lauantai 14. maaliskuuta 2015

Manteliset mustikkaleivokset

Näissä leivoksissa on kyllä maut kohdallaan! Käytin näissä hyväksi toteamaani mantelileivospohjaa, täytteeksi tuli mustikkakreemiä ja suklaakuorrute vielä pisteeksi i:n päälle. Leivokset olivat parhaimmillaan yön yli levättyään, samana päivänä syötyinä maut eivät olleet vielä tasautuneet. Rakennekin oli jotenkin parempi. Leivokset ovat gluteenittomia, mutta sitä ei edes huomaa. Ne ovat juhlavia ja hienostuneita, ja sopivat loistavasti kevään kahvipöytään. Aikaa näissä menee, mutta sekin on enimmäkseen passiivista.
 
Leivospohjien vaihekuvia voit katsoa täältä. Niissä kuvissa leivospohjat ovat hieman vaaleita, kostean mustikkatäytteen vuoksi kannattaa paistaa niitä pidempään.
 
 
 
 


 
 
 
Manteli-mustikkaleivokset
  • riittävyys: 12 leivosta
  • valmistusaika: aktiivinen yli 1 h + passiivinen 3 h
  • säilyvyys: ainakin pari, kolme päivää jääkaapissa
 
mantelipohjat:
150 g mantelimassaa
puolikas valkuainen
 
mustikkakreemi:
100 g voita tai margariinia
0,5 dl tomusokeria
100 g mustikoita
 
kuorrutus:
200 g tummaa suklaata
1 rkl öljyä
 
 
Leivo pohjat. Pakasta mantelimassa pariksi tunniksi. Tämä ei ole välttämätöntä, mutta se helpottaa raastamista. Vuoraa pelti leivinpaperilla. Raasta mantelimassa. Vaahdota valkuainen kevyeksi vaahdoksi ja sekoita joukkoon mantelimassaraaste. Raasteen voi sekoittaa joukkoon vatkaimen pienimmällä teholla. Jaa seos 12 nokareeksi pellille. Taputtele taikina leivospohjiksi käyttäen apuna perunajauhoja. Jos leivosten ei tarvitse olla gluteenittomia, voit käyttää vehnäjauhoja. Paista pohjia 150 asteisessa uunissa noin 15 minuuttia. Irrota lämpimät leivospohjat lastan avulla leivinpaperista ja käännä ne jäähtymään pohja ylöspäin.
 
Tee täyte leivospohjien paistuessa.  Jos käytät pakastemustikoita, sulata ne ja valuta liika neste pois. Sekoita kreemin aineksia esim. puulusikalla kunnes seos on tasaista. Jos mustikat eivät meinaa hajota, voit loppuvaiheessa survoa kreemin sileäksi sauvasekoittimella. Laita jääkaappiin odottamaan.
 
Täytä leivokset. Kun leivospohjat ovat jäähtyneet, jaa täyte pohjille. Laita leivokset jääkaappiin jähmettymään vähintään tunniksi.
 
Kuorruta leivokset. Sulata suklaa ja sekoita joukkoon öljy. Levitä kuorrutetta palettiveitsellä leivoksille. Anna leivosten jähmettyä jääkaapissa vielä noin tunti ennen tarjoamista.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi! :)