lauantai 11. huhtikuuta 2015

Ulvilan yhteiskoulu -kakku

Koulussamme oli valokuvakilpailu, jonka aiheena oli Ulvila 650 v. tai Ulvilan yhteiskoulu 50 v. Leipurina sain heti ajatuksen kakusta, joka symboloisi Ulvilan yhteiskoulua. Ei muuta kuin toteuttamaan! Kuorrutin kakun sokerimassalla ja tein myös koristeet siitä. Kakun reunoilla on koristeita symboloimassa eri oppiaineita:  kuvataide, englanti, käsityöt, uskonto, musiikki, maantieto, matikka ja äidinkieli. Jotkut olivat hankala toteuttaa pienen kokonsa vuoksi, mutta melko tyytyväinen kuitenkin olin. Sain kakustani ns. kunniamaininnan ja lahjakortin Ullan unelmaan, tilausta postiin odotellessa. Kiitokset suuresti järjestäjille, ihana kilpailu!
 
 
 

Uskonto (risti) ja käsityöt (paita)
 

Englanti (Hi!) ja musiikki (nuotti)
 

Matikka (pii) ja maantieto (Suomi)
 

Kuvataide (väripaletti) ja äidinkieli (kirja)
 
 
 
 
Ulvilan yhteiskoulu -kakku
  • riittävyys: noin 12-16 palaa
  • valmistusaika: aktiivinen noin 2-3 h + passiivinen 2 h
  • säilyvyys: Pohja säilyy kelmun sisällä jääkaapissa pari päivää, ja sen voi myös pakastaa. Kuorrutettu kakku säilyy pari päivää jääkaapissa ilman kupua.
  • vuoka: halkasijaltaan noin 20-22 cm vuoka voideltuna ja korppujauhotettuna
 
pohja:
4 kananmunaa
(2 dl) sokeria
(2 dl) vehnäjauhoja
(0,5 dl) perunajauhoja
0,5 tl leivinjauhetta
 
kostutus:
maitoa + vaniljasokeria
 
täyte:
2,5 dl flora vispiä
250 g maitorahkaa
2 rkl sokeria
5 dl viinimarjoja
5 dl mansikoita 
 
kuorrutus:
300-400 g sokerimassaa
 
koristeet:
erivärisiä sokerimassoja tai valkoista sokerimassaa ja elintarvikevärejä
 
 
 
Leivo pohja. (Jos et omista vaakaa, käytä suluissa olevia määriä.) Laita kulho vaa'an päälle ja käynnistä vaaka. Sen pitäisi näyttää nollaa. Riko munat kulhoon ja ota paino ylös. Kerro paino luvulla 0,7 - näin saat sokerimäärän grammoina. Lisää sokeri munien kanssa vatkauskulhoon. Jauhoja laitetaan yhteensä sama määrä kuin sokeriakin - siis grammoina. Laita perunajauhoja noin yksi neljäsosa ja loput vehnäjauhoja.
 
Esim. Kulhoon rikottujen munien paino on 230 g. Sokeria tarvitaan 230 g x 0,7 = 160 g. Myös jauhoja tarvitaan 160 g. Perunajauhoja laitetaan noin yksi neljäsosa, tässä tapauksessa vaikkapa 30 g. Loput laitetaan vehnäjauhoja.
 
Sekoita jauhojen joukkoon leivinjauhe. Vaahdota munat ja sokeri kuohkeaksi ja paksuksi vaahdoksi. Sihtaa kuivat aineet siivilän läpi ja sekoita ne varovasti lastalla nostellen vaahtoon. Kaada taikina vuokaan ja tasoita pinta. Paista 175 asteisen uunin alatasolla noin 30-35 minuuttia, kunnes tikkuun ei jää taikinaa. Anna kakkupohjan jäähtyä 5 min ja kumoa se sitten varovasti. Peitä kakku vuoallaan ja anna jäähtyä kokonaan.
 
 
Tee täytteet ja täytä kakku. Survo viinimarjat ja mansikat. Vaahdota kerma, sekoita sen joukkoon maitorahka ja sokeri. Laita kolmasosa vaahdosta jääkaappiin odottamaan kuorruttamista. Halkaise kakku kolmeen osaan. Laita yksi pohjista vuokaan ja parilla ruokalusikallisella vaniljamaitoa. Älä kostuta kakkua liika, sillä marjasurvos on kosteaa. Levitä pohjalle puolet survoksesta sekä puolet kermavaahdosta. Nosta toinen pohja päälle, kostuta ja levitä sille loppu survos ja vaahto. Nosta viimeinenkin kostutettu pohja päälle ja laita kakku jääkaappiin.
 
 
Kuorruta ja koristele. Kumoa kakku tarjoilualustalle ja levitä loppu kermavaahto kakun päälle ja sivuille. Mittaa kakun koko (halkaisija + reunojen korkeus) esim. leivinpaperisuikaleella. Kauli sokerimassa ohuehkoksi levyksi, halkaisijaltaan kakun kokoinen. Nosta sokerimassa kakun päälle ja silottele päältä. Venytä sokerimassaa varovasti alareunasta, jotta saat oikaistua rypyt. Leikkaa ylimääräinen sokerimassa pois.
 
Koristele haluamallasi tavalla; itse vain leikkasin sopivia paloja ja liimasin vedellä kakun pintaan. En käyttänyt mitään muotteja vaan vapaalla kädellä tein kaikki, myös kirjaimet.
 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi! :)