sunnuntai 30. elokuuta 2015

Puolukka-kinuskikuppikakut

Syksy saapuu pikkuhiljaa vaikka lämmin keli jatkuukin. Tänään takapihan metsästä aukealta paikalta löytyi jo kypsiä puolukoita. Olin jo niin toivonutkin, sillä mielessä oli loistava idea puolukoiden käyttöön. Päädyin tekemään kuppikakkuja suunnitelmieni mukaan. Niihin ei tarvita kuin reilu desi puolukoita, joten ne onnistuvat jo näin alkusyksystäkin.
 
Kuppikakkujen pohja on hennon vaniljainen, ja se sopii loistavista puolukkaan. Kuppikakun sisältä paljastuva yllätys on puolukkahilloketta. Se ei ole turhan makeaa ja onkin täydellinen pari makealle kinuskikreemille.








 



Puolukka-kinuskikuppikakut
  • riittävyys: 12 kuppikakkua
  • valmistusaika: aktiivinen noin 1 h, passiivinen 2-3 h
  • säilyvyys: ainakin kolme päivää jääkaapissa
  • vuoat: 12 silikonista tai paperista muffinivuokaa

pohjat:
120 g = 1,8 dl vehnäjauhoja
140 g = 1,6 dl sokeria
1,5 tl leivinjauhetta
40 g voita tai margariinia
1,2 dl maitoa
0,25 tl vanilja-aromia tai 1 tl vaniljasokeria
1 kananmuna

kinuskikastike:
1 dl kuohukermaa
1 dl fariinisokeria
 
puolukkahilloke:
80 g = reilu 1 dl puolukoita
30 g voita tai margariinia
30 g sokeria
1 tl perunajauhoja
1 keltuainen

kuorrute:
50 g voita tai margariinia
250 g = 4 dl tomusokeria
kinuskikastiketta
maitoa

koristeluun:
puolukoita
 
 
Leivo kuppikakkupohjat.  Kuumenna uuni 170-asteiseksi. Mittaa jauhot, sokeri, leivinjauhe ja voi monitoimikoneeseen tai käytä sähkövatkainta. Vatkaa hiljaisella teholla kunnes seos on murumaista ja ainekset ovat yhdistyneet. Kaada joukkoon vähitellen puolet maidosta ja vatkaa sen verran, että ainekset ovat juuri ja juuri sekoittuneet. Sekoita vanilja-aromi tai -sokeri, muna ja loppu maito keskenään. Kaada seos taikinan joukkoon ja vatkaa hetki. Ota sekoittumattomat ainekset kaapimella kulhon reunoilta mukaan taikinaan. Jatka sekoittamista vielä pari minuuttia, jotta taikinasta tulee sileää. Älä vatkaa liikaa. Lusikoi taikina paperi- tai silikonivuokiin. Paista 20-25 minuuttia. Valmiiden kakkujen pinta on kimmoisa eikä tikkuun jää taikinaa. Anna niiden jäähtyä ennen täyttämistä.

Valmista kinuskikastike kakkusten paistuessa. Sekoita kattilassa kuohukerma ja fariinisokeri. Kuumenna seosta täysteholla kunnes se kiehuu, pienennä sitten noin puolelle teholle. Keitä kastiketta välillä sekoitellen noin 5 min. Laita kinuskikastike jääkaappiin jähmettymään.
 
Tee puolukkahilloke. Survo puolukat. Mittaa sokeri, voi ja puolukkasurvos kattilaan ja nosta kattila vesihauteen päälle. Sekoittele kunnes voi on sulanut. Lisää perunajauho ja keltuainen. Kuumenna seosta minuutin, pari, kunnes rakenne hieman paksunee. Ota pois liedeltä ja jäähdytä.

Täytä kuppikakut. Koverra jäähtyneisiin kakkusiin kolo puukolla. Voit myös käyttää ns. kuppikakkukoverrinta. Laita jokaiseen koloon pieni lusikallinen puolukkahilloketta, ja laita kaiverretut palat takaisin hillokkeen päälle. Laita kuppikakut jääkaappiin kuorrutteen teon ajaksi.


 
 
Viimeistele kuppikakut. Sekoita tomusokeria ja voita voimakkaasti lusikalla, kunnes seos on murumaista. Lisää joukkoon loppu kinuskikastike. Jos seos on tönkköä, lisää hieman maitoa. Kuorruta kuppikakut pursottamalla. Jos et omista pursotinpussia, voit sutaista kuorrutteen (paletti)veitsellä. Koristele puolukoilla. Anna kuppikakkujen jähmettyä vielä hetki jääkaapissa ennen tarjoamista.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi! :)