sunnuntai 2. elokuuta 2015

Vuodenaikaleivokset

Kesä meni melko nopeasti, lomaa vain viikko jäljellä. Pian se syksy saapuu... Sain idean toteuttaa leivokset ns. vuodenaikateemalla, eli halusin koristella leivokset muistuttamaan joko talvesta, kesästä, keväästä tai syksystä. Päädyin ilmaisemaan vuodenaikojen vaihtelua sokerimassalehdillä.
 
Leivosten pohjana on perinteinen mokkapalapohja ja kuorrutteena on mintulla maustettua valkosuklaata. Aika simppeliä mutta silti herkullista! Pikkusiskoni Pikku Pippuri rakastaa näitä todella paljon, ja kutsuukin leivoksia valkoliisoiksi. Tämä on lyhenne valkosuklaisesta masaliisasta, ja aika osuva lyhenne onkin. Meidän perheeseemme se on jo vakiintunut..!
 
Violetti kuvaa talvea, pinkki kevättä, punainen kesää ja keltainen/kelta-punainen syksyä.
 
 
 
 
 

 
 
 
 
Vuodenaikaleivokset
  • riittävyys: noin 12-16 leivosta
  • valmistusaika: aktiivinen noin 30 min + passiivinen 45 min
  • säilyvyys: pari, kolme päivää jääkaapissa
  • vuoka: noin 20x20 cm (minulla 23x25) suorakulmainen vuoka leivinpaperilla vuorattuna

 
pohjataikina:
2,5 dl vehnäjauhoja
2 dl sokeria
1,5 tl leivinjauhetta
1 tl vaniljasokeria
100 g voita tai margariinia
1,25 dl vettä
2 rkl kaakaojauhetta
0,5 dl maitoa
1 kananmuna
 
kuorrute:
100 g valkosuklaata
1 rkl öljyä
noin 0,5-1 tl piparminttuaromia maun mukaan
sinistä elintarvikeväriä
 
koristelu:
valkoista sokerimassaa
sinistä, punaista ja keltaista elintarvikeväriä
 
 
Leivo pohja. Sekoita kuivat aineet keskenään. Kiehauta voi, vesi ja kaakaojauhe kattilassa. Lisää voiseos, maito ja kananmuna kuivien aineiden joukkoon, sekoita tasaiseksi. Kaada taikina vuokaan, tasoita pinta ja paista sitä 200 asteessa noin 25 minuuttia. Jätä jäähtymään kuorrutteen teon ajaksi.
 
Tee kuorrute. Sulata valkosuklaa ja sekoita joukkoon öljy. Mausta minttuaromilla, maista sopiva määrä. Värjää kuorrute vaaleansiniseksi. Levitä se leivoslevyn päälle ja tasoita (paletti)veitsellä. Nosta jääkaappiin kovettumaan.
 
Viimeistele leivokset. Värjää pieni osa sokerimassaa violetiksi, osa punaiseksi, osa keltaiseksi ja osa vaaleanpunaiseksi. Kauli massat levyiksi, sekoita keltaista ja punaista kirjavaksi ja kauli sekin. Ota muotilla tai leikkaa pienellä puukolla levyistä lehtiä. Kun kuorrute on jähmettynyt, leikkaa levy leivoksiksi. Asettele lehdet leivoksille.
 

2 kommenttia:

  1. Missäs kohtaa sitä minttua pitäisi olla? :)
    Tekisin mielelläni

    VastaaPoista
  2. Oi anteeksi, jäi uupumaan reseptistä, lisään sen. Kiitos tarkkasilmäisyydestäsi! :)

    VastaaPoista

Kiitos kommentistasi! :)