lauantai 21. toukokuuta 2016

Puolukka-kinuskikerroskakku

Jollakin kummallisella tavalla kerroskakut jaksavat viehättää minua. Ehkä niiden juju onkin juuri siinä, että teen niitä niin harvoin. Tällä kertaa sain syyn leipoa hieman isomman kakun, kun pikkusiskoni halusi kutsua isovanhempamme nimipäiväkahveille. Siskoni toiveita mukaillen päädyin kinuski-puolukkakakkuun, jonka koristelin kermalla. Aina välillä teen sokerimassakakkuja mutta kieltämättä melko harvoin. Sokerimassa on niin makeaa, että se vaatii melko raikkaan täytteen maistuakseen minulle. Kermalla siis mentiin, ja ihan nätti lopputuloksesta tuli silti. Maku oli kaikkien mieleen ja se on kuitenkin myös pääasia.
 
Käytin kakussa itse tehtyä kakkutukea (pienen kakun alla siis), mutta sen voi toki korvata oikeallakin. Tällainen kotitekoinen tukijärjestelmä toimii kuitenkin hyvin.
 
 
 

 
 
 
Puolukka-kinuskikerroskakku
  • riittävyys: noin 18 palaa
  • valmistusaika: aktiivinen 2 h + passiivinen 2 h
  • säilyvyys: kolmisen päivää jääkaapissa kuvulla suojattuna, pelkän pohjan voi pakastaa
  • vuoat: 22 cm ja 15 cm halkaisijaltaan olevat vuoat voideltuna ja korppujauhotettuna
 
pohjat:
6 kananmunaa
2,5 dl sokeria
3 dl vehnäjauhoja
0,5 dl perunajauhoja
1 tl leivinjauhetta
 
kostutus:
1 dl maitoa + vaniljasokeria
 
kinuskikastike:
2 dl kuohukermaa
2 dl fariinisokeria
 
täyte ja kuorrute:
5 dl flora vispiä
250 g maitorahkaa
3 rkl sokeria
1 tl vaniljasokeria
5 dl puolukkaa
 
koristeet:
suklaarouhetta
sitruunamelissan tai mintun lehtiä
 
 
Leivo pohja. Vaahdota munat ja sokeri kuohkeaksi ja paksuksi vaahdoksi. Sihtaa kuivat aineet siivilän läpi ja sekoita ne varovasti lastalla nostellen vaahtoon. Kaada taikinasta kolmasosa pienempään vuokaan ja loput isompaan. Tasoita pinta. Paista 175 asteisen uunin alatasolla noin 30 minuuttia, kunnes kakkuun työnnettyyn tikkuun ei jää taikinaa. (Omat kakkuni paistuivat yhtä kauan, mutta uunista riippuen pienempi saattaa olla hieman nopeammin kypsä.) Anna kakkupohjien jäähtyä 5 min ja kumoa ne sitten varovasti. Peitä kakut vuoillaan ja anna jäähtyä kokonaan.
 
Keitä kinuskikastike. Sekoita ainekset kattilassa ja kuumenna kiehuvaksi. Keitä välillä sekoitellen noin 10 minuuttia. Älä keitä liian paksuksi! Anna jäähtyä.
 
Tee täytteet ja täytä kakku.  Vaahdota kerma, sekoita sen joukkoon rahka ja sokerit. Laita puolet vaahdosta jääkaappiin odottamaan kuorruttamista. Survo puolukat ja mausta makusi mukaan sokerilla. Halkaise molemmat kakut kolmeen osaan. Kostuta ja levitä pohjalle täytteitä; rahkavaahtoa, marjasurvosta ja kinuskia. Täytä molemmat kakut näin.
 
Kuorruta ja koristele. Kumoa isompi kakku tarjoilulautaselle. Levitä sen päälle ja reunoille kaksi kolmasosaa sivuun otetusta rahka-kermavaahdosta. Leikkaa varrastikuista neljä sopivan kokoista palaa. Tikun oikea koko selviää, kun työnnät tikun kakkuun. Lisää milli tikun korkeuteen, jotta pienempi kakku ei uppoa alempaan. Leikkaa jäätelörasian kannesta pienemmän kakun kokoinen alusta, voit vähentää halkaisijasta sentin jottei alusta jää näkyviin. Asettele tikut kakun keskelle tasaisesti, ja tarkista että alusta sopii niiden päälle hyvin. Kumoa toinen kakku alustan päälle ja siirrä varovasti isomman kakun päälle tikkujen varaan. Levitä pikkukakun reunoille loppu kermavaahto. Viimeistele kakku koristeilla.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi! :)