maanantai 10. elokuuta 2015

Kesäkakku

Nyt on jotenkin niin haikea olo. Kesä on ohi ainakin loman osalta. Kaipaan kesää jo nyt. Se on niin kaunista aikaa.
 
Tämän kakun tein jo äitini lomakakuksi eli neljä viikkoa takaperin. Kakku syntyi tuoreista mustikoista, jotka poimin taka"pihalta", sekä ihanasta mascarponevaahdosta. Ulkonäkö nyt oli niin ja näin, hieman harmitti oma osaamattomuus, mutta ei se kuvissa nyt ihan mahdottomalta näytä.
 
Hyvää loppukesää kaikille! Pian se syyskuukin jo tulee, jolloin blogini on ollut pystyssä jo kaksi vuotta. Hurjaa, mutta niin se aika menee!
 
Ps. Nyt näitä mustikkareseptejä tuntuu riittävän, mutta toisaalta, eikö se ole vain hyvä...
 
 
 
 


 
 
 
 
Kesäkakku mustikoista
  • riittävyys: noin 12-16 palaa
  • valmistusaika: aktiivinen noin 2-3 h + passiivinen 2 h
  • säilyvyys: Pohja säilyy kelmun sisällä jääkaapissa pari päivää, ja sen voi myös pakastaa. Kuorrutettu kakku säilyy pari päivää jääkaapissa ilman kupua.
  • vuoka: halkasijaltaan noin 20-22 cm vuoka voideltuna ja korppujauhotettuna
 
pohja:
4 kananmunaa
(2 dl) sokeria
(2 dl) vehnäjauhoja
(0,5 dl) perunajauhoja
0,5 tl leivinjauhetta
 
täyte:
2,5 dl flora vispiä
250 g mascarponea
2-3 rkl sokeria
8 dl mustikoita
 
kuorrutus:
300-400 g valkoista sokerimassaa
 
koristeet:
erivärisiä sokerimassoja
 
 
Leivo pohja. (Jos et omista vaakaa, käytä suluissa olevia määriä.) Laita kulho vaa'an päälle ja käynnistä vaaka. Sen pitäisi näyttää nollaa. Riko munat kulhoon ja ota paino ylös. Kerro paino luvulla 0,7 - näin saat sokerimäärän grammoina. Lisää sokeri munien kanssa vatkauskulhoon. Jauhoja laitetaan yhteensä sama määrä kuin sokeriakin - siis grammoina. Laita perunajauhoja noin yksi neljäsosa ja loput vehnäjauhoja.
 
Esim. Kulhoon rikottujen munien paino on 230 g. Sokeria tarvitaan 230 g x 0,7 = 160 g. Myös jauhoja tarvitaan 160 g. Perunajauhoja laitetaan noin yksi neljäsosa, tässä tapauksessa vaikkapa 30 g. Loput laitetaan vehnäjauhoja.
 
Sekoita jauhojen joukkoon leivinjauhe. Vaahdota munat ja sokeri kuohkeaksi ja paksuksi vaahdoksi. Sihtaa kuivat aineet siivilän läpi ja sekoita ne varovasti lastalla nostellen vaahtoon. Kaada taikina vuokaan ja tasoita pinta. Paista 175 asteisen uunin alatasolla noin 30-35 minuuttia, kunnes tikkuun ei jää taikinaa. Anna kakkupohjan jäähtyä 5 min ja kumoa se sitten varovasti. Peitä kakku vuoallaan ja anna jäähtyä kokonaan.
 
 
Tee täytteet ja täytä kakku. Survo mustikat. Vaahdota kerma, sekoita sen joukkoon mascarpone ja sokeri. Laita kolmasosa vaahdosta jääkaappiin odottamaan kuorruttamista. Halkaise kakku kolmeen osaan. Laita yksi pohjista vuokaan. Levitä sille puolet mustikkasurvoksesta sekä puolet kermavaahdosta. Nosta toinen pohja päälle ja levitä sille loppu survos sekä vaahto. Nosta viimeinenkin päälle ja laita kakku jääkaappiin.
 
 
Kuorruta ja koristele. Kumoa kakku tarjoilualustalle ja levitä loppu kermavaahto kakun päälle ja sivuille. Mittaa kakun koko (halkaisija + reunojen korkeus) esim. leivinpaperisuikaleella. Kauli sokerimassa ohuehkoksi levyksi, halkaisijaltaan kakun kokoinen. Nosta sokerimassa kakun päälle ja silottele päältä. Venytä sokerimassaa varovasti alareunasta, jotta saat oikaistua rypyt. Leikkaa ylimääräinen sokerimassa pois.
 
Koristelut voi toteuttaa haluamallaan tavalla, itse tein vaaleansinisiä suikaleita sekä ruusun. Reunoille ja ruusun viereen asettelin lehtiä.
 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi! :)