lauantai 16. toukokuuta 2015

Suklainen mokka-vadelmakakku

Tällaisen mielettömän herkullisen kakun tein äitienpäivänä mummolleni. Meillä on tapana kokoontua koko suvun kesken mummolaan viettämään äitienpäivää, ja täytyyhän siellä kakkua olla! Leivoin kakun siellä ja kamera jäi kotiin, joten puhelimella otetut kuvat eivät kerro kaikkea kakun herkullisuudesta.
 
Lähdin miettimään makumaailmaa mummoni mieltymysten mukaan - suklaata, kahvia ... ja siihen tietenkin vierelle vadelmaa! Siispä tein suklaisen kakkupohjan, kostutin kahvilla ja täytteeksi laitoin vadelmahilloa ja valkosuklaa-rahka-kermavaahtoa. Kakun kuorrutteena oli myös valkosuklaavaahtoa, ja päälle tein sokerimassaruusun. Kakku maistui melko vahvasti kahvilta, mutta ei liikaa. Jos vahva kahvi ei tunnu maistuvan, voi kakun kostuttaa myös vedellä laimennetulla miedolla kahvilla. Kuorrutteesta tulee valkosuklaan takia hieman rakeinen, mutta jos se ärsyttää, voi tehdä seuraavan muutoksen: Rahka-kermavaahdosta vajaa puolet sivuun ennen valkosuklaan lisäämistä. Valkosuklainen vaahto väliin ja sokerilla makeutettu rahka-kermavaahto päälle.
 
Kuvissa oleva kakku on 8 munan ja tehty noin 25x35 cm vuokaan.
 
 

 
 
 

 
 
Suklainen mokka-vadelmakakku
  • riittävyys: noin 12-16 palaa
  • valmistusaika: aktiivinen noin 2-3 h + passiivinen 2 h
  • säilyvyys: Pohja säilyy kelmun sisällä jääkaapissa pari päivää, ja sen voi myös pakastaa. Kuorrutettu kakku säilyy pari päivää jääkaapissa ilman kupua.
  • vuoka: halkaisijaltaan noin 20-22 cm pyöreä TAI 20x20 cm suorakulmainen vuoka voideltuna ja korppujauhotettuna
 
pohja:
4 kananmunaa
(2 dl) sokeria
(2 dl) vehnäjauhoja
(0,5 dl) perunajauhoja
(0,5 dl) kaakaojauhetta
0,5 tl leivinjauhetta
 
kostutus:
1,5 dl jäähdytettyä kahvia
 
täyte ja kuorrute:
noin 3 dl vadelmahilloa
4 dl = noin 1,5 purkillista flora vispiä
75 g valkosuklaata
250 g maitorahkaa
 
koristeet:
esimerkiksi:
erivärisiä sokerimassoja tai valkoista sokerimassaa ja elintarvikevärejä
sulatettua tummaa suklaata
 
 
Leivo pohja. (Jos et omista vaakaa, käytä suluissa olevia määriä.) Laita kulho vaa'an päälle ja käynnistä vaaka. Sen pitäisi näyttää nollaa. Riko munat kulhoon ja ota paino ylös. Kerro paino luvulla 0,7 - näin saat sokerimäärän grammoina. Lisää sokeri munien kanssa vatkauskulhoon. Jauhoja laitetaan yhteensä sama määrä kuin sokeriakin - siis grammoina. Laita perunajauhoja noin yksi neljäsosa, kaakaojauhetta vajaa neljäsosa ja loput vehnäjauhoja.
 
Esim. Kulhoon rikottujen munien paino on 230 g. Sokeria tarvitaan 230 g x 0,7 = 160 g. Myös jauhoja tarvitaan 160 g. Perunajauhoja laitetaan noin yksi neljäsosa, tässä tapauksessa vaikkapa 30 g. Myös kaakaojauhetta laitetaan noin neljäsosa, 30 g. Loput laitetaan vehnäjauhoja.
 
Sekoita jauhojen joukkoon leivinjauhe. Vaahdota munat ja sokeri kuohkeaksi ja paksuksi vaahdoksi. Sihtaa kuivat aineet siivilän läpi ja sekoita ne varovasti lastalla nostellen vaahtoon. Kaada taikina vuokaan ja tasoita pinta. Paista 175 asteisen uunin alatasolla noin 30-35 minuuttia, kunnes tikkuun ei jää taikinaa. Anna kakkupohjan jäähtyä 5 min ja kumoa se sitten varovasti. Peitä kakku vuoallaan ja anna jäähtyä kokonaan.
 
 
Täytä kakku. Vaahdota flora vispi. Sulata valkosuklaa. Sekoita kermavaahdon joukkoon maitorahka ja valkosuklaasula. Ota vajaa puolet vaahdosta sivuun kuorruttamista varten. Halkaise kakku kolmeen osaan ja nosta yksi pohjista vuoan pohjalle. Kostuta kahvilla ja levitä sille puolet hillosta. Levitä myös puolet valkosuklaavaahdosta pohjan päälle. Nosta seuraava pohja päälle, kostuta, levitä loppu hillo ja vaahto. Nosta viimeinen pohja päälle, kostuta. Nosta jääkaappiin lepäämään.
 
 
Kuorruta ja koristele. Kumoa kakku tarjoilualustalle ja levitä loppu vaahto kakun päälle ja sivuille. Koristele haluamallasi tavalla.
 
Itse tein vapaalla kädellä ilman varsinaista ohjetta ruusun vain liittämällä terälehtiä toisiinsa. Kakun kulmiin pursotin suklaata koristeeksi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi! :)