sunnuntai 5. huhtikuuta 2015

Aurinkoinen kevätkakku

Pikkusiskoni vietti tänään sukulaisten kesken synttäreitään ja toivoi kovasti sokerimassakakkua. Sellaisen sitten toteutin. Kakun toisessa välissä on mustikka- ja toisessa aprikoosihilloa, mikä on ehkä hieman erilaisempi yhdistelmä. Minun makuuni kuitenkin herkullinen, eikä ainakaan liian tavallinen!
 
Tein kaksi kuuden munan kakkua eli yksi kakku noin 18 hengelle, mutta 22 ihmisen juhlaporukassa meni vain vajaa yksi kakku. Tästä nähdään että kakun riittävyyttä on vaikea arvioida, mutta parempi liikaa kuin liian vähän, eikö? ;)
 
Ps. Nuo ruohoströsselit ovat Leivontafoorumin helmikuun haasteen lohdutuspalkinnosta joten alkuperää en tiedä, mutta uskoisin että leivontatarvikeliikkeistä löytyy. Ja muunkinlaiset vihreät strösselit ajavat asiansa!
 
 
 
 

 
 


Aurinkoinen kevätkakku
  • riittävyys: noin 12-16 palaa
  • valmistusaika: aktiivinen noin 2-3 h + passiivinen 2 h
  • säilyvyys: Pohja säilyy kelmun sisällä jääkaapissa pari päivää, ja sen voi myös pakastaa. Kuorrutettu kakku säilyy pari päivää jääkaapissa ilman kupua.
  • vuoka: halkasijaltaan noin 20-22 cm vuoka voideltuna ja korppujauhotettuna
 
pohja:
4 kananmunaa
(2 dl) sokeria
(2 dl) vehnäjauhoja
(0,5 dl) perunajauhoja
0,5 tl leivinjauhetta
 
kostutus:
1 sitruunan mehu + vettä, yhteensä 1,5 dl
 
täyte:
2,5 dl flora vispiä
250 g maitorahkaa
2 rkl sokeria
2 dl mustikkahilloa
2 dl aprikoosihilloa
 
kuorrutus:
300-400 g keltaista sokerimassaa
 
koristeet:
keltaista sokerimassaa
pääsiäiskarkkeja
ruohoströsseliä
 
 
 
Leivo pohja. (Jos et omista vaakaa, käytä suluissa olevia määriä.) Laita kulho vaa'an päälle ja käynnistä vaaka. Sen pitäisi näyttää nollaa. Riko munat kulhoon ja ota paino ylös. Kerro paino luvulla 0,7 - näin saat sokerimäärän grammoina. Lisää sokeri munien kanssa vatkauskulhoon. Jauhoja laitetaan yhteensä sama määrä kuin sokeriakin - siis grammoina. Laita perunajauhoja noin yksi neljäsosa ja loput vehnäjauhoja.
 
Esim. Kulhoon rikottujen munien paino on 230 g. Sokeria tarvitaan 230 g x 0,7 = 160 g. Myös jauhoja tarvitaan 160 g. Perunajauhoja laitetaan noin yksi neljäsosa, tässä tapauksessa vaikkapa 30 g. Loput laitetaan vehnäjauhoja.
 
Sekoita jauhojen joukkoon leivinjauhe. Vaahdota munat ja sokeri kuohkeaksi ja paksuksi vaahdoksi. Sihtaa kuivat aineet siivilän läpi ja sekoita ne varovasti lastalla nostellen vaahtoon. Kaada taikina vuokaan ja tasoita pinta. Paista 175 asteisen uunin alatasolla noin 30-35 minuuttia, kunnes tikkuun ei jää taikinaa. Anna kakkupohjan jäähtyä 5 min ja kumoa se sitten varovasti. Peitä kakku vuoallaan ja anna jäähtyä kokonaan.
 
 
Tee täytteet ja täytä kakku. Vaahdota kerma, sekoita sen joukkoon maitorahka ja sokeri. Laita kolmasosa vaahdosta jääkaappiin odottamaan kuorruttamista. Halkaise kakku kolmeen osaan. Laita yksi pohjista vuokaan ja kostuta se puolella desillä sitruunavettä. Levitä sille mustikkahillo sekä puolet kermavaahdosta. Nosta toinen pohja päälle, kostuta ja levitä sille aprikoosihillo ja loppu vaahto. Nosta viimeinenkin kostutettu pohja päälle ja laita kakku jääkaappiin.
 
 
Kuorruta ja koristele. Kumoa kakku tarjoilualustalle ja levitä loppu kermavaahto kakun päälle ja sivuille. Mittaa kakun koko (halkaisija + reunojen korkeus) esim. leivinpaperisuikaleella. Kauli sokerimassa ohuehkoksi levyksi, halkaisijaltaan kakun kokoinen. Nosta sokerimassa kakun päälle ja silottele päältä. Venytä sokerimassaa varovasti alareunasta, jotta saat oikaistua rypyt. Leikkaa ylimääräinen sokerimassa pois.
 
Ripottele kakun päälle strösseleitä ja karkkeja. Viimeistele kakku sokerimassasta kiedotulla nauhalla.
 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi! :)