lauantai 19. joulukuuta 2015

Luukku 19 - Puolukka-kinuskimarenkimaljat

Marenkimaljat on helppo tehdä ja ne ovat aina niin ihania. Suunnitelin jo äitini kanssa joulupäivällisen jälkiruokaa, ja nämä olivat ehdokkaina mukana. (Creme brulee päätyi kuitenkin valinnaksemme.)
 
 
 
 
 
 
 
 
Marenkimaljat
  • riittävyys: 4 jälkiruokamaljaa
  • valmistusaika: (jos marenkeja ei lasketa) aktiivinen 20 min
  • säilyvyys: pelkät marengit säilyvät viikkoja huoneenlämmössä, mutta kokoa maljat vasta juuri ennen tarjoilua
 
 
noin 0,5 l marenkeja; kaupasta ostettuja tai itse tehtyjä, suklaisia, vaniljaisia - mitä tahansa
marengit:
1 valkuainen
0,5 dl sokeria
 
kaupasta ostettua tai itsetehtyä kinuskikastiketta noin 1 dl
kinuskikastike:
1 dl fariinisokeria
1 dl kuohukermaa
 
1 dl kermaa
2 dl puolukoita
 
 
Leivo marengit. Jos sinulla on jo marenkeja, hyppää seuraavaan kohtaan. Vaahdota valkuainen kulhossa pehmeäksi vaahdoksi. Lisää sokeri (ja vaniljasokeri) vähitellen samalla vatkaten. Vatkaa vaahto kovaksi ja kiiltäväksi. Valmis vaahto ei valu kallistetun kulhon pohjalla. Kääntele valkuaisvaahdon joukkoon kaakaojauhe ja suklaaraaste, jos teet suklaamarenkeja. Lusikoi tai pursota massasta pienehköjä, halkaisijaltaan noin 2 cm marenkeja leivinpaperin päälle pellille. Paista 100 asteessa kaksi tuntia ja sammuta sitten uuni. Anna olla jälkilämmössä ainakin tunti tai pari, vaikka yönkin yli.
 
Jos sinulla ei ole kinuskikastiketta, tee se. Sekoita kastikkeen ainekset kattilassa ja kuumenna kiehuvaksi. Keitä noin viisi minuuttia kunnes seos paksunee.
 
Kokoa marenkimaljat. Laita maljojen tai lasien pohjalle hieman marenkeja murustettuna, sitten kermavaahtoa, hieman puolukoita, taas marenkimuruja, kermavaahtoa, lopuksi kinuskikastiketta. Viimeistele lopuilla puolukoilla ja tarjoile mielellään heti.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi! :)