keskiviikko 11. marraskuuta 2015

Syksyinen vadelmakakku

Tämäkin kakku on isänpäivän satoa. Maistelimme suvun kesken kakkua vaarini luona sunnuntai-iltana. Kakussa on melko tavallinen täyte vadelmalla ja rahkakermavaahdolla, mutta herkullista oli silti. Koristelin kakun syksyn henkeen sopivaksi sokerimassalla ja suklaalla.



 


 
Syksyinen vadelmakakku
  • riittävyys: noin 24 palaa
  • valmistusaika: aktiivinen noin 2 h + passiivinen 1-2 h
  • säilyvyys: ainakin kolmisen päivää jääkaapissa
  • vuoka: noin 25x35 cm vuoka leivinpaperilla vuorattuna
 
pohja:
8 kananmunaa
(3,75 dl) sokeria
(4 dl) vehnäjauhoja
(1 dl) perunajauhoja
1 tl leivinjauhetta
 
kostutukseen:
noin 3 dl maitoa
1 tl vaniljasokeria
 
täyte:
kuningatarhilloa
0,5 dl vadelmia
2 prk = 5 dl flora vispiä
250 g maitorahkaa
puolikkaan sitruunan mehu
sokeria
 
kuorrute ja koristeet:
250 g sokerimassaa
sinistä, punaista ja keltaista elintarvikeväriä
pari riviä tummaa suklaata
 
 
 
Leivo pohja. (Jos et omista vaakaa, käytä suluissa olevia määriä.) Laita kulho vaa'an päälle ja käynnistä vaaka. Sen pitäisi näyttää nollaa. Riko munat kulhoon ja ota paino ylös. Kerro paino luvulla 0,7 - näin saat sokerimäärän grammoina. Lisää sokeri munien kanssa vatkauskulhoon. Jauhoja laitetaan yhteensä sama määrä kuin sokeriakin - siis grammoina. Laita perunajauhoja noin yksi neljäsosa ja loput vehnäjauhoja.
 
Esim. Kulhoon rikottujen munien paino on 480 g. Sokeria tarvitaan 480 g x 0,7 = 336 g. Myös jauhoja tarvitaan 336 g. Perunajauhoja laitetaan noin yksi neljäsosa, tässä tapauksessa vaikkapa 60 g. Loput laitetaan vehnäjauhoja.
 
Sekoita jauhojen joukkoon leivinjauhe. Vaahdota munat ja sokeri kuohkeaksi ja paksuksi vaahdoksi. Sihtaa kuivat aineet siivilän läpi ja sekoita ne varovasti lastalla nostellen vaahtoon. Kaada taikina vuokaan ja tasoita pinta. Paista 175 asteisen uunin alatasolla noin 35-45 minuuttia, kunnes tikkuun ei jää taikinaa. Anna kakkupohjan jäähtyä 5 min ja kumoa se sitten varovasti. Peitä kakku vuoallaan ja anna jäähtyä kokonaan.
 
 
Tee täytteet ja täytä kakku. Vaahdota kerma, vatkaa joukkoon sitruunamehu. Sekoita joukkoon myös rahka ja mausta sokerilla. Ota kolmasosa vaahdosta talteen kuorruttamista varten. Leikkaa kakkupohja kolmeen osaan. Kostuta pohjat, levitä päälle hilloa, vadelmia ja kermavaahtoa. Täytä kakku näin.
 
 
Kuorruta kakku. Värjää suurin osa sokerimassasta epätasaisen siniseksi. Kauli massa levyksi ja nosta kakun päälle. Värjää loppu sokerimassa keltaisen ja punaisen kirjavaksi, tee siitä lehtiä. Sulata suklaa ja pursota kakun päälle suklaapuu ja pari sydäntä. Levitä loppu kerma kakun reunoille ja viimeistele koristelu lehdillä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi! :)