maanantai 28. maaliskuuta 2016

5 näyttävää tyyliä kuppikakkujen koristeluun

Pohtiessani taas leivontaideoita päähäni pälkähti ajatus kuppikakuista. Niitä löytyy jo monissa mauissa blogistani, mutta halusin luoda jotain uutta. Lopputuloksena on tämä postaus - kokeilun (ja erehdyksen) kautta olen kehittänyt 5 näyttävää koristelutyyliä kuppikakuille! Koristeita tehdessä saa leikkiä paljon sulatetulla sokerilla, sillä sen avulla syntyvät kaikista kauneimmat koristeet. Sokerikoristeet ovat siitä ihania, että niitä voi tehdä monenlaisia samalla kerralla.
 
 
 
 
 
Perusresepti vaniljakuppikakuille
  • riittävyys: 12 kuppikakkua
  • valmistusaika: aktiivinen noin 1 h, passiivinen 2 h
  • säilyvyys: ainakin kolme päivää jääkaapissa
  • vuoat: 12 silikonista tai paperista muffinivuokaa
 
pohjat:
120 g = 1,8 dl vehnäjauhoja
140 g = 1,6 dl sokeria
1,5 tl leivinjauhetta
40 g voita tai margariinia
1,2 dl maitoa
0,25 tl vanilja-aromia tai 1 tl vaniljasokeria
1 kananmuna
 
kuorrute:
250 g = 4 dl tomusokeria
50 g voita tai margariinia
noin 2 rkl maitoa
pari tippaa vanilja-aromia
 
 
Leivo pohjat.  Kuumenna uuni 170-asteiseksi. Mittaa jauhot, sokeri, leivinjauhe ja voi monitoimikoneeseen tai käytä sähkövatkainta. Vatkaa hiljaisella teholla kunnes seos on murumaista ja ainekset ovat yhdistyneet. Kaada joukkoon vähitellen puolet maidosta ja vatkaa sen verran, että ainekset ovat juuri ja juuri sekoittuneet. Sekoita vanilja-aromi tai -sokeri, muna ja loppu maito keskenään. Kaada seos taikinan joukkoon ja vatkaa hetki. Ota sekoittumattomat ainekset kaapimella kulhon reunoilta mukaan taikinaan. Jatka sekoittamista vielä pari minuuttia, jotta taikinasta tulee sileää. Älä vatkaa liikaa. Lusikoi taikina paperi- tai silikonivuokiin. Paista 20-25 minuuttia. Valmiiden kakkujen pinta on kimmoisa eikä tikkuun jää taikinaa. Anna niiden jäähtyä ennen täyttämistä.
 
Kuorruta kuppikakut. Sekoita tomusokeriin voi. Sekoita voimakkaasti lusikalla tai lastalla, kunnes seos on murumaista. Sekoita maitoa joukkoon, kunnes kuorrute on sopivan paksua. Sopiva kuorrute ei ole liian valuvaa, mutta kuitenkin pursotettavaa. Mausta vaniljalla. Lusikoi kuorrute pursotinpussiin ja kuorruta kakkuset.
 
 
 
1. Sokeripähkinät
 
maapähkinöitä
cocktail-tikkuja
sokeria
 
Pistä tikut pähkinöihin. Sulata sokeri kattilassa ja ota sitten pois levyltä. Anna sokerin jäähtyä aavistuksen paksummaksi. Kierittele pähkinät sulassa sokerissa ja laita sitten valumaan. (Itse laitoin tikut jauho- ja sokeripussien alle kaapin reunalle. Laitoin alemmas suojaksi leivinpaperia, sillä sokeria valuu väkisinkin.) Anna jähmettyä ja irrota sitten tikut pähkinöistä. Aseta kiinni kuppikakkujen kuorrutteeseen.
 
 

 
 
 
 
2. "Harakanpesät"
 
sokeria
 
Sulata sokeri kattilassa, anna jäähtyä. Sokerin jäähdyttyä hiukan nostele sitä lastalla. Vedä sokerinauhoja ohuemmaksi. Muotoile näistä "sokerihiuksista" palloja. Jätä kovettumaan. Asettele kuppikakuille.
 
 
 
 
3. Sokeripallot
 
sokeria
 
Sulata sokeri kattilassa, anna sen jäähtyä pieni hetki. Valuta sokeria sitten leivinpaperille pieniksi pallukoiksi. Anna kovettua. Asettele pallukat kuppikakuille.
 
 
 
 
4. Korkokenkäkuppikakut
 
6 kuppikakulle:
200 g valkosuklaata
 
Värjää kuorrute vaaleanpunaiseksi. Pursota se kuppikakuille. Sulata valkosuklaa. Piirrä leivinpaperille sopivan muotoisia kengänpohjia 6 kappaletta. Levitä niille valkosuklaata, nosta jähmettymään jääkaappiin. Levitä loppu valkosuklaasula 6 leivinpaperisuikaleelle sopivan pitkiksi ja melko ohuiksi levyiksi - niistä tulee korot. Rullaa leivinpaperisuikaleet kiinni asti pyöreiksi rulliksi. Nosta jähmettymään. Pursota kengänpohjille lopusta kuorrutteesta reunukset. Leikkaa koroista sopivan kokoiset. Aseta kengänpohjalevyt kuppikakkujen päälle ja niiden alle korot. Tarvittaessa voi käyttää valkosuklaasulaa apuna liimaamisessa.
 
 
 
 
5. Pienet kuppikakut
 
6 kuppikakulle:
6 pientä muffini- tai konvehtivuokaa
150 g tummaa suklaata sulatettuna
kuorrutetta
hieman sulatettua valkosuklaata
nonparelleja
 
Pursota tavalliset kuppikakut, jätä hieman kuorrutetta koristelua varten. Ripottele päälle nonparelleja. Lusikoi sulatettu tumma suklaa pieniin muffinivuokiin ja anna jähmettyä jääkaapissa. Pursota loppu kuppikakkukuorrute näiden konvehtien päälle ja ripottele koristeeksi samoja nonparelleja. Laita sulatettua valkosuklaata koristeiden pohjaan ja liimaa koristeet sitten isoihin kuppikakkuihin.
 
 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi! :)