sunnuntai 1. helmikuuta 2015

Ystävänpäivän kinuskisydän

Mikä onkaan ihanampi ystävänpäivälahja kuin pyyntö kakkukahville? Kinuskinen sydänkakku hurmaa jo pelkällä ulkonäöllään. Näyttävästä koristelusta huolimatta kakku on melko helppo tehdä. Välissä on raikkaita marjoja ja tuorejuustovaahto, päällä herkullinen kinuski. Simppelisti herkkua.
 
Ensi viikolla luvassa on muutama muukin resepti ystävänpäiväksi. Makea yllätys on kaikille sopiva lahja. 
 
Ja ps. Kahvila Landor's on taas auki 15.2. eli kahden viikon päästä, tervetuloa. Lisätietoa: Ravintolapäivä - Kahvila Landor's
 

 
 
 
Ystävänpäivän kinuskisydän
  • riittävyys: 12-16 palaa
  • valmistusaika: aktiivinen noin 1,5 h + passiivinen 2 h
  • säilyvyys: kolmisen päivää jääkaapissa
  • vuoka: yksi syvä tai kaksi matalampaa sydänvuokaa voideltuna ja korppujauhotettuna
pohja:
4 kananmunaa
(2 dl) sokeria
(2 dl) vehnäjauhoja
(0,5 dl) perunajauhoja
0,5 tl leivinjauhetta
 
täyte:
0,5 - 1 l viinimarjoja (muutkin kirpeät/happamat marjat käyvät)
2,5 dl flora vispiä
200 g maustamatonta tuorejuustoa tai mascarponea
0,5 dl sokeria
 
kinuskikastike:
2 dl fariinisokeria
2 dl kuohukermaa
 
koristeluun:
halutessasi pähkinöitä
 
 
Leivo pohja. (Jos et omista vaakaa, käytä suluissa olevia määriä.) Laita kulho vaa'an päälle ja käynnistä vaaka. Sen pitäisi näyttää nollaa. Riko munat kulhoon ja ota paino ylös. Kerro paino luvulla 0,7 - näin saat sokerimäärän grammoina. Lisää sokeri munien kanssa vatkauskulhoon. Jauhoja laitetaan yhteensä sama määrä kuin sokeriakin - siis grammoina. Laita perunajauhoja noin yksi neljäsosa ja loput vehnäjauhoja.
 
Esim. Kulhoon rikottujen munien paino on 230 g. Sokeria tarvitaan 230 g x 0,7 = 160 g. Myös jauhoja tarvitaan 160 g. Perunajauhoja laitetaan noin yksi neljäsosa, tässä tapauksessa vaikkapa 30 g. Loput laitetaan vehnäjauhoja.
 
Sekoita jauhojen joukkoon leivinjauhe. Vaahdota munat ja sokeri kuohkeaksi ja paksuksi vaahdoksi. Sihtaa kuivat aineet siivilän läpi ja sekoita ne varovasti lastalla nostellen vaahtoon. Kaada taikina vuokaan/vuokiin ja tasoita pinta. Paista 175 asteisen uunin alatasolla, kunnes tikkuun ei jää taikinaa. Kahdessa vuoassa paistoaika on noin 20-25 min ja yhdessä noin 35 min. Anna kakkupohjan jäähtyä 5 min ja kumoa se sitten varovasti. Peitä kakku vuoallaan ja anna jäähtyä kokonaan.
 
 
Tee täytteet ja täytä kakku. Survo marjat. Vaahdota kerma, sekoita sen joukkoon sokeri ja tuorejuusto. Laita kolmasosa vaahdosta jääkaappiin odottamaan kuorruttamista. Halkaise kakku kolmeen osaan. Jos teit kaksi kakkua, halkaise molemmat kahteen osaan - paksumpaan ja ohuempaan - ja kokoa niistä kolme pohjakerrosta. Laita yksi pohjista vuokaan ja levitä sille puolet survoksesta sekä puolet kermavaahdosta. Nosta toinen pohja päälle, levitä sille loppu survos ja vaahto. Nosta viimeinenkin pohja päälle ja laita kakku jääkaappiin.
 
 
Kuorruta kakku. Tee kinuskikastike. Sekoita fariinisokeri ja kerma kattilassa ja kuumenna kiehumispisteeseen. Anna seoksen kiehua 5-10 minuuttia kunnes se rakenne on muuttunut hieman paksummaksi. Älä keitä liikaa, sillä tarkoitus ei ole saada kovaa kinuskia! Valmis kinuski on ohutta, sillä se pitää jäähdyttää ennen kuorruttamista. Jäähdytä kastiketta kunnes se ei ole enää liian ohutta ja on jo selvästi viilentynyt.
 
Levitä loppu vaahto kakun reunoille ja päälle ohueksi kerrokseksi. Valuta hieman jäähtynyt kinuskikastike kakulle ja koristele pähkinöillä. Laita mielellään vielä hetkeksi jääkaappiin jotta kinuski saa hieman jähmettyä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi! :)