tiistai 29. joulukuuta 2015

Makeita herkkuja uuden vuoden juhlintaan

Suunnitelin uuden vuoden aatoksi kolme erilaista leivosreseptiä. Raikkaat limejäädykkeet, pienet vaniljakuppikakut ja kuorrutetut browniet sopivat toisiinsa ja käyvätkin siksi samaan herkkupöytään.
 
Vaniljakuppikakuista jää puolikas kananmuna yli ja jos sille ei ole muuta käyttöä, sen voi laittaa jäädykkeeseen (eli yhteensä 1,5 kananmunaa).
 
 
 
Limejäädykkeet & mustikkaa
 
*
Pienet vaniljakuppikakut
 
*
Kuorrutettu brownie
 
 
 
 
 
 
 

Limejäädykkeet mustikan kera
  • riittävyys: 8 pienehköä jäädykettä
  • valmistusaika: aktiivinen 30 min + passiivinen 6 h
  • säilyvyys: useita viikkoja pakastimessa
  • vuoat: 8 silikonista muffinivuokaa tai muuta vastaavaa

jäädykkeet:
4 dl vispikermaa
1 kananmuna
0,5 dl sokeria
1 rkl limemehua

lisäksi:
noin 2 dl mustikoita


Tee jäädykkeet. Vaahdota kananmuna ja sokeri. Vaahdota toisessa kulhossa kerma, vatkaa joukkoon myös limemehu. Kääntele vaahdot sekaisin ja jaa vuokiin. Jäädytä vähintään kuutisen tuntia pakastimessa.
 
Viimeistele. Irrota jäädykkeet vuoistaan. Survo mustikat ja tarjoile survos jäädykkeiden kanssa.
 
*
 
 
 
 
 
 
 
Pienet vaniljakuppikakut
 
60 g = vajaa 1 dl vehnäjauhoja
70 g = 0,75 dl sokeria
0,75 tl leivinjauhetta
20 g voita tai margariinia
puolikas muna
0,6 dl maitoa
tippa vanilja-aromia tai maustemitallinen vaniljasokeria
 
kuorrute:
125 g = 2 dl tomusokeria
40 g voita tai margariinia
1 rkl maitoa
tippa vanilja-aromia tai vaniljasokeria
 
koristeluun:
nonparelleja
 
 
Leivo kuppikakut. Mittaa jauhot, sokeri, leivinjauhe ja voi monitoimikoneeseen tai käytä sähkövatkainta. Vatkaa hiljaisella teholla kunnes seos on murumaista ja ainekset ovat yhdistyneet. Kaada joukkoon hitaasti puolet maidosta ja sekoita miltei tasaiseksi. Vatkaa toisessa kulhossa haarukalla muna, vanilja-aromi ja loppu maito sekaisin. Kaada puolet seoksesta monitoimikoneeseen, vatkaa edelleen ja käännä teho suuremmalle, jotta seokseen ei jää kokkareita. Säädä teho taas pienemmälle ja kaada loppu maitoseos hitaasti joukkoon. Ota sekoittumattomat ainekset kaapimella mukaan taikinaan. Vatkaa korkeintaan pari minuuttia, eli niin kauan että seos on sileää.
 
Lusikoi taikina vuokiin. Paista 170 asteessa noin 15 minuuttia. Valmiiden kakkujen pinta on kimmoisa eikä tikkuun jää taikinaa.
 
Viimeistele. Sekoita pehmeään rasvaan tomusokeri voimakkaasti lusikalla sekoittaen, kunnes seos on murumaista. Lisää joukkoon maito sekä vanilja ja sekoita. Jos seos on liian tönkköä, lisää maitoa. Jos se on löysää, lisää tomusokeria. Kuorruta täysin jäähtyneet kakut ja ripottele päälle nonparelleja.
 
*
 
 
 
 
 
 
 
Kuorrutettu brownie
  • riittävyys: noin 16 palaa
  • valmistusaika: aktiivinen 30 min + passiivinen 1-2 h
  • säilyvyys: kolme, neljä päivää jääkaapissa
  • vuoka: noin 18x25 cm vuoka leivinpaperilla vuorattuna
 
brownie:
3 kananmunaa
300 g = 3,5 dl sokeria
70 g = 1 dl vehnäjauhoja
60 g = 1,5 dl kaakaojauhetta
150 g voisulaa
20 g tummaa suklaata rouhittuna
20 g pähkinärouhetta
 
kuorrute:
120 g = 2 dl tomusokeria
45 g voita tai margariinia
1 rkl kaakaojauhetta
90 g tuorejuustoa
 
 
Aloita brownieista. Vaahdota munat ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Sekoita joukkoon kuivat aineet ja voisula, kääntele viimeisenä suklaa ja pähkinät. Kaada taikina vuokaan ja tasoita pinta. Paista 170 asteessa noin 30-35 minuuttia kunnes pinta on kiinteä mutta sisus vielä pehmeää. Jäähdytä.
 
Tee kuorrute. Sekoita tomusokeri, voi ja kaakaojauhe vatkaten murumaiseksi seokseksi, lisää joukkoon tuorejuusto. Vaahdota minuutti, kunnes seos hieman vaalenee. Levitä kreemi brownien päälle. Tarjoa kakkuna tai leikkaa leivoksiksi.
 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi! :)