sunnuntai 29. maaliskuuta 2015

Pääsiäiskakku

Tässä hauskassa kakussa on sisällä aprikoosia, sitruunaa ja valkosuklaata. Sitruunan ansiosta kakku ei ole liian makea, vaikka kuorrutteena onkin sokerimassaa. Kanan/tipun ympärille oli tarkoitus tulla muna, mutta tuo vaaleanvihreä osio muistuttaa ehkä enemmän ruohoa! Joka tapauksessa kumpikin sopii pääsiäiseen, katsoja saa päättää mitä se esittää. Jos kakun koristeiden väkertely ärsyttää, jätä kakku pyöreäksi ja kuorruta vaikkapa keltaisella sokerimassalla. Koristeeksi pääsiäiskarkkeja ja se on siinä.

 
 

 
 
 
Pääsiäiskakku
  •  riittävyys: noin 12 palaa
  • valmistusaika: aktiivinen noin 1 h + passiivinen 1-2 h
  • säilyvyys: Pohja säilyy kelmun sisällä jääkaapissa pari päivää, ja sen voi myös pakastaa. Kuorrutettu kakku säilyy pari, kolmekin päivää jääkaapissa kuvun alla.
  • vuoka: halkaisijaltaan noin 20-22 cm vuoka voideltuna ja korppujauhotettuna
 
pohja:
4 kananmunaa
(2 dl) sokeria
(2 dl) vehnäjauhoja
(0,5 dl) perunajauhoja
0,5 tl leivinjauhetta
 
kostutus:
1 sitruunan mehu + vettä = yhteensä 1,5 dl
 
täyte:
400-500 g aprikoosihilloa tai -marmeladia
2,5 dl flora vispiä tai muuta vispikermaa
250 g maitorahkaa
70 g valkosuklaata sulatettuna
 
kuorrute:
noin 200 g keltaista sokerimassaa
noin 200 g valkoista tai vaaleanvihreää sokerimassaa
oranssia, vaaleanpunaista tai muun väristä sokerimassaa koristeisiin
 
 
Leivo pohja. (Jos et omista vaakaa, käytä suluissa olevia määriä.) Laita kulho vaa'an päälle ja käynnistä vaaka. Sen pitäisi näyttää nollaa. Riko munat kulhoon ja ota paino ylös. Kerro paino luvulla 0,7 - näin saat sokerimäärän grammoina. Lisää sokeri munien kanssa vatkauskulhoon. Jauhoja laitetaan yhteensä sama määrä kuin sokeriakin - siis grammoina. Laita perunajauhoja noin yksi neljäsosa ja loput vehnäjauhoja.
 
Esim. Kulhoon rikottujen munien paino on 230 g. Sokeria tarvitaan 230 g x 0,7 = 160 g. Myös jauhoja tarvitaan 160 g. Perunajauhoja laitetaan noin yksi neljäsosa, tässä tapauksessa vaikkapa 30 g. Loput laitetaan vehnäjauhoja.
 
Sekoita jauhojen joukkoon leivinjauhe. Vaahdota munat ja sokeri kuohkeaksi ja paksuksi vaahdoksi. Sihtaa kuivat aineet siivilän läpi ja sekoita ne varovasti lastalla nostellen vaahtoon. Kaada taikina vuokaan ja tasoita pinta. Paista 175 asteisen uunin alatasolla noin 30-35 minuuttia, kunnes tikkuun ei jää taikinaa. Anna kakkupohjan jäähtyä 5 min ja kumoa se sitten varovasti. Peitä kakku vuoallaan ja anna jäähtyä kokonaan.
 
 
Tee täytteet ja täytä kakku. Vaahdota kerma, sekoita sen joukkoon maitorahka ja valkosuklaasula. Laita kolmasosa vaahdosta jääkaappiin odottamaan kuorruttamista. Halkaise kakku kolmeen osaan, kostuta sitruunavedellä. Laita yksi pohjista vuokaan ja levitä sille puolet hillosta sekä puolet kermavaahdosta. Nosta toinen pohja päälle, levitä sille loppu hillo ja vaahto. Nosta viimeinenkin pohja päälle ja laita kakku jääkaappiin.
 
 
Kuorruta ja koristele. Kumoa kakku tarjoilualustalle. Leikkaa kakusta soikean / munan muotoinen. Kokoa kakun reunoista tipusen pää ja nokka. (Katso kuva alempaa.) Levitä loppu vaahto kakun päälle.
 
Kauli keltainen sokerimassa melko ohueksi levyksi. Mittaa kakusta kuinka suuren tarvitsen. Nosta sokerimassalevy kakun tipuosaan ja silottele varovasti. Kauli myös valkoinen/vaaleanvihreä sokerimassa levyksi. Leikkaa yhteen reunaan sahalaidat. Nosta sokerimassa kakun toiseen päähän. Tee mustasta sokerimassasta silmät ja oranssista nokka tipulle. Tee myös halutessasi koristeita muista sokerimassoista; kukkia, rusetteja, palloja, pilkkuja... Mielikuvitus vain rajana!
 
Anna kakun vetäytyä vielä noin tunti ennen tarjoilua jääkaapissa.


 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi! :)