torstai 18. kesäkuuta 2015

Pori Energia -kakku

Olen nyt ollut kaksi viikkoa Pori Energialla kesätöissä. Nuo kaksi viikkoa menivät nopeasti mukavan ilmapiirin ansiosta. Viimeisen kesätyöpäiväni ja juhannuksen kunniaksi halusin pitää juhannuskaffeet. Päätin tehdä jotain aiheeseen sopivaa, joten päädyin raparperikakkuun Pori Energian logolla. Suolainen tekee myös aina kauppansa, joten leivoin kakun rinnalle fetamuffineita. Tarjottavia kiiteltiin kovin. Kutsuin paikalle kaikki ne, joiden kanssa olin pääasiassa ollut tekemisissä työjaksoni aikana. Meitä oli yhteensä 13. Tein kakkua laskennallisesti 18:lle eli kuuden munan kakun. Kakkua jäi hieman, mutta se oli hyvä. Vein loppukakun kotiin, jotta siskoni ja äitini saivat maistiaiset. Kakun riittävyys oli siis juuri sopiva.
 
Muffinit tein tällä reseptilläni laittaen paprikan tilalle vajaa desin aurinkokuivattuja tomaatteja silputtuna.
 
 
 
 

 
 
 
 
 
Pori Energia -kakku
  • riittävyys: noin 18 palaa
  • valmistusaika: aktiivinen reilu 2 h + passiivinen 2-3 h
  • säilyvyys: Pohja säilyy kelmun sisällä jääkaapissa pari päivää, ja sen voi myös pakastaa. Kuorrutettu kakku säilyy päivän, pari jääkaapissa ilman kupua.
  • vuoka: noin 25x20 cm vuoka - pohjalle pala leivinpaperia, vuoan reunat kannattaa silti voidella
 
pohja:
6 kananmunaa
(2 dl) sokeria
(3 dl) vehnäjauhoja
(0,5 d) perunajauhoja
1 tl leivinjauhetta
 
raparperihilloke:
1 kg raparperia kuorittuna
noin 1 dl sokeria
1 dl vettä 
 
valkosuklaa-mascarponevaahto:
1,5 prk = noin 4 dl flora vispiä
250 g mascarponea
noin 70 g valkosuklaata
 
kuorrute ja koristelu:
noin 500 g valkoista sokerimassaa
elintarvikevärejä
 
 
Leivo pohja. (Jos et omista vaakaa, käytä suluissa olevia määriä.) Laita kulho vaa'an päälle ja käynnistä vaaka. Sen pitäisi näyttää nollaa. Riko munat kulhoon ja ota paino ylös. Kerro paino luvulla 0,7 - näin saat sokerimäärän grammoina. Lisää sokeri munien kanssa vatkauskulhoon. Jauhoja laitetaan yhteensä sama määrä kuin sokeriakin - siis grammoina. Laita perunajauhoja noin yksi neljäsosa ja loput vehnäjauhoja.
 
Esim. Kulhoon rikottujen munien paino on 320 g. Sokeria tarvitaan 320 g x 0,7 = 224 g. Myös jauhoja tarvitaan 224 g. Perunajauhoja laitetaan noin yksi neljäsosa, tässä tapauksessa vaikkapa 40 g. Loput laitetaan vehnäjauhoja.
 
Sekoita jauhojen joukkoon leivinjauhe. Vaahdota munat ja sokeri kuohkeaksi ja paksuksi vaahdoksi. Sihtaa kuivat aineet siivilän läpi ja sekoita ne varovasti lastalla nostellen vaahtoon. Kaada taikina vuokaan ja tasoita pinta. Paista 175 asteisen uunin alatasolla noin 35-40 minuuttia, kunnes tikkuun ei jää taikinaa. Anna kakkupohjan jäähtyä 5 min ja kumoa se sitten varovasti. Peitä kakku vuoallaan ja anna jäähtyä kokonaan.
 
 
Tee raparperihilloke kakun paistuessa. Pilko kuoritut raparperit ja laita ne kattilaan. Lisää pohjalle hieman vettä ja sekoita joukkoon noin 0,5 dl sokeria. Keitä raparpereja, kunnes ne hajoavat hillokkeeksi. Siihen menee noin 10-20 minuuttia. Kaada hilloke siivilään, jotta ylimääräinen neste valuu pois. Jäähdytä.
 
 
Täytä kakku. Sulata valkosuklaa, vaahdota kerma. Sekoita kermavaahdon joukkoon valkosuklaasula ja mascarpone nopeasti. Ota kolmasosa vaahdosta syrjään, se tulee sokerimassan alle. Maista jäähtynyttä hilloketta ja lisää sokeria maun mukaan. Halkaise kakku kolmeen osaan. Laita yksi pohjista vuokaan ja levitä sille puolet hillokkeesta sekä puolet valkosuklaavaahdosta. Nosta toinen pohja päälle, levitä sille loppu  hilloke ja valkosuklaavaahto. Nosta viimeinenkin pohja päälle ja laita kakku jääkaappiin.
 
 
Kuorruta ja viimeistele. Kumoa kakku tarjoilualustalle ja levitä sen päälle ja reunoille mascarponevaahtoa. Mittaa kakun koko esim. langalla. Kauli sokerimassa tomusokerin avulla leivonta-alustalla tai leivinpaperin päällä tarvitun kokoiseksi. Nosta sokerimassa kakun päälle. Venytä varovasti kulmista ja tasoittele sileäksi. Leikkaa ylimääräiset rippeet pois.
 
Värjää osa rippeistä vihreäksi ja pieni osa oranssiksi. Ota muotilla vihreitä lehtiä ja yksi oranssi kukka. Leikkaa kirjaimet ja salamat vapaalla kädellä. Kiinnitä lehdet ja kukka kulmiin, ja kirjaimet sekä salama kakun päälle. Voit käyttää apuna vettä, jos koristeet eivät tartu kiinni kakkuun.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi! :)