maanantai 22. kesäkuuta 2015

Sacherleivokset

Leppoisa - miltei tylsä - loma-aamu sai aikaan innostuksen sacherleivoksiin. Se lähti muotoutumaan heti herättyäni, ja oli tuskallista odotella pari tuntia siskon heräämistä. Pääsisi jo leipomaan! Netistä ei sellaista reseptiä löytynyt, johon olisin ollut tyytyväinen. Kun on luonut mielessään kuvan täydellisistä suklaaleivoksista koristeluineen, on mielikuvasta hankala luopua. Päätin siis lähteä soveltamaan omaa versiotani sacherkakusta. Itse aineksiin tein melko vähän muutoksia, lähinnä kuorrutteen osalta. Suurin muutos olikin tekotapa.
 
Päätin panostaa leivosten koristeluun. Kuorrutetta laitoin vain leivosten pintaan, en sivuille. Pursotin kermavaahdosta ruusukkeet leivoksille ja viimeistelin ne suklaakoristeilla. Koristeiden ohje on kirjattu reseptiin tarkemmin, mutta tiivistettynä: niiden tekeminen ei ole ollenkaan vaikeaa!
 
Leivokset olivat uskomattoman hyviä. Juuri niin pehmeitä, suklaisia ja täyteläisiä kuin odotin.



 
 

 



Sacherleivokset
  • riittävyys: 12 leivosta
  • valmistusaika: aktiivinen 1-2 h ja passiivinen väh. 3 h
  • säilyvyys: ainakin 4-5 päivää jääkaapissa kuvulla suojattuna
  • vuoka: reunallinen uunipelti leivinpaperilla vuorattuna
 
pohja:
150 g voita tai margariinia
150 g tummaa suklaata
5 valkuaista
0,5 dl sokeria
5 keltuaista
1 dl sokeria
1,5 dl vehnäjauhoja
1 dl perunajauhoja
2 tl leivinjauhetta
1 tl vaniljasokeria
 
kostutus:
1 dl omena- tai appelsiinimehua
 
täyte:
2-3 dl aprikoosihilloa
 
kuorrute:
30 g voita tai margariinia
50 g tummaa suklaata
 
sacher-koristeet:
noin 20 g tummaa suklaata
koristelugeeliä tai valkosuklaata
 
lisäksi:
1 dl kermaa
 
 
 
Leivo pohja. Sulata voi ja rouhittu suklaa mikrossa tai vesihauteessa. Jätä odottamaan. Sekoita jauho, perunajauho, leivinjauhe ja vaniljasokeri keskenään.
 
Vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi, lisää sokeri (0,5 dl). Jatka vatkaamista, kunnes vaahto pysyy kallistetun kulhon pohjalla.
 
Vaahdota keltuaiset ja sokeri (1,5 dl) vaahdoksi. Kun vatkaat tässä järjestyksessä, vatkaimia ei tarvitse pestä välissä.
 
Sekoita keltuaisvaahtoon suklaaseos sekä kuivat aineet siivilöiden. Kääntele lopuksi valkuaisvaahto varovasti joukkoon. Sekoita vain sen verran, että taikina on tasaista.
 
Kaada taikina pellille ja tasoita pinta. Paista 175 asteessa noin 15-20 minuuttia. Pohja on valmis, kun keskelle työnnettyyn tikkuun ei tartu taikinaa ja pinta on hieman kimmoisa. Anna jäähtyä viitisen minuuttia ja kumoa sitten leivinpaperin päälle. Peitä pohja liinalla ja anna jäähtyä rauhassa.
 
 
Tee tässä välissä sacher-koristeet. Ota pala leivinpaperia. Piirrä siihen kahden euron kolikon avulla 12 ympyrää. Käännä leivinpaperi niin, että kynänjälki on alapuolella. Sulata tumma suklaa. Lusikoi hieman suklaasulaa jokaiseen ympyrään. Levitä suklaasula veitsenkärjellä piirretyn ympyrän kokoiseksi. Nosta jääkaappiin jähmettymään.
 
Irrota jähmettyneet lantit varovasti leivinpaperista. Jos käytät valkosuklaata, sulata sitä pari palaa ja lusikoi se pakastepussin kulmaan. Leikkaa kulmasta pieni pala pois ja pursota lantteihin s-kirjaimet. Itse käytin koristelugeeliä yksinkertaisesti pursottamalla sitä lantteihin. Laita koristeet jääkaappiin odottamaan.
 
 
Täytä kakku. Leikkaa kakkupohja kolmeen tai  neljään osaan leveyssuunnassa. Kostuta jokainen osa mehulla. Levitä hilloa kahdelle/kolmelle pohjalle. Kokoa pohjat päällekkäin ja kääri kelmuun. Laita jääkaappiin ja nosta esim. leikkuulauta päälle painoksi.
 
 
Kuorruta ja koristele. Rouhi suklaa ja sulata suklaarouhe voin kera mikrossa tai vesihauteessa. Jätä jäähtymään huoneenlämpöön. Sekoittele seosta silloin tällöin, kunnes se on jäähtynyt ja hieman paksuuntunut. Irrota kakku kelmuista. Levitä kuorrute kakun päälle ja suojaa reunoja kelmun avulla. Nosta jääkaappiin, kunnes kuorrute on jähmettynyt.
 
Leikkaa kakku leivoksiksi. Omani olivat noin 3x7 cm kokoisia ja sain 12 leivosta. Vaahdota kerma ja pursota siitä ruusuke jokaisen leivoksen pintaan. Viimeistele leivokset asettamalla sacher-koristeet kermavaahtoruusukkeen reunaan.
 
 
 
 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi! :)