tiistai 7. huhtikuuta 2015

Gluteenittomat minttu-suklaaleivokset

Pikkusiskoni kaverisynttäreillä lauantaina oli keliaakikko, joten täytyihän hänellekin jotain tarjota. Siskoni toivoi minttu-suklaaleivoksia, joten kehittelin niistä gluteenittoman version. En viitsinyt alkaa mietiskellä mikä jauhoseos leivoksiin sopisi, joten käytin perunajauhoja. Siskoni kaveri kehui näitä maasta taivaisiin ja itsekin leivoksia leikatessa maistoin reunapalan - aivan samanmakuisia kuin "tavallisetkin"! Näitä voi siis tehdä koko väelle gluteenittomina, sillä leivosten maku tai rakenne ei muutu miksikään.
 
Vinkit gluteenittomaan leivontaan:
  • Avaa gluteenittomia leivonnaisia varten uudet raaka-aineet ja säilytä ne eri paikassa kuin tavalliset jauhot.
  • Jotkut suklaat saattavat sisältää gluteenia, mutta Pandan tumma ja valkosuklaa ovat gluteenittomia.
  • Käytä puhtaita mittoja.
 
 
 
 
 
Gluteenittomat minttu-suklaaleivokset
  • riittävyys: noin 16-20 leivosta
  • säilyvyys: 3-4 päivää jääkaapissa, voi pakastaa
  • valmistusaika: aktiivinen 1,5 h + passiivinen 3 h
  • vuoka: n. 25x25 cm vuoka leivinpaperilla vuorattuna
 
pohja:
50 g = 0,75 dl perunajauhoja
0,5 tl leivinjauhetta
30 g = 0,75 dl kaakaojauhetta
100 g tummaa suklaata
60 g voita tai margariinia
2 (suurta) kananmunaa
150 g = 2,75 dl sokeria
 
täyte:
250 g  valkosuklaata
1,2 dl kuohukermaa
2 tl piparminttuaromia
vihreää elintarvikeväriä
 
kuorrute:
150 g tummaa suklaata
60 g voita tai margariinia
 
 
Pohja: Laita uuni kuumenemaan 180 asteeseen. Siivilöi perunajauhot, leivinjauhe ja kaakaojauhe kulhoon. Sulata palasteltu suklaa ja voi vesihauteessa. Anna jäähtyä huoneenlämpöiseksi. Vaahdota munat ja sokeri paksuksi vaaleaksi vaahdoksi. Kääntele suklaaseos vaahtoon. Kääntele joukkoon kuivat aineet. Kaada taikina vuokaan ja tasoita pinta. Paista pohjaa 15-20 minuuttia, kunnes se on päältä kiinteä. Sen ei tarvitse olla kova sormella koettaessa, vaan pinta saa olla melko pehmeä sekä hieman halkeileva ja hajoava. Anna jäähtyä täytteen teon ajan huoneenlämmössä. 
 
 
Täyte: Palastele valkosuklaa. Kuumenna kerma kiehuvaksi ja ota pois levyltä. Kaada valkosuklaapalat kermaan. Sekoittele seosta, jotta valkosuklaa sulaa. Seos saattaa aluksi hieman kokkaroitua, mutta sen saa sekoittamalla sileäksi. Lisää tasaiseen seokseen piparminttuaromi ja elintarvikeväriä. Värjää haluamasi sävyiseksi. Jos täyte ei ole vielä paksua, anna sen jäähtyä hetki. Levitä paksu täyte pohjan päälle ja anna jäähtyä jääkaapissa noin 30 minuuttia sekä kuorrutteen teon ajan.
 
Kuorrute: Sulata suklaa ja voi vesihauteessa. Anna seoksen hieman jäähtyä, mutta älä liikaa. Sen pitää olla helposti levittyvää. Levitä kuorrute täytteen päälle. Jos kuorrute on liian kuumaa, täyte sulaa. Anna jäähtyä ja jähmettyä jääkaapissa.
 
Leikkaa leivoksiksi ja tarjoile.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi! :)