lauantai 12. syyskuuta 2015

Omenaletut kinuskikastikkeella

Syksy on selvästi saapunut. Omenat alkavat kypsyä jo puissa, metsässä riittää puolukkaa ja yöt ovat viilenneet. Tästä kaikesta nämäkin omenalettuset saivat alkunsa.
 
Kokonaisuus on aivan ihana, mutta ihmeitä ei vaadita. Perinteinen lettutaikina saa lisämakua raastetusta omenasta, ja lettupannulla paistetut letut tarjoillaan kinuskikastikkeen ja kermavaahtonokareen kera.
 
Tehdessäni lettutaikinaa turpoamaan pohdin kinuskikastikkeen sopivaa rakennetta. Jos teen 1 dl + 1 dl määrän kinuskia ja haluan saada kastikemaisen, valuvamman rakenteen, seosta ei tarvitse keittää kuin 2-3 minuuttia. Lyhyt keittämisaika taas johtaa miedompaa kinuskiin, kun sokeri ei ehdi muuttua karamellimaisemmaksi. Lähdin kokeilumielellä tekemään kinuskia. Laitoin 0,5 dl kuohukermaa, 0,5 dl vettä ja 1 dl fariinisokeria. Keittelin seosta hieman alle viisi minuuttia ja nostin sen sitten jäähtymään. Kinuski ei kovettunut jääkaapissa vaan jäi pehmeäksi. Lämmitin sitä 10 sekuntia mikrossa ennen lettujen päälle valuttamista. Juuri täydellistä! Kinuskin maku oli paljon parempi pari minuuttia keitettyyn kuohukermasta tehtyyn kinuskiin verrattuna.

 
 



 
 
 
Omenaletut kinuskikastikkeella
  • riittävyys: noin 40 pientä lettua / 4:lle jälkiruoaksi
  • valmistusaika: aktiivinen n. 30 min paistamisineen + passiivinen 30 min
  • säilyvyys: parhaimmillaan tuoreena, jääkaapissa pari päivää
 
taikina:
4 dl kevytmaitoa
2 kananmunaa
ripaus suolaa
1 tl sokeria
2 dl vehnäjauhoja
2 rkl öljyä
1 pieni omena raastettuna
 
paistamiseen:
voita, öljyä tai muuta rasvaa
 
kinuskikastike:
0,5 dl kuohukermaa
0,5 dl vettä
1 dl fariinisokeria
 
lisäksi:
1,5 dl (kuohu)kermaa vaahdotettuna
 
 
 
Tee lettutaikina. Sekoita ainekset omenaa lukuun ottamatta vispilällä sekaisin ja anna turvota puolisen tuntia.
 
Keitä kinuski. Sekoita kinuskikastikkeen ainekset kattilassa sekaisin. Kuumenna seos kiehuvaksi samalla sekoittaen. Keitä kinuskikastiketta 3-4 minuuttia puoliteholla välillä sekoitellen. Valmis kastike on todella löysää. Laita jääkaappiin odottamaan.
 
Viimeistele annokset. Raasta omena karkeaksi raasteeksi ja sekoita taikinan joukkoon. Kuumenna lettupannu kuumaksi ja laita jokaiseen koloon hieman rasvaa. Annostelee taikinaa koloihin ja paista kypsäksi, käännä välissä. Kokoa letuista neljä pinoa. Laita päälle nokare kermaa ja valuta kinuskikastiketta loppusilaukseksi. Tarjoile heti.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi! :)