perjantai 13. toukokuuta 2016

Ihana sitruskakku

Sitrusta tästä kakusta ei ainakaan puutu: kakkupohja on sitruunan mehevöittämä ja koristeluun käytetään niin sitruunaa, limeä, verigreippiä kuin sitruunamelissaakin. Kauniit kesäiset kelit saivat minut innostumaan raikkaista sitrushedelmistä. Kakku suorastaan puhkuu kesää koristelullaan ja ihanalla maullaan. En turhaan kehu kakkua. Kakkupohjan ohjeen otin vanhasta lehtileikkeestä ja sitä käytin myös tässä kakussa. Halusin silti hieman tasapainottaa kakun sitruunaisuutta jollakin tavalla, ja päädyin tekemään mascarpone-vaniljakreemin kakun pinnalle.
 
 
 
 
 
Ihana sitruskakku
  •  riittävyys: 8-12 palaa
  • valmistusaika: aktiivinen 45 min + passiivinen 2 h
  • säilyvyys: ainakin nelisen päivää jääkaapissa
  • vuoka: noin 22 cm vuoka voideltuna, pohjalle leivinpaperi
 
kakkutaikina:
200 g voita tai margariinia
2 dl sokeria
3 kananmunaa
3 dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
0,5 dl sitruunamehua
 
sitruunasiirappi:
1 dl sitruunamehua
1 dl sokeria
 
mascarponekuorrute:
250 g = 4 dl tomusokeria
40 g voita tai margariinia
125 g mascarponea
maitoa
0,5 tl vanilja-aromia (tai 1 tl vaniljasokeria)
 
koristeluun:
sitruuna-, lime-, ja verigreippiviipaleita
sitruunamelissaa
 
 
Aloita kakkupohjasta. Vaahdota voi ja sokeri. Lisää joukkoon kananmunat hyvin vatkaten. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää ne taikinaan sitruunamehun kanssa. Kaada taikina vuokaan ja paista 200 asteessa noin 30 minuuttia.
 
Tee sitruunasiirappi. Kiehauta siirapin ainekset kattilassa. Pistele kakkuun tikulla tai haarukalla reikiä. Valele kakku siirapilla sen tultua uunista. Jätä jäähtymään.
 
Viimeistele kuorrutteella. Sekoita voi tomusokerin joukkoon sähkövatkaimen hitaalla teholla. Lisää tuorejuusto. Jos kuorrute ei sekoitu, lisää hieman maitoa. Mausta vaniljasokerilla ja sekoita tasaiseksi. Levitä kuorrute kakun päälle. Viimeistele kakku sitrushedelmäviipaleilla ja sitruunamelissalla.

2 kommenttia:

Kiitos kommentistasi! :)