sunnuntai 31. toukokuuta 2015

Kesäloman alkajaiskakku

 
Jos eilen syötiin peruskoulun päättäjäiskakkua, tänään oli vuorossa kakku kesäloman alun kunniaksi. Oli kieltämättä makoisa viikonloppu, mutta aina on syytä juhlaan! Sain muutamia stipendejä eilen todistusten jaon yhteydessä, ja yksi niistä oli palkinto ahkerasta kielten opiskelusta. Siihen sisältyi kolme vieraskielistä kirjaa, ja yksi niistä oli ihana englanninkielinen reseptikirja Totally chocolate. Olikohan kirja vain sattumalta valittu... Suklaanystävänä kirja osui ja upposi, ja eräs kakku jäi heti ensimmäisellä selailukerralla mieleen. Kakun hieno nimi Dark chocolate moelleux ja yltiöherkullinen kuva takertuivat ajatuksiini. Tarkistelin innoissani josko kaikki aineet löytyisivät, ja kerrankin onni suosi. Ei muuta kuin leipomaan! Kakkuun tuli rutkasti suklaata, rasvaa ja sokeria, mutta hei - nyt on kesäloma!
 
Muutamia muutoksia jouduin tekemään, koska Suomesta ei kaikkia aineksia edes saa. Kakkupohjan golden caster sugar:n korvasin osittain ruokokidesokerilla ja osittain tavallisella sokerilla, mutta pelkällä tavallisella kidesokerillakin onnistuu. Black treacle taas on tummaa, paksua siirappia, mutta meidänkin tumma siirappimme ajaa saman asian. Eniten päänvaivaa tuotti self-raising flour, eli kohotusainetta sisältävä jauho. Sitä voi onneksi tehdä myös itse: 150 g jauhoja + 1,5 tl leivinjauhetta + ripaus suolaa.
 
Kuvittelin kakun olevan todella makea ja tuhti, mutta mitä vielä! Kakkupohja oli todella pehmeää ja kuohkeaa, ja täytteen voikreemikään ei maistunut liian makealle. Kakku oli oikeasti todella, todella herkullista, ja jokainen maistanut kehui. Kokeilkaa, ette varmasti pety!
 
 
 
 
 

 

 
 
 



 
Dark chocolate moelleux
  • riittävyys: 12-14 palaa
  • valmistusaika: aktiivinen 1-2 h + passiivinen 3 h
  • säilyvyys: pari, kolmekin päivää jääkaapissa
  • vuoat: kaksi noin 22 cm halkaisijaltaan olevaa kakkuvuokaa - vuoraa pohjat leivinpaperilla ja voitele reunat
 
pohja:
50 g tummaa suklaata
350 g voita tai margariinia
350 g = 4 dl sokeria (tai 50 g ruokokidesokeria ja loput tavallista)
50 g = 0,3 dl tummaa siirappia
8 kananmunaa
300 g = 4,5 dl vehnäjauhoja
50 g = 1,25 dl kaakaojauhetta
5 tl leivinjauhetta
50 g = 1 dl mantelijauhetta
 
kuorrute:
200 g tummaa suklaata
2 dl kuohukermaa
 
täyte:
25 g tummaa suklaata
200 g = 3,25 dl tomusokeria
100 g voita tai margariinia
muutama tippa vanilja-aromia tai 0,5 tl vaniljasokeria
2 rkl maitoa
 
koristeluun:
marjoja, pähkinöitä tms.
 
 
Aloita leipomalla kakkupohjat. Sulata suklaa mikrossa tai vesihauteessa. Vaahdota voi ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi, vatkaa joukkoon siirappi. Vatkaa sitten munat yksi kerrallaan mukaan seokseen. Lisää sitten suklaasula ja vatkaa hiljaisella teholla tasaiseksi. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää taikinaan. Vatkaa seosta vielä hetki pienellä teholla, jotta taikinasta tulee tasaista ja kuohkeaa. Jaa taikina vuokiin ja tasoita pinnat. Paista 170 asteessa (kiertoilmalla 150 asteessa) noin 30-35 minuuttia. Kakut ovat kypsiä, kun tikkuun ei tartu enää taikinaa ja pinta on kimmoisa. (Minä paistoin kiertoilmalla, kakut kahdella eri tasolla, ja ne paistuivat 45 minuuttia ennen kuin olivat kypsiä - tarkkaile siis paistoaikaa!) Anna kakkujen jäähtyä rauhassa ja kumoa ne sitten vuoistaan.
 
Tee suklaakuorrute jäähtymään. Rouhi suklaa kuumuudenkestävään kulhoon ja kiehauta kerma. Kaada kerma suklaan päälle ja sekoittele varovasti, kunnes suklaa sulaa. Sekoita ganache tasaiseksi ja nosta jääkaappiin jäähtymään.
 
Kokoa kakku. Tee täyte. Sulata suklaa ja jätä odottamaan. Vatkaa tomusokeria ja voita, kunnes ainekset alkavat yhdistyä. Vatkaa mukaan vanilja, suklaasula ja maito.
 
Nosta toinen pohjista tarjoilulautaselle. Pursota kreemiä kakun reunoille pallukoiksi ja levitä loppu kreemi keskelle, katso kuva alempaa. Nosta toinen pohja päälle. Levitä jäähtynyt ja paksuuntunut suklaakuorrute kakun päälle. Se saa myös hieman valua reunoille, jotta kakusta tulee herkullisen näköinen. Nosta kakku jääkaappiin tarjoiluun asti.
 
Koristele kakku juuri ennen tarjoilua esimerkiksi marjoilla.
 
 
 
 

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi! :)