lauantai 4. kesäkuuta 2016

Kesän limettiunelma

Kesä tuli ja niin myös loma - hyvä näin. Loman alkua täytyy tietenkin hieman juhlistaa, ja meillä se tapahtui hyvän ruoan merkeissä. Alkupalat, halstrattu kala kasviksineen ja juhlava kakku toivat kyllä juhlamielen, vaikka perheen kesken vain syötiinkin. Sain idean tähän kakkuun vanhasta lehdestä - tai oikeastaan lehden yhdestä sivusta. Tässä kyseisessä sivussa oli kakun kuva ja pienellä tekstillä kuvaus: Limettiunelman päällys on marsipaania ja sisus raikasta omena-limettihyytelöä. Valitettavasti en löytänyt mistään itse reseptiä. Joka tapauksessa tämä kuva ja teksti olivat tarpeeksi sytyttääkseen innostuksen. Netistäkään en löytänyt limettiunelman reseptiä, olisi hauska nähdä alkuperäinen ohje. Kakkupohjana on vaalea kääretorttupohja, sillä näin kakku on helppo koota kulhoon. Väliin laitoin hyytelön sijasta pitkään keitettyä omenahilloa ja limellä maustettua rahka-kermavaahtoa. Kuorrutteen marsipaani vaihtui sokerimassaan, mutta koristeissa pysyttelin mallikuvan linjalla. Kakku oli käsittämättömän hyvää - vaikka itse sanonkin - sillä makea omenahillo ja sokerimassa tasapainottivat rahkavaahdon raikkautta. Hyvää kesää (ja kesälomaa) kakkujen äärelle!




Omenahillo




Kesän limettiunelma
  • riittävyys: noin 12 palaa
  • valmistusaika: aktiivinen noin 1,5 h + passiivinen 1,5 h
  • säilyvyys: parhaimmillaan samana päivänä ennen kuin sokerimassa on ehtinyt kostua
  • vuoka: uunipelti leivinpaperilla vuorattuna + kulho täyttämistä varten

kakkupohja:
4 kananmunaa
1,5 dl sokeria
0,5 dl perunajauhoja
1 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta

kostutus:
0,75 dl maitoa
1 tl vaniljasokeria

omenahillo:
5 omenaa
1 dl hillosokeria
tilkka vettä

rahka-kermavaahto:
2,5 dl flora vispiä
250 g maitorahkaa
2 rkl limen mehua
2 tl sokeria

kuorrute:
noin 400 g valkoista sokerimassaa

koristelu:
valkoista sokerimassaa
limeviipaleita (2-3 limeä)
sitruunamelissaa



Aloita keittämällä omenahillo. Pese, kuori ja pilko omenat. Mittaa ainekset kattilaan ja kuumenna. Keitä hilloa välillä sekoitellen 30-45 minuuttia, kunnes omenat ovat pehmenneet ja muuttuneet kauniin värisiksi. Survo tasaiseksi ja jätä jäähtymään.
 
Leivo kakkupohja. Vaahdota munat ja sokeri. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää siivilöiden vaahdon joukkoon. Sekoita varovasti tasaiseksi. Levitä taikina uunipellille ja paista 225 asteessa noin 10 minuuttia. Kumoa sokeroidulle leivinpaperille ja jätä jäähtymään.
 
Tee täyte ja kokoa kakku. Vaahdota kerma, vatkaa joukkoon limemehu. Vatkaa joukkoon myös maitorahka ja mausta sokerilla. Ota pieni määrä sivuun, se tulee sokerimassan alle. Vuoraa kulho kelmulla. Leikkaa kakkupohjasta sopiva pala kulhon pohjalle, kostuta ja levitä päälle sekä omenahilloa että rahkakermavaahtoa. Kokoa kakku näin ja nosta sitten kylmään vetäytymään.
 
Kuorruta kakku sokerimassalla. Kumoa kakku kulhosta, levitä päälle loppu rahkavaahto. Kauli sokerimassa sopivan kokoiseksi pyöreäksi levyksi. Nosta tai kumoa sokerimassa leivinpaperin avulla kakun päälle. Siloittele pinta tasaiseksi ja leikkaa ylimääräiset reunat pois. Nosta kakku jääkaappiin.
 
Viimeistele tekemällä koristeet. Muotoile sokerimassasta pieni pallukka, johon alat koota ruusua. Pyörittele sokerimassasta palloja ja litistä ne kelmujen välissä. Ohenna aina toista reunaa enemmän, siitä tulee terälehden näkyvä osa. Kiinnitä pallukan ympärille terälehtiä ja muotoile niitä aidon ruusun terälehtiä mukaillen. Anna ruusun kovettua hetki huoneenlämmössä. Viimeistele kakku leikkaamalla limestä viipaleita ja puolittamalla ne. Asettele puolikkaat kakun alareunaan ja koristele sitruunamelissalla. Aseta kakun päälle muutama iso sitruunamelissan lehti ja nosta ruusu niiden päälle. Nautiskele kakusta ja kesän ihanuudesta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi! :)