sunnuntai 6. maaliskuuta 2016

Kevättä kakussa

On aivan siinä rajalla, voiko jo nyt maistella kevätkakkua. Toisaalta olemme maaliskuun puolella, vaikka ainakin meidän kotipihassamme lumikerros syö keväistä tunnelmaa. Alkuperäinen ajatukseni oli fiilistellä kakun parissa tulevaa pääsiäistä saadakseni blogiinkin jotain ihanaa. Ei tästä ihan pääsiäiskakkua tullut, mutta sopikaamme sen olevan kakku maaliskuun alun kunniaksi. Aloitellessani koristeiden tekoa Pikku Pippurikin halusi tulla auttamaan. Yhdessä teimme kakkuun sopivat koristeet; kukkia, perhosen ja linnun.
 
 
 
 

 
 
 
Maaliskuinen kakku
  • riittävyys: 12 palaa
  • valmistusaika: aktiivinen 1,5-2 h + passiivinen 1 h
  • säilyvyys: kolmisen päivää jääkaapissa
  • vuoka: leivinpaperilla vuorattu pelti
 
kakkupohja:
4 kananmunaa
1,5 dl sokeria
2 rkl kaakaojauhetta
0,5 dl perunajauhoja
0,5 dl vehnäjauhoja
0,5 tl leivinjauhetta
 
täyte ja kuorrute:
5 dl lakkaa (tai muita marjoja)
3,5 dl vispikermaa
250 g mascarponea
2 rkl sokeria
1 tl vaniljasokeria
vihreää elintarvikeväriä
 
suklaareunus:
120 g tummaa suklaata
 
koristeet:
150 g valkoista sokerimassaa
hieman mustaa sokerimassaa
elintarvikevärejä
 
 
Aloita koristeista. Tee sokerimassoista lintu ja kukkasia. Linnun tekee helposti tällä ohjeella. Jätä koristeet kuivumaan.
 
Leivo kakkupohja. Vaahdota munat ja sokeri. Sekoita kuivat aineet keskenään ja kääntele vaahdon joukkoon. Kaada taikina pellille ja paista 225 asteessa noin 7-10 minuuttia. Kumoa sokeroidulle leivinpaperille ja anna jäähtyä.
 
Kokoa kakku. Leikkaa kääretorttupohja pituussunnassa kolmeen osaan. Survo marjat. Vaahdota kerma, vatkaa joukkoon mascarpone ja sokerit. Ota puolet mascarponevaahdosta sivuun kuorruttamista varten. Levitä kakkusuikaleille marjasurvosta ja mascarponevaahtoa. Rullaa yksi suikale ja nosta se pystyyn. Rullaa toinen ja kolmas sen ympärille. Näin kakkuun tulee "väärinpäin" olevat kerrokset.
 
Viimeistele. Sekoita lopun mascarponevaahdon joukkoon sopivasti vihreää elintarvikeväriä. Levitä vaahto kakun päälle ja reunoille. Sulata tumma suklaa. Mittaa kakkusi reunan pituus (halkaisija x 3,14) ja korkeus. Oman kakkuni reunan pituus oli 65 cm ja korkeus 10 cm. Leikkaa leivinpaperista kaksi palaa: leveys puolet reunan pituudesta ja korkeutta yli 10 cm. (Minulla noin 35x20). Lusikoi suklaa pakastepussiin. Leikkaa pussin kulmasta pieni pala pois ja pursota leivinpapereille kiehkuroita yhdeksi kuvioksi, jonka korkeus on kakun korkeus. Anna suklaan jäähtyä muutama minuutti pöydällä. Aseta sitten leivinpaperit yksi kerrallaan kakkua vasten niin, että suklaa tarttuu kiinni kuorrutteeseen. Nosta kakku jäähtymään hetkeksi jääkaappiin ja irrota sitten leivinpaperit. Viimeistele kakku koristeilla juuri ennen tarjoilua.
 
Ei kaikista kaunein kuva, mutta ehkä selventää hieman suklaareunuksen tekotapaa. Nämä leivinpaperilevyt sitten vain kiinni kakun pintaan. Suklaan jähmetyttyä leivinpaperit varovasti pois. Yritän ensi kerralla muistaa ottaa vaihekuvat.
 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi! :)