lauantai 17. lokakuuta 2015

Suklaa-kinuskipiiras

Tiedättekö sen tunteen, kun inspiraatio iskee ja juttu olisi päästävä toteuttamaan heti? Kuinka rankkaa olikaan pysyä pulpetissaan kun teki mieli leipomaan... Tässä piiraassa kaikki on täydellistä, yksinkertaista ja täydellistä. Tämä herkku koostuu suklaisen rapsakasta piirakkapohjasta, ihanasta kinuskista ja täyteläisestä suklaakuorrutteesta. Kuulostaa makealta, mutta mitään ei ollut liikaa. Pohja ei ollut laisinkaan makea ja suklaakuorrutekin tasapainottaa makuja. Suosittelen käyttämään oikeasti tummaa suklaata, sillä se sopii makeaan kinuskiin valtavan hyvin.

Eilen postiin tuli paketti palkinnoksi nami-hiiren kakkukisasta. Voi mikä ihana paketti paljastuikaan, mukana oli kulta-, hopea- ja vadelmapuuteria, pistaasipähkinöitä sekä kuivattua mansikkaa. Näen jo mielessäni ihania leivonnaisia... Tuntuu vain että reseptejä on enemmän kuin aikaa kirjoittaa niitä. Tämäkin herkku kiilasi etusijalle valloitettuaan sydämeni. Nyt alkaa syysloma ja ehkä riittää aikaakin enemmän...





 










Suklaa-kinuskipiiras
  • riittävyys: noin 8 palaa
  • valmistusaika: aktiivinen 30 min + passiivinen 1-2 h
  • säilyvyys: ainakin kolmisen päivää jääkaapissa
  • vuoka: noin 24 cm irtopohjavuoka voideltuna, pohjalle leivinpaperi
  • vinkki: piiras on parhaimmillaan levättyään yön yli jääkaapissa

piirakkapohja:
160 g = 2,5 dl vehnäjauhoja
30 g = 0,5 dl mantelijauhetta
30 g = 0,75 dl kaakaojauhetta
40 g = 0,5 dl sokeria
1 tl vaniljasokeria
ripaus suolaa
100 g voita tai margariinia
1 kananmuna
1-2 rkl vettä

kinuskitäyte:
200 g = 3 dl fariinisokeria
3 dl kuohukermaa

suklaakuorrute:
100 g tummaa suklaata
1 dl kuohukermaa

koristeluun:
tumma- ja valkosuklaaraastetta


Aloita leipomalla piirakkapohja. Sekoita kuivat aineet keskenään. Lisää voi ja nypi murumaiseksi. Sekoita joukkoon kananmuna ja lisää tarvittaessa hieman vettä, kunnes taikina pysyy kasassa. Kääri kelmuun ja anna levätä jääkaapissa vähintään 30 min.
 
Tee kinuskitäyte. Kuumenna sokeri ja kerma kattilassa kiehuvaksi. Keitä kinuskia puoliteholla välillä sekoitellen noin 10 min. Älä keitä liian paksuksi, sillä kinuski jähmettyy jäähtyessään. Anna kinuskin jäähtyä kokonaan.
 
Paista piirakkapohja. Kauli taikina kelmun välissä kakkuvuoan halkaisijan kokoiseksi (+2-3 cm) ja asettele taikina vuokaan. Aseta foliosuikaleet tukemaan piirakkapohjan reunoja. Paista 200 asteessa noin 15 minuuttia. Anna jäähtyä.
 
Levitä kinuski jäähtyneen pohjan päälle. Laita jääkaappiin noin vartiksi.
 
Viimeistele piirakka. Rouhi suklaa ja kuumenna kerma kiehuvaksi. Kaada kerma suklaan päälle ja odota pari minuuttia. Sekoita kuorrute tasaiseksi. Levitä suklaakerros kinuskin päälle. Laita hetkeksi jähmettymään jääkaappiin. Viimeistele piirakka suklaaraasteella.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi! :)