lauantai 4. heinäkuuta 2015

Mansikkatäytekakku juhliin

Tänään päivällä tuttuni tuli hakemaan tilatut juhlatarjottavat. Sain aika vapaat kädet leivonnaisten suunnittelussa. Tarjottavien ei tarvinnut olla mitenkään erikoisia, päätoiveena oli mansikkakakku. Päädyin tekemään fetamuffineita (tällä ohjeellani, laitoin oliivin tilalle fetaa), suklaa-kinuskitarteletteja ja melko perinteisen mansikkakermakakun.
 
Kakun täytteeksi laitoin sitrusmarinoituja mansikoita ja valkosuklaista rahka-kermavaahtoa. Kuorrutin kakun kermavaahdolla ja koristelin suklaalla ja mintulla. Ulkonäköön oli todella tyytyväinen!
 
Pieniä ongelmia toi jääkaappimme. Tein tarteletit ja kakkupohjan perjantaina, ja muffinit ja kakun viimeistelyn hoidin lauantaina. Jääkaappimme sanoi itsensä irti ja lämpeni, joten jouduin siirtymään kakkuineni naapuriin (kiitos heille!). Siitä selvittiin, mutta hiukan harmitti jääkaapin hajoaminen juuri pahimpaan aikaan... Kakun evakuoinnista johtuen otin kuvat puhelimellani, pahoittelut laadusta.
 
 
 
 

 
 

 

 
 


 
Mansikkatäytekakku sitruunalla ja valkosuklaalla
  • riittävyys: noin 15 palaa
  • valmistusaika: aktiivinen noin 2-3 h + passiivinen 2 h
  • säilyvyys: Pohja säilyy kelmun sisällä jääkaapissa pari päivää, ja sen voi myös pakastaa. Kuorrutettu kakku säilyy pari päivää jääkaapissa ilman kupua.
  • vuoka: halkaisijaltaan 24 cm vuoka voideltuna ja korppujauhotettuna 
 
sitrusmarinoidut mansikat:
1 l mansikoita
1 sitruunan mehu
1 rkl sokeria
 
pohja:
5 kananmunaa
(2 dl) sokeria
(2,5 dl) vehnäjauhoja
(0,5 dl) perunajauhoja
1 tl leivinjauhetta
 
kostutus:
1 sitruunan mehu + vettä, yht. 1,5 dl
 
täyte ja kuorrute:
75 g valkosuklaata
4 dl flora vispiä
250 g maitorahkaa
2 rkl sokeria
 
koristeet:
20 g tummaa suklaata
mintunlehtiä
 
 
 
Aloita marinoimalla mansikat. Viipaloi mansikat. Lisää mansikoiden joukkoon sitruunamehu ja sokeri. Jätä marinoitumaan jääkaappiin.
 
 
Leivo pohja. (Jos et omista vaakaa, käytä suluissa olevia määriä.) Laita kulho vaa'an päälle ja käynnistä vaaka. Sen pitäisi näyttää nollaa. Riko munat kulhoon ja ota paino ylös. Kerro paino luvulla 0,7 - näin saat sokerimäärän grammoina. Lisää sokeri munien kanssa vatkauskulhoon. Jauhoja laitetaan yhteensä sama määrä kuin sokeriakin - siis grammoina. Laita perunajauhoja noin yksi neljäsosa ja loput vehnäjauhoja.
 
Esim. Kulhoon rikottujen munien paino on 300 g. Sokeria tarvitaan 300 g x 0,7 = 210 g. Myös jauhoja tarvitaan 210 g. Perunajauhoja laitetaan noin yksi neljäsosa, tässä tapauksessa vaikkapa 30 g. Loput laitetaan vehnäjauhoja.
 
Sekoita jauhojen joukkoon leivinjauhe. Vaahdota munat ja sokeri kuohkeaksi ja paksuksi vaahdoksi. Sihtaa kuivat aineet siivilän läpi ja sekoita ne varovasti lastalla nostellen vaahtoon. Kaada taikina vuokaan ja tasoita pinta. Paista 175 asteisen uunin alatasolla noin 35-40 minuuttia, kunnes tikkuun ei jää taikinaa. Anna kakkupohjan jäähtyä 5 min ja kumoa se sitten varovasti. Peitä kakku vuoallaan ja anna jäähtyä kokonaan.
 
 
Täytä kakku. Sulata valkosuklaa. Vaahdota vispikerma. Ota puolet vaahdosta talteen kuorruttamista varten. Sekoita lopun joukkoon rahka ja valkosuklaa. Halkaise kakku kolmeen osaan. Laita yksi pohjista vuokaan ja kostuta. Levitä pohjalle puolet rahkavaahdosta ja mansikoista. Nosta toinen pohja päälle, kostuta ja levitä sille loppu rahkavaahto sekä mansikat. Nosta viimeinenkin kostutettu pohja päälle ja laita kakku jääkaappiin.
 
 
Kuorruta ja koristele. Sekoita lopun kermavaahdon joukkoon sokeria maun mukaan. Kumoa kakku tarjoilualustalle ja levitä loppu vaahto kakun päälle ja sivuille. 
 
Sulata tumma suklaa. Lusikoi suklaa pakastepussin kulmaan ja leikkaa kulmasta pieni pala pois. Pursota suklaasta raidat kakun päälle. Viimeistele asettelemalla mintunlehtiä kakulle.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi! :)