tiistai 18. elokuuta 2015

Mansikkainen omenabrita

Mmm... Omenaa ja mansikkaa britakakun välissä - voiko kesäisempää kakkua olla? Pikkuhiljaa takapihankin omenat alkavat kypsyä, mutta niitä odotellessa kakkuun voi käyttää mitä tahansa saatavilla olevia omenoita. Hieman kirpeä omena sopii makean mansikan kanssa loistavasti!
 
Sitten tähän loppuun vielä iloisia uutisia... Osallistuin tällä Hunajaisella hääpäiväkakulla Kinuskikissan hunajamaustehaasteeseen, ja kakkuni palkittiin! Positiivinen uutinen tylsään tiistaihin koulukiireiden keskellä. Tälläkin hetkellä psykologia odottaa, mutta minun mielessäni ei ole mitään muuta kuin jääkaapissa vetäytymässä oleva suklaakakku. Suklaa se vaan on niin ihanaa, että jotenkin kummassa kakkusuunnitelmani muuttuivat suklaakakkusuunnitelmiksi. Tosin se ei välttämättä maistelijoita haittaa..!
 
 Ps. Blogger kiukuttelee taas, joten kuvat ovat pieniä. Muutan kokoa heti ongelman häipyessä.







 

 
 
Omena-mansikkabrita
  • riittävyys: 8-10 palaa
  • valmistusaika: aktiivinen 1 h + passiivinen noin 1 h
  • säilyvyys: parhaimmillaan juuri täytettynä, jääkaapissa päivän tai pari
  • vuoka: leivinpaperilla vuorattu uunipelti
  • vinkki:  tee kakkupohja etukäteen ja säilytä liinalla peitettynä huoneenlämmössä, täytä vasta juuri ennen tarjoilua (voit valmistaa myös täytteet odottamaan jääkaappiin)
 
pohjataikina:
125 g voita tai margariinia
1 dl sokeria
2 keltuaista
1,5 dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
1 dl maitoa
 
marenkivaahto:
2 valkuaista
1,5 dl sokeria
1 tl vaniljasokeria
 
1 dl mantelilastuja (ei välttämätön)
 
 
täyte:
2 omenaa
tilkka vettä
1 rkl sokeria
2,5 dl Flora vispiä
1 tl vaniljasokeria
2 dl mansikoita
 
koristeluun:
muutama mansikka
mintunlehtiä
 
 
 
Leivo kakku. Vaahdota voi ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Lisää keltuaiset yksitellen hyvin vatkaten. Sekoita kuivat aineet keskenään. Lisää vaahtoon jauhoseos ja maito lastalla sekoittaen. Kaada taikina pellille ja levitä se tasaisesti. Taikinakerroksen kuuluu olla ohut.
 
Vaahdota valkuaisia ja lisää sokerit vähitellen. Vatkaa vaahdosta kova, niin että se pysyy kallistetun kulhon pohjalla. Levitä vaahto varovasti taikinan päälle. Ripottele mantelilastut, jos tahdot käyttää niitä.
 
Paista uunin keskitasolla, 175 asteessa noin 20-25 minuuttia, kunnes marenki on rapea ja saanut väriä. Anna jäähtyä kokonaan.
 
 
Täytä kakku. Aloita omenoista: Pilko omenat ja laita ne kattilaan. Lisää kattilaan myös hieman vettä ja 1 rkl sokeria. Keitä omenoita, kunnes alkavat hajota. Survo hilloke tasaiseksi. Jos se on kovin vetistä, valuta ylimääräiset nesteet siivilässä pois.
 
 Vaahdota kerma ja mausta se vaniljalla. Halkaise kakkulevy kahtia pitkältä sivulta. Nosta toinen varovasti tarjoiluastialle esim. puulastoja apuna käyttäen. Levitä päälle hilloke ja kermavaahto. Viipaloi mansikat ja levitä ne kermavaahdon päälle. Nosta toinen levy päälle.
 
Koristele kakku. Viipaloi mansikoita ja asettele ne kakun päälle mintunlehtien kera. Tarjoa kakku mahdollisimman pian täyttämisen jälkeen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi! :)