lauantai 23. huhtikuuta 2016

Mustikka-kinuskikakku

Kinuski on ikuinen ystäväni. Vaikka se välillä kiukutteleekin jäädessään liian löysäksi tai muuttuessaan kivikovaksi, sen maku pelastaa aina tilanteen. Yhdistin tässä kakussa (jota tarjottiin juhlissa) kinuskin ja mustikan. En ole käyttänyt mustikkaa kovinkaan usein kinuskin kanssa. Tällä kertaa kokeilin tätä makuparia, ja se maistui todella hyvältä. Olen pelännyt liikaa makeutta, mutta tässä kakussa sitä ei ollut. Raikastin kermavaahtoa hieman rahkalla, ja lopputulos olikin juuri sopivan makea.
 
 

 
 
 
Mustikka-kinuskikakku
  • riittävyys: noin 15 palaa
  • valmistusaika: aktiivinen 2 h + passiivinen 2-3 h
  • säilyvyys: kolmisen päivää jääkaapissa kuvun alla
  • vuoka: noin 22 cm kakkuvuoka voideltuna ja korppujauhotettuna

pohja:
5 kananmunaa
1,75 dl sokeria
1,25 dl vehnäjauhoja
0,5 perunajauhoja
1 tl leivinjauhetta

kinuski:
3 dl kuohukermaa
3 dl fariinisokeria

täyte ja kuorrute:
5 dl vispikermaa
125 g maitorahkaa
2-3 rkl sokeria
1 tl vaniljasokeria
5 dl mustikoita

koristeet:
valko- ja tummaa suklaata

 
Leivo pohja. Vaahdota munat ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Sekoita kuivat aineet keskenään ja siivilöi ne vaahtoon, kääntele varovasti tasaiseksi. Kaada taikina vuokaan ja tasoita pinta. Paista 175 asteessa noin 35 minuuttia, kunnes tikkuun ei tartu enää taikinaa. Anna pohjan jäähtyä viitisen minuuttia, kumoa se sitten ja peitä vuoallaan. Anna jäähtyä kokonaan.
 
Täytä kakku. Vaahdota kerma, sekoita siihen rahka ja sokerit. Survo mustikat. Ota vaahdosta noin puolet talteen kuorruttamista varten. Leikkaa kakku kolmeen osaan. Aseta alin pohja vuokaan ja levitä päälle mustikkasurvosta sekä kermavaahtoa. Täytä kakku näin. Peitä kakku lopuksi kelmulla ja nosta jääkaappiin mielellään vähintään tunniksi lepäämään.
 
Tee kinuskikastike. Sekoita sokeri ja kerma kattilassa, kuumenna kiehuvaksi. Keitä puoliteholla noin 10-15 minuuttia kunnes rakenne hieman paksunee. Anna jäähtyä hetki. Kumoa kakku ja kaada kinuski sitten kakun päälle.
 
Viimeistele kakku. Laita lopusta rahkavaahdosta kolmasosa pursotinpussiin odottamaan. Levitä loppu kakun reunoille. Pursota kakun reunalle pieniä ruusukkeita. Sulata tumma ja valkosuklaa, lusikoi ne pakastepusseihin. Leikkaa pussien kulmista pienet palat pois ja pursota kinuskin päälle koristeita.
 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi! :)