sunnuntai 22. helmikuuta 2015

Vadelma-kinuskikakku

Tämän ihanan kakun tein muutama viikko sitten sukulaisilleni. Pohja on perinteinen sokerikakkupohja. Täytteessä maistuu raikas vadelma ja kerma-rahkavaahto. Kuorrutteena on kinuskia. Kakku on todella perinteinen mutta aina yhtä herkullinen. Kuvissa oleva kakku on 8 munan eli kaksinkertaistin ohjeen ja tein sen isompaan kulmikkaaseen vuokaan. Laitoin ohjeen kuitenkin 4 munan mukaan.
 
Pahoittelut kuvista, en leiponut kakkua kotona joten valaistus on hieman pielessä.
 
 
 
 
 
 
 
Puolukka-kinuskikakku
  • riittävyys: noin 12-16 palaa
  • valmistusaika: aktiivinen noin 1 h + passiivinen 2-3 h
  • säilyvyys: Pohja säilyy kelmun sisällä jääkaapissa pari päivää, ja sen voi myös pakastaa. Kuorrutettu kakku säilyy pari, kolmekin päivää jääkaapissa kuvun alla.
  • vuoka: pyöreä kakkuvuoka voideltuna ja korppujauhotettuna
 
pohja:
4 kananmunaa
(2 dl) sokeria
(2 dl) vehnäjauhoja
(0,5 dl) perunajauhoja
0,5 tl leivinjauhetta
 
täyte:
n. 500 g = 1 litra vadelmia
2,5 dl flora vispiä
250 g maitorahkaa
0,5 dl sokeria
 
kinuskikuorrute:
2 dl fariinisokeria
2 dl kuohukermaa
 
koristeluun:
vadelmia
 
 
Leivo pohja. (Jos et omista vaakaa, käytä suluissa olevia määriä.) Laita kulho vaa'an päälle ja käynnistä vaaka. Sen pitäisi näyttää nollaa. Riko munat kulhoon ja ota paino ylös. Kerro paino luvulla 0,7 - näin saat sokerimäärän grammoina. Lisää sokeri munien kanssa vatkauskulhoon. Jauhoja laitetaan yhteensä sama määrä kuin sokeriakin - siis grammoina. Laita perunajauhoja noin yksi neljäsosa ja loput vehnäjauhoja.
 
Esim. Kulhoon rikottujen munien paino on 230 g. Sokeria tarvitaan 230 g x 0,7 = 160 g. Myös jauhoja tarvitaan 160 g. Perunajauhoja laitetaan noin yksi neljäsosa, tässä tapauksessa vaikkapa 30 g. Loput laitetaan vehnäjauhoja.
 
Sekoita jauhojen joukkoon leivinjauhe. Vaahdota munat ja sokeri kuohkeaksi ja paksuksi vaahdoksi. Sihtaa kuivat aineet siivilän läpi ja sekoita ne varovasti lastalla nostellen vaahtoon. Kaada taikina vuokaan ja tasoita pinta. Paista 175 asteisen uunin alatasolla noin 35 minuuttia, kunnes tikkuun ei jää taikinaa. Anna kakkupohjan jäähtyä 5 min ja kumoa se sitten varovasti. Peitä kakku vuoallaan ja anna jäähtyä kokonaan.
 
 
Tee täytteet ja täytä kakku. Survo vadelmat. Vaahdota kerma, sekoita sen joukkoon rahka sekä sokeri. Laita puolet vaahdosta jääkaappiin odottamaan kuorruttamista. Halkaise kakku kolmeen osaan. Laita yksi pohjista vuokaan ja levitä sille puolet survoksesta sekä puolet kermavaahdosta. Nosta toinen pohja päälle, levitä sille loppu survos ja vaahto. Nosta viimeinenkin pohja päälle ja laita kakku jääkaappiin.
 
 
Kuorruta kakku. Tee kinuski. Sekoita fariinisokeri ja kerma kattilassa ja kuumenna kiehumispisteeseen. Anna seoksen kiehua 10-15 minuuttia kunnes se rakenne on muuttunut paksummaksi. Älä keitä liikaa, tai kinuskista tulee kivikovaa! Jos kinuski kuitenkin tuntuu hieman löysältä kun olet ottanut sen jo pois levyltä, jäähdyttele sitä kunnes se on hieman paksuuntunut. Kaada kinuski kakulle ja laita hetkeksi jääkaappiin.
 
Levitä loppu kermavaahto kakun reunoille. Koristele halutessasi vadelmilla.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi! :)