tiistai 17. toukokuuta 2016

Kahden maun täytekakku

Ottaisitko mieluummin palan suklaakakkua mangotäytteellä vaiko kinuskikakkua puolukkatäytteellä? Jos valinta on liian vaikea, se on parempi ratkaista maistamalla molempia. Tässä täytekakussa on kaksi puoliskoa ja kaksi eri makua. Ideasta voin kiittää vain ja ainoastaan isääni. Hänellä oli syntymäpäivät pari viikkoa sitten, ja vaikkei kyse pyöreistä ollutkaan halusin leipoa kakun. Meidän perheessämme pienikin (teko)syy tuo kakkua pöytään. Kysyin sitten isältäni automatkalla koulusta kotiin, millaisen leivonnaisen hän haluaisi syntymäpäiväkseen. Vastaus kuului jotakuinkin näin: "No mitä jos olisi sekä kinuski- että suklaakakkua?" Tällä viattomalla lausahduksellaan isä antoi minulle valtavan inspiraation. Seuraavana yönä haaveilin kahden maun kakusta, ja aamulla suunnitelma odottikin jo toteuttamista.
 
Päädyin tekemään yhden kakkupohjan, josta puolet oli tavallista vaaleaa kakkutaikinaa ja puolet suklaataikinaa. Rajasin vuoan foliolla puoliksi, ja kaadettuani taikinat puoliskoihinsa otin folion pois. Taikina ei levinnyt oikeastaan ollenkaan (ei silti, eivät pienet suklaamarmorit kakun keskellä olisi haitanneet). Tein suklaakakkuun mangotäytteen ja vaaleaan kakkuun puolukkatäytteen. Kuorrutin kakun kermavaahdolla ja suklaavaahdolla sekä kinuskilla ja suklaaganachella. Ulkonäöstä tuli kieltämättä melko kaunis, ja kakku sai perheeltäni paljon kehuja. Sisko rakasti kinuskikakkua, minä pidin suklaasta - kaikille oli sopivaa makua. Isäkin oli tyytyväinen, ja se oli tietysti tärkeintä.
 

 
 



 
 

Kahden maun täytekakku
  • riittävyys: noin 12 palaa
  • valmistusaika:  aktiivinen 2 h + passiivinen 1-2 h
  • säilyvyys: ainakin kolmisen päivää jääkaapissa
  • vuoka: 22 cm kakkuvuoka voideltuna ja korppujauhotettuna

kakkupohja:
4 kananmunaa
1,5 dl sokeria

vaaleaan pohjaan:
0,75 dl vehnäjauhoja
0,25 dl perunajauhoja
0,5 tl leivinjauhetta

tummaan pohjaan:
0,5 dl vehnäjauhoja
0,25 dl perunajauhoja
1 rkl kaakaojauhetta
0,5 tl leivinjauhetta


kostutus:
1 dl maitoa
1 tl vaniljasokeria


vaalea kakku:

puolukkatäyte:
1,25 dl flora vispiä
2 dl puolukkaa
50 g vaniljatuorejuustoa
2-4 rkl sokeria

kuorrute:
1,25 dl flora vispiä
1 tl vaniljasokeria

kinuski:
1 dl kuohukermaa
1 dl fariinisokeria


suklaakakku:

mangotäyte:
1 prk säilykemangoa
1,25 dl flora vispiä
50 g maustamatonta tuorejuustoa

kuorrute:
1,25 dl flora vispiä
50 g maustamatonta tuorejuustoa
50 g tummaa suklaata
2 tl sokeria

suklaaganache:
50 g tummaa suklaata
0,5 dl kuohukermaa


koristeluun:
suklaarouhetta


Aloita leipomalla kakkupohja. Voitele kakkuvuoka ja aseta sen keskelle folioreunus. Vaahdota munat ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Sekoita sekä suklaataikinan että vaalean taikinan kuivat aineet keskenään. Jaa taikina kahteen osaan; sekoita molempiin kuivat aineet siivilöiden. Kaada taikinat folioreunuksen eri puolille ja vedä folio lopulta varovasti pois. Paista kakkupohjaa 175 asteessa noin 30-35 minuuttia, kunnes tikkuun ei tartu enää taikinaa. Anna jäähtyä.
 
Tee täytteet kakkupohjan jäähtyessä. Vaahdota täytteitä varten yhteensä 2,5 dl kermaa. Jaa kermavaahto kahteen kulhoon. Survo puolukkatäytteen puolukat ja sekoita survos kermavaahtoon tuorejuuston kanssa. Mausta täyte sokerilla. Valuta mangotäytteen mangot ja survo ne tasaiseksi. Sekoita toiseen kermavaahtopuoliskoon mango ja tuorejuusto. Maista ja lisää tarvittaessa hieman sokeria.
 
Täytä kakku. Leikkaa kakkupohja kolmeen osaan. Kostuta kakkupohja ja levitä suklaapuoliskolle mangotäytettä sekä vaalealle puolelle puolukkatäytettä. Täytä kakku näin ja laita jääkaappiin vetäytymään.
 
Valmistele kakun kuorrutteet. Vaahdota taas yhteensä 2,5 dl kermaa ja jaa vaahto kahteen kulhoon. Sulata toisen kuorrutteen tumma suklaa ja sekoita se toiseen kermavaahtoon tuorejuuston ja sokerin kanssa. Mausta toinen kermavaahto vaniljasokerilla. Levitä kakun vaalealle puolelle vaniljakermavaahtoa ja suklaapuolelle suklaavaahtoa. Nosta jääkaappiin odottamaan.
 
Viimeistele kakku kinuskilla ja suklaaganachella. Mittaa kinuskin ainekset kattilaan ja kuumenna seos kiehuvaksi. Keitä viitisen minuuttia välillä sekoitellen. Tee suklaaganache kinuskin keittyessä. Rouhi suklaa ja kuumenna kerma miltei kiehuvaksi. Kaada kerma suklaan päälle ja sekoittele tasaiseksi. Kun sekä kinuski että suklaaganache ovat jäähtyneet aavistuksen, kaada ne kakun päälle. Aloita jähmeämmästä ja levitä se kakun toiselle puoliskolle, levitä sen jälkeen toinen kuorrute. (Itselläni kinuski oli paksumpaa, joten levitin ensin sen vaalealle puolelle ja sen jälkeen suklaaganachen suklaakakkuosuuden päälle.) Kuorrutteet saavat valua kakun reunoillekin. Nosta kakku jääkaappiin.

Kuorrutteiden jäähdyttyä koristele kakku suklaarouheella.

 


 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi! :)