sunnuntai 19. huhtikuuta 2015

Valkosuklainen kuningatarkerroskakku

Hain Ullanunelmasta tilaamani paketin perjantaina postista, ja olin kovin innoissani tilaamastani vuoasta. Ostin nimittäin 16 cm halkaisijaltaan olevan todella korkean (10 cm) vuoan. Olen haaveillut kerroskakun tekemisestä pitkään ja nyt kun oli sopiva vuokakin...Tein alemman pohjan 22 cm vuokaan ja ylemmän 16 cm vuokaan, ja mielestäni mitoitus oli sopiva. Kakkua tuli reilusti, mutta se ei tässä perheessä ole ongelma, varsinkin kun naapuritkin saattavat tulla kylään... Tein vastoin kaikkia ohjeita kerroskakun ilman tukia tai alustoja, ja hyvin pysyi kasassa. Leivoin kakun eilen ja tänäänkin vielä näytti olevan aivan kuosissaan.
 
Täytteeksi laitoin omaa suosikkiani eli marjoja ja valkosuklaavaahtoa. Löysin pakastimen perukoilta mustikkaa ja vadelmaa, joten kakku on oikea kuningatarkakku! Koristeeksi tein sokerimassakukkia ja yksi hevonenkin pääsi kakkua koristamaan, hevosihmisiä kun koko perhe ollaan.
 
 
 
 
 
Valkosuklainen kuningatarkerroskakku
  • riittävyys: noin 18 palaa
  • valmistusaika: aktiivinen 2 h + passiivinen 2 h
  • säilyvyys: kolmisen päivää jääkaapissa kuvulla suojattuna, pelkän pohjan voi pakastaa
  • vuoat: 22 cm ja 16 cm halkaisijaltaan olevat vuoat voideltuna ja korppujauhotettuna
 
pohjat:
6 kananmunaa
(3 dl) sokeria
(3 dl) vehnäjauhoja
(0,75 dl) perunajauhoja
1 tl leivinjauhetta
 
kostutus:
1 dl maitoa + vaniljasokeria
 
täyte ja kuorrute:
5 dl flora vispiä
100 g valkosuklaata
noin 7 dl mustikoita
noin 7 dl vadelmia
 
koristeet:
esim. sokerimassakukkia
 
 
Leivo pohja. (Jos et omista vaakaa, käytä suluissa olevia määriä.) Laita kulho vaa'an päälle ja käynnistä vaaka. Sen pitäisi näyttää nollaa. Riko munat kulhoon ja ota paino ylös. Kerro paino luvulla 0,7 - näin saat sokerimäärän grammoina. Lisää sokeri munien kanssa vatkauskulhoon. Jauhoja laitetaan yhteensä sama määrä kuin sokeriakin - siis grammoina. Laita perunajauhoja noin yksi neljäsosa ja loput vehnäjauhoja.
 
Esim. Kulhoon rikottujen munien paino on 330 g. Sokeria tarvitaan 330 g x 0,7 = 231 g. Myös jauhoja tarvitaan 231 g. Perunajauhoja laitetaan hieman, tässä tapauksessa esimerkiksi 40 g. Loput laitetaan vehnäjauhoja.
 
Sekoita jauhojen joukkoon leivinjauhe. Vaahdota munat ja sokeri kuohkeaksi ja paksuksi vaahdoksi. Sihtaa kuivat aineet siivilän läpi ja sekoita ne varovasti lastalla nostellen vaahtoon. Kaada taikinasta kolmasosa pienempään vuokaan ja loput isompaan. Tasoita pinta. Paista 175 asteisen uunin alatasolla noin 30 minuuttia, kunnes kakkuun työnnettyyn tikkuun ei jää taikinaa. (Omat kakkuni paistuivat yhtä kauan, mutta uunista riippuen pienempi saattaa olla hieman nopeammin kypsä.) Anna kakkupohjien jäähtyä 5 min ja kumoa ne sitten varovasti. Peitä kakut vuoillaan ja anna jäähtyä kokonaan.
 
 
Tee täytteet ja täytä kakku. Survo marjat ja sulata valkosuklaa. Vaahdota kerma, sekoita sen joukkoon valkosuklaasula. Laita puolet vaahdosta jääkaappiin odottamaan kuorruttamista. Halkaise molemmat kakut kolmeen osaan. Ota vaahdosta ja survoksesta kolmasosa pientä kakkua varten. Laita yksi pohjista vuokaan ja parilla ruokalusikallisella vaniljamaitoa. Älä kostuta kakkua liika, sillä marjasurvos on kosteaa. Levitä pohjalle puolet survoksesta sekä puolet kermavaahdosta. Nosta toinen pohja päälle, kostuta ja levitä sille loppu survos ja vaahto. Nosta viimeinenkin kostutettu pohja päälle ja laita kakku jääkaappiin. Täytä molemmat kakut näin.
 
 
Kuorruta ja koristele. Kumoa isompi kakku tarjoilulautaselle ja pienempi sen päälle. Jos haluat pelata varman päälle, käytä kakkutukia ja pienemmän kakun alla kakkualustaa. Levitä loppu kermavaahto kakun päälle palettiveitsellä, kannattaa edetä alhaalta ylöspäin. Viimeistele kakku esimerkiksi sokerimassakukilla. Omani tein muotteja käyttäen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi! :)