sunnuntai 25. lokakuuta 2015

Kirjakakku ristiäisiin

Minulta pyydettiin lauantain ristiäisiin kakku. Toiveena oli kirjakakku tekstillä ja vaaleanpunaisilla koristeilla. Kakussa oli suklaakakkupohja ja mansikkatäyte. Ainakin kakun ulkonäköä ihasteltiin, toivottavasti myös maku miellytti. Viimeisen silauksen kakkuun antoi hopeapuuteri, jolla sai ihanaa kimallusta pintaan.
 
 
 
 

 
 



 
 
 
Kirjakakku ristiäisiin
  • riittävyys: noin 20 palaa
  • valmistusaika: aktiivinen 4-5 h ja passiivinen väh. 3 h
  • säilyvyys: ainakin 3 päivää jääkaapissa
  • vuoka: reunallinen uunipelti leivinpaperilla vuorattuna
 
pohja: (tee näitä kaksi!)
150 g voita tai margariinia
150 g tummaa suklaata
5 valkuaista
0,5 dl sokeria
5 keltuaista
1 dl sokeria
1,5 dl vehnäjauhoja
1 dl perunajauhoja
2 tl leivinjauhetta
1 tl vaniljasokeria
 
kostutus:
1 sitruunan mehu + vettä, yht. 3 dl nestettä
 
täyte:
6 dl vispikermaa
2 prk mascarponea
noin 8 dl mansikoita
 
sitruunakreemi:
360 g = 6 dl tomusokeria
75 g voita tai margariinia
sitruunamehua
 
kuorrutteeksi:
ainakin 1 kg sokerimassaa
elintarvikevärejä
elintarvikekynä
(hopeapuuteria/kimalletta)
 
 
 
Leivo pohjat. Sulata voi ja rouhittu suklaa mikrossa tai vesihauteessa. Jätä odottamaan. Sekoita jauho, perunajauho, leivinjauhe ja vaniljasokeri keskenään. Vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi, lisää sokeri (0,5 dl). Jatka vatkaamista, kunnes vaahto pysyy kallistetun kulhon pohjalla. Vaahdota keltuaiset ja sokeri (1,5 dl) vaahdoksi. Kun vatkaat tässä järjestyksessä, vatkaimia ei tarvitse pestä välissä. Sekoita keltuaisvaahtoon suklaaseos sekä kuivat aineet siivilöiden. Kääntele lopuksi valkuaisvaahto varovasti joukkoon. Sekoita vain sen verran, että taikina on tasaista.
 
Kaada taikina pellille ja tasoita pinta. Paista 175 asteessa noin 15-20 minuuttia. Pohja on valmis, kun keskelle työnnettyyn tikkuun ei tartu taikinaa ja pinta on hieman kimmoisa. Tee ensimmäisen paistuessa toinen kakkupohja.
 
Peitä pohjat liinalla ja anna jäähtyä rauhassa.
 
 
Kokoa kakku. Vaahdota kerma ja sekoita joukkoon mascarpone. Survo mansikat ja kääntele vaahdon joukkoon. Leikkaa kakkupohjista yhteensä kolme noin 25x35 cm levyä. Aseta alin pohja tarjoilulautaselle, kostuta desillä laimennettua sitruunamehua. Levitä puolet täytteestä pohjan päälle. Aseta seuraava pohja päälle, kostuta ja levitä loppu täyte. Nosta viimeinen pohja päällimmäiseksi ja kostuta. Kääri folioon ja laita jääkaappiin asettumaan.
 
 
Tee kreemi. Sekoita voi ja tomusokeri vatkaimen hitaalla teholla murumaiseksi seokseksi. Lisää joukkoon sitruunamehua, kunnes kreemi on paksua mutta levittyvää. Notkista kreemiä mikrossa ja levitä kakun päälle ja reunoille.
 
Kuorruta ja viimeistele. Aloita kakun kuorruttaminen kirjan kansista. Leikkaa vaaleanpunaisesta sokerimassasta ohuet nauhat ja asettele ne tarjoiluastialle kakun reunaan kiinni. Mittaa kakun sivut (esim. minulla pääty oli 23x9, toinen sivu 35x9). Kauli jokaiselle sivulle oma pala valkoisesta sokerimassasta. Kuvioi palat haarukalla, näin saat kirjan "sivut". Aseta ensin pidemmille sivuille sokerimassaa ja sitten lyhemmille. Leikkaa tarvittaessa ylimääräinen sokerimassa pois, jotta saat siistit kulmat. Kauli sitten kakun päälle kaksi palaa. Pääliosan voi tehdä myös vain yhdestä palasta, mutta pienempiä osia on helpompi siirtää.
 
Pyörittele vihreästä ja vaaleanpunaisesta sokerimassasta nauha, asettele se kakun keskelle. Tee vaaleanpunaisesta sokerimassasta kakun alareunaan molemmille puolille puoliympyrät kirjan selkämykseksi. Kirjoita kakun päälle elintarvikekynällä haluamasi teksti. Periaatteessa myös suklaata voi käyttää, mutta sillä on hankalempi kirjoittaa. Leikkaa sokerimassasta vielä koristeita kakkuun ja viimeistele halutessasi kimalteella.
 
 

2 kommenttia:

  1. Sivuillesi on aina kiva palata katsomaan mitä olet saannut aikaiseksi. Kaunis on tämänkin kertainen kakku.

    Ps.haaste odottaa sinua; http://rrimasa.blogspot.fi/2015/10/blogisitarina-blogihaaste.html

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos ihanasta kommentista, haasteen taidan jättää väliin. :)

      Poista

Kiitos kommentistasi! :)