keskiviikko 8. heinäkuuta 2015

Prince regent -kakku

Prince regent on hieno suklaakakku, jossa on kahdeksan kerrosta. Se leivottiin ensimmäisen kerran vuonna 1886 Luitpoldille, Baijerin prinssiregentille. Kakun valmisti hovin kondiittori, ja sen kerrokset symboloivat Baijerin kahdeksaa hallintoaluetta.
 
Löysin reseptin yhdestä suklaakirjastani. Kirjan kuva oli kovin vaatimaton - leikkauspintaa ei näkynyt, joten kerrokset jäivät pimentoon. Haastetta kaivatessani lähdin käymään reseptiä läpi ja toteutin sen omalla tavallani. Perheeni kehui kakkua aivan tavattoman paljon. Kyllä se minunkin mielestäni oli ihanaa, parasta kakkua pitkään aikaan. Pehmeiden, ohuiden kakkupohjien ja suklaakreemin liitto oli täydellinen, ja samettinen suklaakuorrute viimeisteli sen.
 
Kirjassa koristeluun käytettiin puolikkaita saksanpähkinöitä, mutta niiden puutteessa viimeistelin omani pähkinärouheella.
 
 
 
 
 

 
 
 
 
Prince regent -kakku
  • riittävyys: 8 palaa
  • valmistusaika: aktiivinen 2 h + passiivinen 1 h
  • säilyvyys: ainakin kolmisen päivää jääkaapissa
 
kakkupohjat:
3 kananmunaa
2 tl vettä
100 g = 1 dl sokeria
ripaus suolaa
1 tl vaniljasokeria
45 g voita tai margariinia
75 g = 1 dl vehnäjauhoja
1,5 rkl perunajauhoja
0,5 tl leivinjauhetta
 
täyte:
125 g tummaa suklaata
0,6 dl maitoa
125 g voita tai margariinia
100 g tomusokeria
 
kuorrute:
100 g tummaa suklaata
2 tl öljyä
 
koristeluun:
pähkinärouhetta
 
 
Aloita leipomalla kakkupohjat. Kakku valmistetaan kahdeksasta erikseen paistetusta kakkupohjasta. Ota esille neljä leivinpaperia ja piirrä jokaiseen kaksi 18 cm ympyrää.
 
Erottele munista keltuaiset ja valkuaiset. Sulata voi. Kuumenna vesi ja vatkaa se keltuaisten kanssa vaahdoksi, noin 2 minuuttia. Vatkaa joukkoon kaksi kolmasosaa sokerista ja vaahdota kuohkeaksi. Lisää suola, vanilja ja voisula, kääntele sekaisin.
 
Vaahdota valkuaiset puhtaassa kulhossa pehmeäksi vaahdoksi. Lisää jäljelle jäänyt sokeri ja vatkaa kovaksi vaahdoksi.
 
Kääntele valkuaisvaahto keltuaisvaahtoon. Sekoita jauhot, perunajauho ja leivinjauhe keskenään. Siivilöi kuivat aineet vaahtoon ja kääntele varovasti tasaiseksi taikinaksi. Jaa taikina kahdeksaan osaan. Lusikoi leivinpapereille ympyröihin taikinaa ja tasoita pinta varovasti lusikalla. Paista pohjia 180 asteessa/1 pelti tai kiertoilmalla 160 asteessa/2 peltiä 6-8 minuuttia, kunnes ne ovat vaalean kullankeltaisia. Anna jäähtyä rauhassa.
 
 
Tee täyte. Rouhi suklaa ja laita se kuumuutta kestävään kulhoon. Kuumenna maito kiehuvaksi pienessä kattilassa ja kaada se suklaan päälle. Sekoittele, kunnes suklaa on sulanutta ja seos tasaista. Vatkaa voi ja tomusokeri vaahdoksi. Kääntele joukkoon suklaaseos.
 
Varaa paras pohja päällimmäiseksi. Kokoa kakku suklaatäytteen ja kakkupohjien avulla, nosta paras pohja päällimmäiseksi. Laita kakku jääkaappiin kuorrutteen teon ajaksi.
 
 
Viimeistele kakku. Sulata suklaa mikrossa tai vesihauteessa. Sekoita joukkoon öljy. Kaada kuorrute kakulle sen ollessa vielä lämmintä. Levitä kuorrutetta ohut kerros päälle ja reunoille. Koristele pähkinärouheella. Jaa kakun pinta kevyesti kahdeksaan osaan ja anna kakun jähmettyä jääkaapissa vielä ennen tarjoilua.

Leikkaa kakku paloiksi ja tarjoile.

2 kommenttia:

Kiitos kommentistasi! :)