lauantai 25. huhtikuuta 2015

Vappukakku paahdetulla valkosuklaalla

Paahdettua valkosuklaata on hehkutettu niin paljon että päätin sitä itsekin kokeilla. Maun sanottiin olevan lähellä kinuskia, mutta omasta mielestäni se maistui ennemminkin - no, paahdetulta valkosuklaalta! Maku oli mielettömän hyvä, vaikkei ulkonäöstä mitenkään kovin juhlavaa tullutkaan. Koreutta hakiessa kakku kannattaa kuorruttaa tavallisella kermavaahdolla ja jättää paahdettu valkosuklaa väliin. Tällöin koristeluun kannattaa käyttää noin 1-2 dl kermaa ja täytteen valkosuklaavaahto kannattaa tehdä 2/3-kertaisena eli 4 dl kuohukermaa jne. Koristeet tein vappuun sopivaksi: ilmapalloja ja serpentiiniä!
 
 
 

 
 
 
 
Vappukakku paahdetulla valkosuklaalla
  • riittävyys: noin 12-16 palaa
  • valmistusaika: aktiivinen noin 2-3 h + passiivinen 2 h (+ valkosuklaakerman jäähtyminen mielellään yön yli)
  • säilyvyys: Pohja säilyy kelmun sisällä jääkaapissa pari päivää, ja sen voi myös pakastaa. Kuorrutettu kakku säilyy pari päivää jääkaapissa ilman kupua.
  • vuoka: halkaisijaltaan noin 20-22 cm vuoka voideltuna ja korppujauhotettuna
 
pohja:
4 kananmunaa
(2 dl) sokeria
(2 dl) vehnäjauhoja
(0,5 dl) perunajauhoja
0,5 tl leivinjauhetta
 
kostutus:
sitruunamehua + vettä yht. 1,5 dl
 
täyte ja kuorrute:
6 dl kuohukermaa
270 g valkosuklaata
noin 4 dl mustikkahilloa
 
koristeet:
erivärisiä sokerimassoja tai valkoista sokerimassaa ja elintarvikevärejä
sulatettua tummaa suklaata
nonparelleja
 
 
 Aloita tekemällä täytteen valkosuklaavaahto. Rouhi valkosuklaa ja levitä leivinpaperille pellille. Paahda 175 asteessa noin 5-10 minuuttia kauniin ruskeaksi, varo polttamasta! (Katso kuvat alempaa.) Älä jätä valkosuklaata pellille vaan kumoa heti kattilaan ja lisää kerma. Kuumenna ja hämmentele seosta kunnes valkosuklaarouhe on sulanut kerman joukkoon. Jäähdytä jääpalahauteessa ja nosta sitten jääkaappiin. Anna jäähtyä mielellään yön yli.
 
Leivo pohja. (Jos et omista vaakaa, käytä suluissa olevia määriä.) Laita kulho vaa'an päälle ja käynnistä vaaka. Sen pitäisi näyttää nollaa. Riko munat kulhoon ja ota paino ylös. Kerro paino luvulla 0,7 - näin saat sokerimäärän grammoina. Lisää sokeri munien kanssa vatkauskulhoon. Jauhoja laitetaan yhteensä sama määrä kuin sokeriakin - siis grammoina. Laita perunajauhoja noin yksi neljäsosa ja loput vehnäjauhoja.
 
Esim. Kulhoon rikottujen munien paino on 230 g. Sokeria tarvitaan 230 g x 0,7 = 160 g. Myös jauhoja tarvitaan 160 g. Perunajauhoja laitetaan noin yksi neljäsosa, tässä tapauksessa vaikkapa 30 g. Loput laitetaan vehnäjauhoja.
 
Sekoita jauhojen joukkoon leivinjauhe. Vaahdota munat ja sokeri kuohkeaksi ja paksuksi vaahdoksi. Sihtaa kuivat aineet siivilän läpi ja sekoita ne varovasti lastalla nostellen vaahtoon. Kaada taikina vuokaan ja tasoita pinta. Paista 175 asteisen uunin alatasolla noin 30-35 minuuttia, kunnes tikkuun ei jää taikinaa. Anna kakkupohjan jäähtyä 5 min ja kumoa se sitten varovasti. Peitä kakku vuoallaan ja anna jäähtyä kokonaan.
 
 
Täytä kakku. Vaahdota valkosuklaakerma. Laita  vajaa puolet  vaahdosta jääkaappiin odottamaan kuorruttamista. Halkaise kakku kolmeen osaan. Laita yksi pohjista vuokaan ja kostuta sitruunavedellä. Levitä pohjalle puolet hillosta sekä puolet kermavaahdosta. Nosta toinen pohja päälle, kostuta ja levitä sille loppu hillo ja vaahto. Nosta viimeinenkin kostutettu pohja päälle ja laita kakku jääkaappiin.
 
 
Kuorruta ja koristele. Kumoa kakku tarjoilualustalle ja levitä loppu vaahto kakun päälle ja sivuille. 
 
Aloita koristeiden tekeminen serpentiinistä. Kauli sokerimassa levyksi ja ota siitä suikaleita. Kiedo suikaleet esim. kynien ympärille ja anna kuivahtaa. Irrota varovasti. Ilmapallot voi tehdä vapaalla kädellä ja muotoilla miten haluaa. Asettele koristeet kakulle ja pursota sulasta suklaasta ilmapalloille narut. Ripottele vielä nonparelleja kakun päälle.

2 kommenttia:

Kiitos kommentistasi! :)