maanantai 6. heinäkuuta 2015

Kesäinen jäädykekakku

Kuten jo edellisestä postauksesta tuli esille, jääkaappimme hajosi. Sen vuoksi en ole voinut leipoa mitään kermaista tai muuten lämmölle herkkää. Päädyin tekemään helteiden vuoksi ihanan raikkaan jäädykekakun jälkiruoaksi. Kakku ei ole varsinainen jäädyke, mutta ei toisaalta jäädytetty juustokakkukaan, vaan jotain siltä väliltä. Se sopii kesään mahtavasti: uunia ei tarvitse lämmittää ja jälkiruoka on ihanan kevyt ja viilentävä. Jäädykekakku on myös helppo tehdä juhliin vaikka jo viikkoa etukäteen.
 
Lähdin rakentamaan kokonaisuutta raikkaan jälkiruoan toivossa. Päädyttyäni jonkinlaiseen jäädytettyyn kakkuun halusin tehdä siitä kaksikerroksisen. Pieneen varajääkaappiin katsottuani päätin hyödyntää kakussani sitruunan, mansikkahillon lopun ja mascarponen. Siitä kakku alkoi rakentua. Kakun toinen kerros on raikkaan sitruunainen, kun taas toinen viehättää makealla valkosuklaalla. Maut osuivat aivan nappiin!
 
Mascarponea saa nykyään myös laktoosittomana, mutta sitä ei aina kaupoissa ole. Sen voi korvata maitorahkalla tai maustamattomalla tuorejuustolla.
 
 
 
 
 
 
 


 
 
 
Jäädytetty mansikka-valkosuklaakakku
  • riittävyys: noin 8 palaa
  • valmistusaika: aktiivinen 20 min + passiivinen noin 4 h
  • säilyvyys: monta viikkoa pakastimessa
  • vuoka: pitkänomainen leipävuoka kelmulla vuorattuna
 
keksipohja:
100 g digestive- tai kaurakeksejä
50 g voita tai margariinia
 
jäädyke:
2,5 dl flora vispiä
250 g mascarponea (tai tuorejuustoa/maitorahkaa)
75 g valkosuklaata
1-2 dl mansikkahilloa tai -survosta
1 sitruunan mehu
 
koristeluun:
mintunlehtiä
valkosuklaata
 
 
Aloita keksipohjasta. Murskaa keksit tehosekoittimessa tai kaulimella/lihanuijalla muovipussissa. Sulata voi ja sekoita keksimurskan joukkoon. Jätä odottamaan.
 
Tee jäädykemassa. Sulata valkosuklaa. Vaahdota kerma ja sekoita sen joukkoon mascarpone. Jaa seos kahteen kulhoon. Sekoita toiseen valkosuklaasula ja toiseen mansikka sekä sitruunamehu. Kaada mansikkaseos pohjalle ja valkosuklaaseos päälle. Taputtele viimeisenä keksimurska kevyesti päälle. Pakasta vähintään neljä tuntia.
 
Viimeistele jäädykekakku. Kumoa kakku vuoastaan ja irrota kelmu. Rouhi valkosuklaata ja ripottele sitä kakulle. Viimeistele mintunlehdillä. Anna kakun pehmetä huoneenlämmössä hetki ennen tarjoilua.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi! :)