keskiviikko 29. huhtikuuta 2015

Kinuskinen pähkinä-suklaakääretorttu (gluteeniton)

Leivontafoorumin maaliskuun haasteen aiheena oli erityisruokavalioleivonnainen, ja päätin tehdä siihen jotain gluteenitonta. Päädyin oikeastaan melkein vahingossa kääretorttuun. Sain mahtavan idean kinuskisesta pähkinä-suklaakääretortusta, ja pähkinäisen pohjan myötä kääretortusta tuli myös gluteeniton. Pohjassa on osittain jauhojen tilalla pähkinäjauhetta ja täyte koostuu uskomattoman herkullisesta kinuskivaahdosta. Kääretorttu katosi jääkaapistamme päivässä, se oli oikeasti aivan liian hyvää!

 
 
 

 

 
 
 
 
 
Kinuskinen pähkinä-suklaakääretorttu
  • riittävyys: noin 10 palaa
  • valmistusaika: aktiivinen 1 h + passiivinen väh. 3 h
  • säilyvyys: ainakin pari, kolmekin päivää jääkaapissa
  • vuoka: leivinpaperilla vuorattu uunipelti
kinuskivaahto:
2 dl kuohukermaa
2 dl fariinisokeri
pohja:
4 kananmunaa
1,75 dl sokeria
50 g = 1 dl maapähkinöitä
20 g = 0,5 dl kaakaojauhetta
70 g = 1 dl perunajauhoja
0,5 tl leivinjauhetta
täyte:
annos kinuskivaahtoa
20 g maapähkinöitä rouhittuna
20 g tummaa suklaata rouhittuna
koristelu:
tomusokeria
pari palaa tummaa suklaata
 
Aloita kinuskivaahdosta. Kuumenna kuohukermaa ja fariinisokeria kattilassa samalla sekoittaen. Kuumenna kiehuvaksi ja anna kiehua noin puoli minuuttia. Ota pois levyltä ja anna jäähtyä hetki. Jäähdytä täysin kylmäksi; vähintään pari tuntia jääkaapissa, mielellään yön yli.
Leivo pohja. Paahda pähkinöitä muutama minuutti pannulla. Poista niistä kuoret hieromalla pähkinöitä pyyhkeellä. Laita pähkinät tehosekoittimeen ja jauha hienoksi rouheeksi. Vaahdota munat ja sokeri kuohkeaksi ja paksuksi. Sekoita pähkinäjauhe, perunajauhot, kaakaojauhe sekä leivinjauhe keskenään. Kääntele ne vaahdon joukkoon. Kaada taikina leivinpaperilla vuoratulle uunipellille ja paista 225 asteessa noin 10 minuuttia. Kumoa kuumana sokeroidulle leivinpaperille ja irrota peltiä vasten ollut leivinpaperi kääretortusta. Laita leivinliina pohjan päälle ja rullaa pohja tiukaksi rullaksi. Näin kääretorttu ei halkeile täytön jälkeen rullattaessa. Anna jäähtyä rauhassa.
Täytä kääretorttu. Vaahdota jäähtynyt kinuskikastike paksuksi. Avaa rullattu kääretorttupohja ja levitä vaahto sille. Ripottele päälle pähkinä- ja suklaarouhetta. Rullaa tiiviiksi ja anna asettua tunnin verran jääkaapissa.
Viimeistele. Koristele kääretorttu sihdatulla tomusokerilla ja pursottamalla sulasta suklaasta raitoja. Nautiskele.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi! :)