sunnuntai 3. toukokuuta 2015

Kevätkakku äidille

Uusimmassa Maku-lehdessä oli todella kaunis hortensia-kakku, joka oli kuorrutettu helpolla mutta näyttävällä tavalla. Itse en ole mikään pursotusmestari mutta siitä huolimatta - tai ehkäpä juuri siitä johtuen - halusin kokeilla kakkua. Pohjan ja täytteet tein oman maun mukaan, mutta pursotusvaiheessa katsoin lehdestä mallia. Pursottaminen olikin todella helppoa, ja silti lopputulos oli upea! Kakku sopii mainiosti vaikka lahjaksi äidille, sillä sen voi halutessaan jopa kuorruttaa edellisenä päivänä.
 
 
 


 
 
 
 
Kevätkakku äidille
  • riittävyys: noin 12 palaa
  • valmistusaika: aktiivinen noin 2 h + passiivinen vähintään 2 h
  • säilyvyys: ainakin pari, kolmekin päivää jääkaapissa
  • vuoka: leivinpaperilla vuorattu pelti
 
pohja:
4 munaa
1 dl sokeria
2 dl vehnäjauhoja
0,5 dl perunajauhoja
0,5 tl leivinjauhetta
 
kostutus:
maitoa + vaniljasokeria
 
täyte:
6 dl viinimarjoja
1 dl mansikkahilloa
2,5 dl flora vispiä
2 rkl sokeria
1 tl vaniljasokeria
 
kuorrute:
2,5 dl flora vispiä
1 rkl tomusokeria
punaista elintarvikeväriä
 
 
Leivo sitten pohja. Vaahdota munat ja sokeri kuohkeaksi, vaaleaksi vaahdoksi. Lisää joukkoon keskenään sekoitetut kuivat aineet siivilöiden. Sekoita taikina varovasti tasaiseksi puulastalla. Kaada leivinpaperilla vuorattuun uunipeltiin. Paista 225 asteessa 7-10 minuuttia. Kippaa levy sokeroidulle leivinpaperille ja peitä liinalla. Anna jäähtyä täytteen teon ajan.
 
Tee täyte. Vaahdota vispikerma paksuksi vaahdoksi ja mausta sokerilla ja vaniljalla. Survo viinimarjat ja lisää mansikkahillo joukkoon.
 
Kokoa kakku. Valitse sopiva pyöreä kulho ja vuoraa se kelmulla. Leikkaa kääretorttulevystä pohjan kokoinen pala. Leikkaa pohjapalan lisäksi 2 muuta palaa, 1 cm aina edellistä isompi. Lopuista kääretortun rippeistä saa koottua vielä kaksi pohjapalaa. Laita pienin kulhon pohjalle ja kostuta vaniljamaidolla. Levitä päälle marjasurvosta ja kermavaahtoa. Kokoa kakku näin kostuttaen jokainen pohja hyvin ja lisäämällä täytettä aina hieman enemmän. Neljäs ja viides kerros pitää koota ns. rippeistä, mutta sitä ei valmiissa kakussa huomaa. Nosta kakku jääkaappiin.
 
Viimeistele kakku. Kumoa kakku tarjoilulautaselle. Levitä ns. pursuneet täytteet tasaiseksi tarttumapinnaksi pursotukselle. Vatkaa flora vispi paksuksi vaahdoksi ja mausta tomusokerilla. Jaa kermavaahto kahtia ja värjää toinen osa vaaleanpunaiseksi.
 
Asettele pursotinpussi (tähtityllalla) esimerkiksi korkeaan lasiin. Täytä se puoliksi vaaleanpunaisella vaahdolla ja puoliksi valkoisella. Purista pussia kevyesti ja nosta tylla suoraan ylöspäin. (Katso kuvat alempaa.) Jatka kukkien pursottamista, kunnes kakku on kuorrutettu kokonaan. Säilytä jääkaapissa.
 
 
 
 
 
Maku-lehden vinkit pursottamiseen
 

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi! :)