lauantai 3. tammikuuta 2015

Täydelliset suklaacookiet

Annoin useammallekin tuttavalle jouluna suklaacookieita. Kokeilin montaa makuyhdistelmää, mutta niistä lisää myöhemmin. Tässä on nyt se kaikkein perinteisin resepti näille herkuille.
 
Jos haluaa oikeasti täydellisiä cookieita - pehmeitä ja suussa sulavia - täytyy olla tarkkana paiston kanssa. Niksi on näet siinä, että cookiet jätetään keskeltä hyvin raaoiksi ja pehmeiksi. Täydelliset cookiet ovat mahdollisia tällä reseptillä, jos ei paista niitä liikaa. Leipoessani cookieita laitan munakellon soimaan aina 7 minuutin päästä. Siitä eteenpäin tarkastan kypsyyden minuutin välein, ja usein 9 minuuttia on täydellinen aika. Otan cookiet pois uunista, kun reunat ovat juuri ja juuri alkaneet kypsyä. Kokemuksen kautta oikean kypsyyden oppii huomaamaan pelkällä vilkaisulla.
 
Toinen jippo on kylmässä vetäytyminen. Taikina pitää laittaa vähintään puoleksi tunniksi jääkaappiin, sillä muuten cookiet leviävät uunissa todella paljon. Taikina pyöritellään palloiksi ennen uuniin laittoa, eikä niitä litistetä(!).
 
Kokeilkaa ja oppikaa, ei se mahdotonta ole!
 
 
 
 
 
 
Täydelliset suklaacookiet
  • riittävyys: 30 cookieta, halkaisija noin 5-6 cm
  • valmistusaika: aktiivinen noin 30 min + passiivinen 1 h
  • säilyvyys: tiiviissä rasiassa ainakin 5 päivää, huoneenlämmössä tai jääkaapissa
  • vinkki: saat eilisestä cookiesta kuin tuoreen lämmittämällä sitä mikrossa hetken
 
170 g voita tai margariinia
150 g = 2 dl fariinisokeria
50 g = noin 0,5 dl sokeria
1 kananmuna
250 g = 4 dl vehnäjauhoja
1 tl soodaa
1 tl vaniljasokeria
50 g tummaa suklaata
50 g valkosuklaata
 
 
Tee taikina. Vaahdota voi ja sokerit, lisää muna hyvin vatkaten. Rouhi suklaat karkeasti, sattumia saa jäädä. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää vaahtoon. Kääntele lopuksi joukkoon suklaarouhe. Taikinan kuuluu olla paksua. Laita jääkaappiin vähintään puoleksi tunniksi, kauemminkin voi pitää.
 
Paista cookiet. Pyörittele taikinasta palloja ja nostele ne leivinpaperin päälle pellille. Älä litistä! Pallojen väliin kannattaa jättää tilaa. Tästä taikinasta tulee 2-3 pellillistä. Paista cookiet pelti kerrallaan 175 asteessa noin 8-10 minuuttia. Valmiit cookiet ovat keskeltä todella pehmeitä ja jopa raakoja, reunat ovat vain hieman kiinteytyneet. Anna jäähtyä ennen siirtelyä, lämpimät cookiet hajoavat herkästi.
 

4 kommenttia:

  1. Saimme sinulta lahjaksi porkkana-tummasuklaacookieita �� Ihan tajuttoman hyviä. Eivät säilyneet viittä päivää, menivät muutamassa minuutissa �� yllättävä yhdistelmä, mut en muista parempia keksejä saaneeni. Kiitos niistä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kehuista :) Tarkoitat kuitenkin varmaan appelsiini-suklaakeksejä? ;)

      Poista
  2. Me syötiin ne porkkana-suklaakekseinä :) minulla taitaa olla pieni lukihäiriö :D

    VastaaPoista

Kiitos kommentistasi! :)