sunnuntai 12. heinäkuuta 2015

Eväät Jazzeille

Jazzeille tarvitaan aina kunnon eväät. Kokosin tähän nyt sopivia ehdokkaita eväskoriin. Repertuaari vaihtelee makeasta suolaiseen ja raikkaasta tuhtiin. Näistä on helppo valita itseä miellyttävät leivonnaiset. Tässä on ensin pieni esittely- ja vinkkiosio ja sitten siirrytään itse resepteihin.
 
 
 
Menu
 
Pienet aura-tomaattimuffinit
 
Kasvispiirakka
 
Juustosarvet
 
*
 
Appelsiini-suklaacookies
 
Minttu- ja mansikkaleivokset
 
Kinuski-suklaatarteletit
 
*
 
Raparperi-vaniljakakku
 
 
 
Suolaisella puolella on minikoossa tehtyjä aura-tomaattimuffineita, joita on mukava napostella. Samaan kastiin pääsevät myös paprikalla ja purjolla maustettu kasvispiirakka ja helpot juustosarvet. Omat juustosarveni täytin aurajuustolla, mutta muukin kelpaa. Muffinit ovat parhaimmillaan samana päivänä, mutta piirakan voi tehdä jo edellisenäkin. Juustosarvet voi tehdä vaikka jo nyt ja pakastaa jazzeja varten.
 
Makeitakin naposteltavia riittää. Syntisen herkulliset suklaacookiet ovat helppoja tehdä, ja nekin voi valmistaa etukäteen. Niitä kannattaa varata tarpeeksi, sillä oikein paistettuna niitä on hankala vastustaa. Myös kreemillä kuorrutetut leivokset on helppo tehdä ja siisti syödä, makukin on aivan ihana. Leivoksia voi tehdä kahta makua taikka vain omaa lemppariaan, valinnan vapaus on sinulla. Toisaalta kahdenlaiset leivokset ovat käteviä, sillä ihmisten makumieltymykset poikkeavat toisistaan. Kinuskisuklaatarteletit ovat myös aivan huikeita naposteltavaksi, kuka nyt ei kinuskin ja suklaan yhdistelmästä pitäisi...
 
Kakku kruunaa juhlan kuin juhlan, mutta perinteistä kermakakkua on lämpimällä ilmalla hankala saada säilymään kylmälaukussakaan. Tämän vuoksi on mukavaa vaihtelua leipoa kreemillä täytetty kakku. Tätä makeaa kakkua riittää pienikin pala taltuttamaan makeanhimon, mutta sitten voikin taas siirtyä suolaisten puolelle! Raparperikakku on kesän kuuminta muotia oleva "naked cake", eli reunat jätetään kuorruttamatta. Tämä tuo kakkuun ihanaa rempseyttä ja onkin siksi oiva eväskakku.
 
Lähes kaikki leivonnaiset on lämpimällä säällä hyvä säilyttää kylmälaukussa. Muffinit ja juustosarvet pärjäävät ilman kylmälaukkua, mutta muille se kannattaa ottaa. Leivonnaiset ovat kuitenkin kaikki melko säilyviä, eli ne pärjäävät kylmäkallejen voimalla koko päivän. Leivonnaisten lisäksi salaatti ja tuoreet mansikat kuuluvat jazzeille. Hyvää jazzailua ja herkuttelua kaikille!
 
 
* * *
 
 
 
 
 
 
 
Pienet aura-tomaattimuffinit
  • riittävyys: 24 minimuffinia
  • valmistusaika: aktiivinen 15 min + passiivinen 15 min
  • säilyvyys: ainakin kolmisen päivää jääkaapissa
  • vuoat: 24-koloinen minimuffinipelti huolellisesti voideltuna
 
2 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
1 tl paprikajauhetta
0,5 tl mustapippuria rouheena
1 tl basilikaa (kuivattua)
1 dl maitoa
1 kananmuna
0,25 dl öljyä
1 dl juustoraastetta
noin 40 g aurajuustoa muruina
0,5 dl aurinkokuivattuja tomaatteja kuutioina
 
 
Sekoita kuivat aineet keskenään. Lisää joukkoon maito, munat ja öljy ja sekoita tasaiseksi. Kääntele lopuksi joukkoon juustoraaste, aura ja tomaatit. Jaa taikina 12 muffinivuokaan. Paista 200 asteessa uunin keskitasolla noin 10-14 minuuttia. Valmiin muffinin pinta on saanut hieman väriä ja on kimmoisa. Älä paista liikaa, jotteivat muffinit kuivu.
 
 
 
* * *
 
 
 
 
 
 
 
Kasvispiirakka
  • riittävyys: noin 20 pientä palaa / 10 isompaa
  • valmistusaika: aktiivinen noin 30 min + passiivinen 40 min
  • säilyvyys: jääkaapissa ainakin pari, kolme päivää, voi pakastaa
  • vuoka: noin 25x25 cm vuoka leivinpaperilla vuorattuna tai halkaisijaltaan noin 27 cm piirakkavuoka voideltuna
  • vinkki: kolminkertaista ainekset ja tee piirakka pellille
 
valitse pohja:
 
1.
1 dl ruisjauhoja
0,5 dl vehnäjauhoja
1,5 tl leivinjauhetta
noin 2 dl perunamuusia
0,25 dl öljyä
 
2.
1 dl ruisjauhoja
0,5 dl vehnäjauhoja
1,5 tl leivinjauhetta
100 g voita tai margariinia
0,5 dl vettä
 
 
täyte:
1 paprika
pala purjoa
1-2 dl juustoraastetta
2 kananmunaa
1 dl maitoa
100 g ruohosipulituorejuustoa
 
 
Tee pohja.
1. Sekoita kuivat aineet ja lisää muut joukkoon.
2. Sekoita kuivat aineet ja nypi joukkoon voi. Lisää viimeisenä vesi.
Taputtele taikina piirakkavuoan pohjalle ja reunoille. Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen.
 
Täytä piirakkapohja. Pilko paprika ja purjo pieneksi. Ripottele ne piiraspohjan päälle. Ripottele juustoraaste viimeisenä päällimmäiseksi. Sekoita maito, tuorejuusto ja kananmunat keskenään ja valuta piirakan päälle. Paista 200 asteessa noin 30-40 minuuttia kunnes pinta on saanut hieman väriä. Tarjoile kylmänä tai lämpimänä.
 
 
 
* * *
 
 
 
 
 
 
 
Juustosarvet
  • riittävyys: 12-16 kpl
  • valmistusaika: aktiivinen 30 min + passiivinen 20 min
  • säilyvyys: parhaimmillaan tuoreena, jääkaapissa pari päivää, voi pakastaa
 
 
taikina:
2 dl juustoraastetta
4 dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
ripaus suolaa
0,5 dl öljyä
2 dl maustamatonta jogurttia tai kermaviiliä
 
täyte:
voimakkaampaa juusto, esim aura, feta...
juustoraastetta
 
voiteluun:
kananmunaa
 
 
Tee taikina. Sekoita jauhot, leivinjauhe ja suola keskenään. Lisää juustoraaste, öljy ja jogurtti. Sekoita tasaiseksi. Kauli taikina suureksi levyksi jauhetulla leivonta-alustalla tai leivinpaperilla. Leikkaa levy 12-16 kolmioksi. Levitä juustoja jokaisen lohkon leveään päähän. Rullaa lohkot ja taivuta hieman. Nosta sarvet pellille ja voitele kananmunalla. Paista 200 asteessa noin 15 minuuttia, kunnes pinta on kullanruskea ja myös pohja on saanut väriä. Peitä liinalla ja anna jäähtyä.
 
 
 
* * *
 
 
 
 
 
 
Appelsiini-suklaacookies
  • riittävyys: 30 cookieta, halkaisija noin 5-6 cm
  • valmistusaika: aktiivinen noin 30 min + passiivinen 1 h
  • säilyvyys: tiiviissä rasiassa ainakin 5 päivää, huoneenlämmössä tai jääkaapissa
  • vinkki: saat eilisestä cookiesta kuin tuoreen lämmittämällä sitä mikrossa hetken
 
170 g voita tai margariinia
150 g = 2 dl fariinisokeria
50 g = noin 0,5 dl sokeria
1 kananmuna
250 g = 4 dl vehnäjauhoja
1 tl soodaa
1 tl vaniljasokeria
200 g tummaa suklaata
1 appelsiinin raastettu kuori + 2 tl puristettua mehua
 
 
Tee taikina. Vaahdota voi ja sokerit, lisää muna hyvin vatkaten. Rouhi suklaa karkeasti, sattumia saa jäädä. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää vaahtoon. Kääntele lopuksi joukkoon suklaarouhe sekä appelsiinin kuoriraaste ja mehu. Taikinan kuuluu olla paksua. Laita jääkaappiin vähintään puoleksi tunniksi, kauemminkin voi pitää.
 
Paista cookiet. Pyörittele taikinasta palloja ja nostele ne leivinpaperin päälle pellille. Älä litistä! Pallojen väliin kannattaa jättää tilaa. Tästä taikinasta tulee 2-3 pellillistä. Paista cookiet pelti kerrallaan 175 asteessa noin 8-10 minuuttia. Valmiit cookiet ovat keskeltä todella pehmeitä ja jopa raakoja, reunat ovat vain hieman kiinteytyneet. Anna jäähtyä ennen siirtelyä, lämpimät cookiet hajoavat herkästi.
 
 
Vinkit:
 
1) Älä laita liikaa jauhoa; jos et omista vaakaa, mittaa tarkasti äläkä ravistele jauhoja tiiviisti mittaan.
2) Anna taikinan levätä jääkaapissa; muuten saat todella matalia littana-cookieita.
3) Älä litistä taikinapalloja!
4) Uskalla ottaa miltei raa'at cookiet pois uunista; reunat ovat vain hieman kiinteytyneet kun ne ovat valmiita.
 
 
 
* * *
 
 
 
 
 


 

 

 
Minttu- ja mansikkaleivokset
  • riittävyys: noin 16 leivosta
  • valmistusaika: aktiivinen noin 30 min + passiivinen 45 min
  • säilyvyys: pari, kolme päivää jääkaapissa
  • vuoka: noin 25x20 cm suorakulmainen vuoka leivinpaperilla vuorattuna

 
pohjataikina:
2,5 dl vehnäjauhoja
2 dl sokeria
1,5 tl leivinjauhetta
1 tl vaniljasokeria
100 g voita tai margariinia
1,25 dl vettä
0,5 dl maitoa
1 kananmuna
 
mansikkakuorrute:
1,5 dl mansikkatomusokeria
10 g voisulaa
maitoa
 
minttukuorrute:
1,5 dl tomusokeria
10 g voisulaa
maitoa
0,5-1 tl piparminttuaromia
vihreää elintarvikeväriä
 
koristelu:
noin 20 g = 1 rivi tummaa suklaata
mintunlehtiä
 
 
Leivo pohja. Sekoita kuivat aineet keskenään. Kiehauta voi ja vesi kattilassa. Lisää voiseos, maito ja kananmuna kuivien aineiden joukkoon, sekoita tasaiseksi. Kaada taikina vuokaan, tasoita pinta ja paista sitä 200 asteessa noin 25 minuuttia. Jätä jäähtymään kuorrutteen teon ajaksi.
 
Tee kumpikin kuorrute. Sekoita tomusokereiden joukkoon voisulat. Lisää molempiin kuorrutteisiin maitoa, kunnes kreemi on levittyvää. Jätä mansikkainen odottamaan ja mausta toinen mintulla ja värjää se vihreäksi. Leikkaa leivoslevy kahtia. Levitä toisen päälle mansikkakreemi ja toiselle minttukreemi. Kuorrutteesta ei tarvitse tehdä tasaista vaan rosoisuus on vain hyväksi.
 
Viimeistele leivokset. Leikkaa levyt leivoksiksi. Sulata tumma suklaa ja lusikoi se pakastepussin kulmaan. Leikkaa kulmasta todella pieni pala pois ja pursota minttuleivoksille suklaasydämet. Koristele mansikkaleivokset mintunlehdillä. Nosta leivokset hetkeksi ennen tarjoilua jääkaappiin, kreemi hieman kovettuu.
 
 
 
* * *
 
 
 
 
 
 
 
Suklaa-kinuskitarteletit
  • riittävyys: 12 pientä tai 6 normaalikokoista
  • valmistusaika: aktiivinen 1 h + passiivinen 3 h
  • säilyvyys: ainakin pari päivää jääkaapissa
  • vuoat: 12 silikonista muffinivuokaa tai 6 tartelettivuokaa
 
pohjataikina:
60 g voita tai margariinia
0,5 dl tomusokeria
1 pieni kananmuna
0,5 tl vanilja-aromia tai 1 tl vaniljasokeria
1,5 dl vehnäjauhoja
 
kinuskitäyte:
1 dl kuohukermaa
1 dl fariinisokeria
 
suklaakuorrute:
50 g tummaa suklaata
0,5 dl kuohukermaa
 
 
Valmista pohjat. Vatkaa voi ja tomusokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Lisää kananmuna sekä vanilja ja vatkaa hyvin. Lisää vehnäjauhot ja vatkaa pienimmällä teholla vain sen verran, että ainekset sekoittuvat. Kiedo taikina kelmuun ja anna sen levätä vähintään tunnin jääkaapissa.
 
Kuumenna uuni 200 asteeseen. Jaa taikina 12 osaan ja pyörittele niistä pallot. Voitele vuoat kevyesti. Litistä jokaiseen vuokaan taikinapallo. Tasoittele taikina vuoan pohjalle ja hieman reunoille. Paista pohjia noin 10-12 minuuttia, kunnes ne ovat saaneet hieman väriä.
 
Tee täyte pohjien paistuessa. Sekoita kerma ja fariinisokeri kattilassa. Kuumenna kiehuvaksi ja keitä seosta välillä sekoitellen noin 10 minuuttia. Valmis kinuski on hieman paksuuntunut. Se kuitenkin paksunee vielä jäähtyessäänkin.
 
Jäähdytä sekä täyte että pohjat. Irrota jäätyneet pohjat vuoistaan ja täytä kinuskilla. Nosta jääkaappiin noin tunniksi jähmettymään.
 
Kuorruta ja viimeistele. Pilko suklaa kuumuuden kestävään kulhoon. Kuumenna kerma kiehuvaksi ja kaada suklaan päälle. Sekoittele varovasti, kunnes suklaa sulaa. Sekoita kuorrute tasaiseksi ja jaa se yhä lämpimänä leivoksille. Levitä kuorrute varovasti leivosten päälle.

Anna leivosten jähmettyä jääkaapissa vielä likemmäs tunnin ennen tarjoilua.
 
 
 
* * *
 
 
 
 

 
 
 
Simppeli vanilja-raparperikakku
  • riittävyys: noin 6-8 palaa
  • valmistusaika: aktiivinen 45 min + passiivinen 45 min
  • säilyvyys: pari, kolmekin päivää jääkaapissa kuvun alla
  • vuoka: halkaisijaltaan 15 cm vuoka voideltuna ja korppujauhotettuna

kakkupohja:
2 kananmunaa
0,5 dl sokeria
2 rkl perunajauhoja
1 dl vehnäjauhoja
0,5 tl leivinjauhetta

raparperihilloke:
400 g raparperia
2 rkl sokeria
tilkka vettä

vaniljakreemi:
250 g = 4 dl tomusokeria
50 g voita tai margariinia
1-2 rkl maitoa
1 tl vaniljasokeria

koristeluun:
raparperin kuorisuikaleita


Aloita tekemällä hilloke. Kuori ja pilko raparperit, säästä osa puhtaista kuorista koristeluun. Laita kattilaan sokeri, tilkka vettä ja raparperit. Keitä raparperia kunnes se hajoaa hillokkeeksi. Kaada hilloke siivilään, jotta ylimääräinen neste valuu pois. Anna jäähtyä laakeassa astiassa.
 
Leivo kakkupohja. Vaahdota munat ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Vaahto on valmista, kun vatkaimen jälki pysyy hetken vaahdossa. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää vaahtoon varovasti käännellen. Kaada taikina vuokaan ja tasoita pinta. Paista 175 asteessa noin 20-25 minuuttia, kunnes tikkuun ei tartu enää taikinaa. Anna jäähtyä kymmenisen minuuttia. Vedä sitten reunat lastalla irti vuoasta ja kumoa kakku. Jätä vuoka päälle, jottei kakku kuivahda. Anna jäähtyä rauhassa.
 
Täytä kakku. Tee kreemi: Sekoita tomusokeri ja rasva murumaiseksi seokseksi. Lisää maitoa, kunnes kreemi on levittyvää. Mausta vaniljalla. Halkaise kakkupohja kolmeen osaan. Nosta yksi pohjista tarjoilulautaselle, levitä sille puolet raparperihillokkeesta ja kolmasosa kreemistä. Nosta seuraava pohja päälle, levitä sille loppu hilloke ja puolet lopusta kreemistä. Nosta viimeinenkin pohja ja levitä sen päälle loppu kreemi.
 
Viimeistele kakku. Asettele raparperin kuorista syntyneitä suikaleita (kavenna tarvittaessa) kakun päälle ja tarjoile.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi! :)