tiistai 14. kesäkuuta 2016

Hedelmäpiiras diplomaattikreemillä

Rapsakka piiraspohja, pehmeä diplomaattikreemi ja raikkaat hedelmät - mitä sitä muuta tarvitseekaan? Tämä herkku on taas yhdistelmä muista eri resepteistä, ja hyvää se todella oli. Käytin piirakkaan appelsiinia yhtenä hedelmänä (ja se on kuitenkin myös ohjeessa), mutta jos haluaa pelata varman päälle, se kannattaa ehkä korvata jollain muulla. Appelsiinia on hieman hankala syödä lusikalla, ellei leikkaa "kalvoja" pois.
 
Viimeistelin piiraan sitruunamelissalla, joka tuntuu olevan täysissä voimissaan. Olen käyttänyt sitä todella paljon koristellessani leivonnaisia, koska vihreä tuntuu aina raikastavan kokonaisuutta. Ostin sitruunamelissaa alun perin tähän ihanaan sitruskakkuun, mutta istutinkin lopulta samaisen sitruunamelissan kukkaruukkuun. Se on kasvanut nopeasti todella paljon, ja sitä on kätevä käyttää koristeluun. Sitruunamelissan voi kuitenkin korvata tässäkin ohjeessa esimerkiksi mintulla.
 
 
 


Hedelmäpiiras diplomaattikreemillä
  • riittävyys: noin 12 palaa
  • valmistusaika: aktiivinen 40 min + passiivinen 2 h
  • säilyvyys: kolme, neljäkin päivää jääkaapissa
  • vuoka: noin 20x28 cm piirakkavuoka voideltuna
 
piiraspohja:
100 g voita tai margariinia
2,5 dl vehnäjauhoja
0,5 dl mantelijauhetta
0,5 dl sokeria
2 rkl maitoa
 
diplomaattikreemi:
1 dl maitoa
1 keltuainen
1,5 tl sokeria
1,5 tl perunajauhoja
1,5 tl vaniljasokeria
1,5 dl kermaa
 
hedelmät:
1-2 persikkaa
1 päärynä
1 appelsiini
 
koristelu:
sitruunamelissaa
 
 
Aloita leipomalla piirakkataikina. Sulata voi. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää joukkoon voisula. Lisää maito ja sekoita taikina käsin tasaiseksi. Pyörittele taikinasta pallo ja kääri se kelmuun. Laita jääkaappiin vetäytymään noin tunniksi.
 
Tee diplomaattikreemin vaniljakiisseli. Sekoita maito, keltuainen, sokeri ja perunajauho kattilassa. Kuumenna seos samalla sekoittaen kiehuvaksi. Ota kattila pois levyltä ja mausta kiisseli vaniljalla. Jätä jäähtymään.
 
Paista piiraspohja. Taputtele taikina vuoan pohjalle ja reunoille. Tee folioista suikaleet ja aseta ne piirakan reunoille, jotta ne eivät "valuisi" alas. Paista 200 asteessa noin 10 minuuttia, kunnes piiraspohja on saanut hieman väriä. Jäähdytä.
 
Täytä piiras. Vaahdota kerma ja sekoita joukkoon vaniljakiisseli. Levitä kreemi jäähtyneelle piiraspohjalle. Pese hedelmät. Kuori päärynä ja appelsiini ja viipaloi hedelmät sopiviksi paloiksi. Asettele hedelmät diplomaattikreemin päälle ja viimeistele piiras sitruunamelissalla.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi! :)