maanantai 24. elokuuta 2015

Suklaa-appelsiinikakku nonparelleilla

Aina on syytä juhlia, tai ainakin syödä kakkua! Vaikkapa sitten keskellä kouluviikkoa, keskiviikko-iltana...  Kakun makumaailma on melko perinteinen - suklaata ja appelsiinia. Koristeluun ei kummoisia tarvita, mutta silti lopputuloksesta saa näyttävän. Nonparelleja vain päälle ja olkaapa hyvät - pian on kakkukeskiviikon aika!
 
 
 
 
 

 
 

 
 
 
 
Suklaa-appelsiinikakku nonparelleilla
  • riittävyys: 12-15 palaa
  • valmistusaika: aktiivinen 1-2 h ja passiivinen väh. 3 h
  • säilyvyys: ainakin 3 päivää jääkaapissa kuvulla suojattuna
  • vuoka: 22 cm halkaisijaltaan oleva pyöreä kakkuvuoka - voitele ja korppujauhota
 
pohja:
150 g voita tai margariinia
150 g tummaa suklaata
5 valkuaista
30 g = 0,5 dl tomusokeria
5 keltuaista
90 g = 1,5 dl tomusokeria
90 g = 1,5 dl vehnäjauhoja
70 g = 1 dl perunajauhoja
2 tl leivinjauhetta
1 tl vaniljasokeria
 
kostutus:
1,5 dl appelsiinimehua
 
täyte ja kuorrute:
noin 2-3 dl appelsiinihilloa
2,5 dl flora vispiä
250 g rahkaa
3 rkl sokeria
1 tl vaniljasokeria
 
suklaaganache:
1 dl kuohukermaa
130 g tummaa suklaata
 
koristeluun:
kirjavia nonparelleja
 
 
 
Leivo pohja. Sulata voi ja rouhittu suklaa mikrossa tai vesihauteessa. Jätä odottamaan. Sekoita jauho, perunajauho, leivinjauhe ja vaniljasokeri keskenään.
 
Vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi, lisää tomusokeri (0,5 dl). Jatka vatkaamista, kunnes vaahto pysyy kallistetun kulhon pohjalla. Vaahdota keltuaiset ja tomusokeri (1,5 dl) vaahdoksi. Kun vatkaat tässä järjestyksessä, vatkaimia ei tarvitse pestä välissä.
 
Sekoita keltuaisvaahtoon suklaaseos sekä kuivat aineet siivilöiden. Kääntele lopuksi valkuaisvaahto varovasti joukkoon. Sekoita vain sen verran, että taikina on tasaista.
 
Kaada taikina vuokaan ja tasoita pinta. Paista 175 asteessa, uunin alatasolla noin 45-55 minuuttia. Valmis pohja irtoaa vuoan reunoista ja on kimmoisa. Kypsän kakun sisään työnnettyyn tikkuun ei jää taikinaa. Anna jäähtyä viitisen minuuttia ja kumoa. Jätä vuoka päälle ja anna kakun jäähtyä noin tunti.
 
 
Täytä kakku. Vaahdota flora vispi vaahdoksi, sekoita joukkoon rahka ja mausta sokereilla. Ota kolmasosa vaahdosta talteen kuorruttamista varten. Leikkaa kakkupohja kolmeen osaan. Aseta alin pohja takaisin vuokaan, kostuta, levitä päälle hilloa ja puolet lopusta kermavaahdosta. Nosta toinen pohja päälle, kostuta, päälle hilloa ja loppu kermavaahto. Nosta viimeinenkin pohja päälle ja kostuta. Anna vetäytyä hetken jääkaapissa.
 
 
Kuorruta ja koristele. Rouhi suklaa. Kuumenna kerma kiehuvaksi ja kaada suklaan päälle, jätä odottamaan. Kuorruta sillä välin kakku. Kumoa kakku tarjoilulautasella ja levitä sen reunoille loppu kermavaahto. Sekoita suklaa-kermaseos tasaiseksi ja kaada kakun päälle pikkuhiljaa. Auta ganachea valumaan myös reunoille lastan avulla. Laita hetkeksi jääkaappiin.
 
Viimeistele kakku nonparelleilla kuorrutteen hieman pysähdyttyä. Huomaa, että nonparellit on ripoteltava kakun päälle kuitenkin hieman ennen kuin kuorrute kovettuu täysin! Anna kakun vetäytyä jääkaapissa vielä noin tunti, jotta kuorrute kovettuu tarpeeksi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi! :)