa kuorrutteen kakuille ja levittää sen veitsellä sipaisten.
 
 
Valmista suklaakoristeet.
Pyöreät laatat: Sulata kaikkia kolmea suklaata ja lusikoi sulat pakastepusseihin. Leikkaa jokaisesta kulmasta pieni pala pois. Pursota vuorotellen tummaa, maito- ja valkosuklaata leivinpaperille. Vedä veitsenkärjellä suklaaseen kuviota. Anna suklaan jähmettyä ja leikkaa siitä sitten pyöreällä muotilla koristeita.
Suklaata & sitruunamelissaa: Sulata tummaa suklaata ja levitä se ohueksi levyksi leivinpaperille. Anna jähmettyä ja leikkaa sitten paloiksi.
 
 
Koristele kuppikakut haluamallasi tavalla ja tarjoile.


 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi! :)