maanantai 1. helmikuuta 2016

Runeberginkakku

Runebergintortut ovat aina todella herkullisia - ei mikään ihme kun niitä saa vain kerran vuodessa. Halusin kuitenkin kokeilla hieman erilaista leivonnaista Runebergin päiväksi, joten päädyin vaniljakreemillä täytettyyn kakkuun. Koristelu on hyvin perinteinen mutta vaniljakreemitäyte tuo uutta vivahdetta. Kakku katosi nopeasti (sekä pienen kokonsa että herkullisuutensa vuoksi) mutta teen varmasti vielä tavallisiakin runebergintorttuja perjantaiksi - perinteitä on välillä vaikea rikkoa.




 


 
Runeberginkakku
  • riittävyys: noin 5-6 palaa
  • valmistusaika: aktiivinen 30 min + passiivinen 2 h
  • säilyvyys: ainakin nelisen päivää jääkaapissa
  • vuoka: 15 cm kakkuvuoka voideltuna ja korppujauhotettuna
  • vinkki: kaksinkertaista ainekset ja tee kakku 20 cm vuokaan
 
kakkupohja:
100 g voita tai margariinia
1 dl sokeria
1 kananmuna
1,5 dl vehnäjauhoja
1 dl keksin- tai piparinmuruja
0,5 dl mantelijauhetta
1 tl leivinjauhetta
ripaus kardemummaa
0,75 dl maitoa
 
täyte:
125 g = 2 dl tomusokeria
30 g voita tai margariinia
maitoa
pari tippaa vanilja-aromia tai 0,5 tl vaniljasokeria
vadelmamarmeladia
 
koristelu:
vadelmamarmeladia
noin 1 dl tomusokeria
vettä
 
 
Aloita leipomalla kakkupohja. Vaahdota voi ja sokeri, vatkaa joukkoon kananmuna. Sekoita joukkoon keskenään sekoitetut kuivat aineet sekä maito. Kaada taikina vuokaan ja tasoita pinta. Paista 175 asteessa noin 50 minuuttia. Anna jäähtyä hetki pöydällä ja kumoa sitten. Jäähdytä kokonaan.
 
Tee kreemi ja täytä kakku. Sekoita tomusokeria ja voita kunnes seos on murumaista. Lisää hieman maitoa samalla sekoittaen kunnes seos on paksua mutta silti levittyvää. Mausta vaniljalla. Halkaise kakku kahteen osaan. Levitä kakkupohjalle marmeladia ja sen päälle kreemi. Nosta toinen pohja päälle.
 
Viimeistele. Levitä vadelmamarmeladia kakun päälle. Sekoita tomusokerista ja vedestä sopivan paksuinen seos. Lusikoi se pakastepussiin ja leikkaa kulmasta pieni pala pois. Pursota kuorrutetta kakun reunoille.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi! :)