lauantai 22. elokuuta 2015

Raparperitarteletit

Kesä alkaa olla lopuillaan (vaikka ei kelien puolesta), mikä tarkoittaa viimeisiä hetkiä raparperin kera. Olen alkukesästä myös välillä pakastanut raparperia, jos sitä on tullut yli tarpeen. Tein jo ennen koulun alkua näitä ihania raparperitarteletteja, joiden maku on todella herkullinen. Minulla ei valitettavasti vieläkään ole tartelettivuokia, joten silikoniset muffinivuoat saivat toimia niiden tilalla. Tarteleteissa oli kirpeää raparperihilloketta ja makeaa valkosuklaavaahtoa, eikä ollut ollenkaan huono yhdistelmä!
 
 
 
 
 

 
 
 
 
 
Raparperitarteletit
  • riittävyys: 12 pientä tai 6 normaalikokoista
  • valmistusaika: aktiivinen 1 h + passiivinen 3 h
  • säilyvyys: ainakin pari päivää jääkaapissa
  • vuoat: 12 silikonista muffinivuokaa tai 6 tartelettivuokaa
 
 
pohjataikina:
60 g voita tai margariinia
0,5 dl tomusokeria
1 pieni kananmuna
0,5 tl vanilja-aromia tai 1 tl vaniljasokeria
1,5 dl vehnäjauhoja
 
pohjalle:
25 g valkosuklaata
 
raparperihilloke:
400 g raparperia
tilkka vettä
noin 0,5 dl sokeria
 
valkosuklaavaahto:
1 dl vispikermaa
100 g maitorahkaa
50 g valkosuklaata
 
koristeluun:
mintunlehtiä
 
 
 
Valmista pohjat. Vatkaa voi ja tomusokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Lisää kananmuna sekä vanilja ja vatkaa hyvin. Lisää vehnäjauhot ja vatkaa pienimmällä teholla vain sen verran, että ainekset sekoittuvat. Kiedo taikina kelmuun ja anna sen levätä vähintään tunnin jääkaapissa.
 
Kuumenna uuni 200 asteeseen. Jaa taikina 12 osaan ja pyörittele niistä pallot. Voitele vuoat kevyesti. Litistä jokaiseen vuokaan taikinapallo. Tasoittele taikina vuoan pohjalle ja hieman reunoille. Paista pohjia noin 10-12 minuuttia, kunnes ne ovat saaneet hieman väriä.
 
 
Tee hilloke pohjien paistuessa. Pilko kuoritut raparperit ja laita ne kattilaan. Lisää pohjalle hieman vettä ja sekoita joukkoon noin 1 rkl sokeria. Keitä raparpereja, kunnes ne hajoavat hillokkeeksi. Siihen menee noin 10 minuuttia. Kaada hilloke siivilään, jotta ylimääräinen neste valuu pois.
 
Jäähdytä sekä hilloke että pohjat.
 
Irrota jäähtyneet pohjat vuoistaan. Sulata 25 g valkosuklaata ja sivele sitä tartelettipohjien päälle - näin raparperihilloke ei pehmennä niitä. Maista hilloketta ja lisää sokeria maun mukaan. Huomioi kuitenkin makea valkosuklaavaahto. Täytä tarteletit raparperihillokkeella.
 
 
Kuorruta ja viimeistele. Vaahdota kerma ja sulata valkosuklaa. Sekoita kermavaahdon joukkoon sekä rahka että valkosuklaasula. Pursota tartelettien päälle kermavaahtoa. Viimeistele leivokset mintunlehdillä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi! :)