maanantai 16. helmikuuta 2015

Sitruunakuppikakut mustikkapiilolla

Näitä herkullisia ja kauniita kuppikakkuja tein eiliseen kahvilaani, ja onneksi myös osa jäi itse syötäväksi. Kuorrute on raikkaan sitruunainen ja kuppikakkua haukatessa sisältä paljastuu makea mustikkasydän. Vaikka itse sanonkin, kuppikakut olivat mielettömän hyviä! Plussana kaiken muun lisäksi kuppikakut sopivat ihanasti kevääseen raikkaine sävyineen.
 
 

 
 

 
 
 
Sitruunakuppikakut mustikkapiilolla
  • riittävyys: 12 kuppikakkua
  • valmistusaika: aktiivinen noin 1 h, passiivinen 2 h
  • säilyvyys: ainakin kolme päivää jääkaapissa
  • vuoat: 12 silikonista tai paperista muffinivuokaa
 
pohjat:
120 g = 1,8 dl vehnäjauhoja
140 g = 1,6 dl sokeria
1,5 tl leivinjauhetta
40 g voita tai margariinia
1,2 dl maitoa
0,25 tl vanilja-aromia tai 1 tl vaniljasokeria
1 kananmuna
 
mustikkapiilo:
noin 0,5-1 dl mustikkahilloa
 
kuorrute:
250 g = 4 dl tomusokeria
50 g voita tai margariinia
noin 2 rkl sitruunamehua
halutessasi keltaista elintarvikeväriä
 
koristeluun:
nonparelleja
 
 
Leivo pohjat.  Kuumenna uuni 170-asteiseksi. Mittaa jauhot, sokeri, leivinjauhe ja voi monitoimikoneeseen tai käytä sähkövatkainta. Vatkaa hiljaisella teholla kunnes seos on murumaista ja ainekset ovat yhdistyneet. Kaada joukkoon vähitellen puolet maidosta ja vatkaa sen verran, että ainekset ovat juuri ja juuri sekoittuneet. Sekoita vanilja-aromi tai -sokeri, muna ja loppu maito keskenään. Kaada seos taikinan joukkoon ja vatkaa hetki. Ota sekoittumattomat ainekset kaapimella kulhon reunoilta mukaan taikinaan. Jatka sekoittamista vielä pari minuuttia, jotta taikinasta tulee sileää. Älä vatkaa liikaa. Lusikoi taikina paperi- tai silikonivuokiin. Paista 20-25 minuuttia. Valmiiden kakkujen pinta on kimmoisa eikä tikkuun jää taikinaa. Anna niiden jäähtyä ennen täyttämistä.
 
Täytä kuppikakut. Koverra jäähtyneisiin kakkusiin kolo puukolla. Voit myös käyttää ns. kuppikakkukoverrinta (kuvassa).
 
 
Lusikoi hilloa koloihin ja laita kaiverretut palat takaisin hillon päälle. Laita kuppikakut jääkaappiin kuorrutteen teon ajaksi.
 
Kuorruta kuppikakut. Sekoita tomusokeriin voi. Sekoita voimakkaasti lusikalla tai lastalla, kunnes seos on murumaista. Sekoita sitruunamehua joukkoon, kunnes kuorrute on sopivan paksua. Jos sitruunamehu ei riitä, laita osaksi vettä. Sopiva kuorrute ei ole liian valuvaa, mutta kuitenkin pursotettavaa. Sekoita kuorrutteeseen elintarvikeväri. Lusikoi kuorrute pursotinpussiin ja kuorruta kakkuset. Voit myös jakaa kuorrutteen kakuille ja levittää sen veitsellä sipaisten. Koristele esimerkiksi nonparelleilla. Anna kuppikakkujen jähmettyä vielä hetki jääkaapissa ennen tarjoamista.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi! :)