keskiviikko 20. toukokuuta 2015

Neiti Leipurin synttärikakku

Eilen oli syntymäpäiväni, joten täytyihän sitä kakku leipoa. Siitä tuli melko perinteinen täytekakku, mutta täytteen mascarpone oli taivaallista. Sitä saa nimittäin nykyään myös laktoosittomana..! Kaffeelle poikenneet sukulaiset ainakin pitivät, ja kakku ei kauaa säilynyt.
 
Tein kakun 6 munasta isompaan vuokaan, mutta ohje on perinteiselle 4 munalle.
 
 
 


 
 
 
 
Neiti Leipurin synttärikakku
  • riittävyys: noin 12 palaa
  • valmistusaika: aktiivinen noin 2-3 h + passiivinen 2 h
  • säilyvyys: Pohja säilyy kelmun sisällä jääkaapissa pari päivää, ja sen voi myös pakastaa. Kuorrutettu kakku säilyy pari päivää jääkaapissa ilman kupua.
  • vuoka: halkaisijaltaan noin 20-22 cm vuoka voideltuna ja korppujauhotettuna 
 
pohja:
4 kananmunaa
(2 dl) sokeria
(2 dl) vehnäjauhoja
(0,5 dl) perunajauhoja
0,5 tl leivinjauhetta
 
kostutus:
1,5 dl maitoa + vaniljasokeria
 
täyte ja kuorrute:
1-2 dl mustikkahilloa
1-2 dl vadelmahilloa
75 g valkosuklaata
2,5 dl flora vispiä
250 g mascarponea
 
koristeet:
erivärisiä sokerimassoja tai valkoista sokerimassaa ja elintarvikevärejä (pun, sin, vihr.)
 
 
Leivo pohja. (Jos et omista vaakaa, käytä suluissa olevia määriä.) Laita kulho vaa'an päälle ja käynnistä vaaka. Sen pitäisi näyttää nollaa. Riko munat kulhoon ja ota paino ylös. Kerro paino luvulla 0,7 - näin saat sokerimäärän grammoina. Lisää sokeri munien kanssa vatkauskulhoon. Jauhoja laitetaan yhteensä sama määrä kuin sokeriakin - siis grammoina. Laita perunajauhoja noin yksi neljäsosa ja loput vehnäjauhoja.
 
Esim. Kulhoon rikottujen munien paino on 230 g. Sokeria tarvitaan 230 g x 0,7 = 160 g. Myös jauhoja tarvitaan 160 g. Perunajauhoja laitetaan noin yksi neljäsosa, tässä tapauksessa vaikkapa 30 g. Loput laitetaan vehnäjauhoja.
 
Sekoita jauhojen joukkoon leivinjauhe. Vaahdota munat ja sokeri kuohkeaksi ja paksuksi vaahdoksi. Sihtaa kuivat aineet siivilän läpi ja sekoita ne varovasti lastalla nostellen vaahtoon. Kaada taikina vuokaan ja tasoita pinta. Paista 175 asteisen uunin alatasolla noin 30-35 minuuttia, kunnes tikkuun ei jää taikinaa. Anna kakkupohjan jäähtyä 5 min ja kumoa se sitten varovasti. Peitä kakku vuoallaan ja anna jäähtyä kokonaan.
 
 
Täytä kakku. Vaahdota vispikerma. Sekoita joukkoon mascarpone. Sulata valkosuklaa. Laita  vajaa puolet  vaahdosta jääkaappiin odottamaan kuorruttamista. Sekoita loppuun vaahtoon valkosuklaasula. Halkaise kakku kolmeen osaan. Laita yksi pohjista vuokaan ja kostuta. Levitä pohjalle mustikkahillo sekä puolet kermavaahdosta. Nosta toinen pohja päälle, kostuta ja levitä sille vadelmahillo ja vaahto. Nosta viimeinenkin kostutettu pohja päälle ja laita kakku jääkaappiin.
 
 
Kuorruta ja koristele. Sekoita kermavaahdon joukkoon sokeria maun mukaan. Kumoa kakku tarjoilualustalle ja levitä loppu vaahto kakun päälle ja sivuille. 
 
Värjää osa sokerimassasta vihreäksi, osa pinkiksi ja osa siniseksi. Kauli vihreä sokerimassa ja ota siitä muotilla tai veitsellä leikaten lehtiä. Kauli pinkki sokerimassa myös, tee siitä kukkia (muotilla). Jätä osa pinkistä sokerimassasta perhosiin: Sekoita sinistä ja pinkkiä sokerimassaa hieman, mutta älä tasaiseksi. Kauli marmoroitu massa levyksi ja ota siitä muotilla tai veitsellä leikaten perhosia. Saat koristeista elävän näköisiä taivuttamalla niitä. Käännä lehtiä muotoon, muotoile kukat munakupeissa ja tee perhosille pahvista tukiteline, jotta saat siivet kuivumaan ylöspäin. Kuivata koristeet hyvin ja koristele kakku juuri ennen tarjoilua.

2 kommenttia:

  1. Paljon ONNEA!
    Terkuin nami-hiiri hiirenkolosta
    http://nami-hiiri.vuodatus.net

    VastaaPoista

Kiitos kommentistasi! :)