lauantai 24. tammikuuta 2015

Runebergin kakku

Runebergin päivä lähestyy jo, ja leivoin sen kunniaksi kakun. Tuunasin Runebergin torttu -reseptin kakun muotoon. Maku on vähintään yhtä herkullinen kuin perinteisissä Runebergin tortuissa. Kakun sisältä paljastuu hilloraita ja koristelu tehdään perinteitä mukaillen.

Tätä kakkua ei tarvitse kostuttaa ellei välttämättä halua, se on todella mehevä ja herkullinen ilmankin.


 
 
 



Runebergin kakku
  • riittävyys: noin 16 palaa
  • valmistusaika: aktiivinen 30 min + passiivinen 2 h
  • säilyvyys: ainakin 4-5 päivää mielellään jääkaapissa
  • vuoka: rengasvuoka voideltuna ja korppujauhotettuna

kakkutaikina:
200 g margariinia
1 dl sokeria
1 dl fariinisokeria
2 kananmunaa
2 dl vehnäjauhoja
2 dl korppujauhoja tai piparinmuruja
1 dl mantelijauhetta
2 tl leivinjauhetta
1 dl maitoa
n. 1 dl paistonkestävää vadelmamarmeladia

koristeluun:
0,5-1 dl vadelmamarmeladia
1 dl tomusokeria
vettä

 
Leivo kakku. Vaahdota margariini ja sokerit. Lisää munat yksitellen hyvin vatkaten. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää vaahtoon lastalla sekoittaen. Levitä puolet taikinasta vuokaan ja tee keskelle syvennys. Täytä syvennys marmeladilla ja levitä loppu taikina varovasti päälle. Paista 175 asteessa noin 40 minuuttia kunnes pinta on kauniin värinen ja tikkuun ei tartu enää taikinaa. Anna jäähtyä kymmenisen minuuttia ja kumoa kakku. Jätä vuoka kakun päälle ja anna kakun jäähtyä noin tunnin ajan.

Viimeistele kakku. Ota marmeladista lusikalla pieniä nokareita ja muotoile ne kakun päälle kauniin pyöreiksi. Sekoita tomusokeriin vettä pikkuhiljaa kunnes seos on sopivan paksua. Lusikoi seos pakastepussiin ja leikkaa kulmasta pala pois. Pursota kakun päälle koristeeksi.
 

4 kommenttia:

  1. Leivoin tänään ja todella hyvää tuli!! :)

    VastaaPoista
  2. Runebergin päivä meni jo mutta olen tehnyt tällä ohjeella kakkua useamman kerran! :)
    Kakku on kerännyt kehuja vierailta ja maistuu erittäin hyvin myös meidän 1vuotiaalle pikku ihmiselle!! :) Muutin maidon kauramaidoksi niin sopii maito-allergiselle, ja keksimuruiksi olen laittanut vaihtelevasti digestive- , kaurakeksejä tai mitkä ovat sattuneet olemaan tarjouksessa. KIITOS hyvästä ohjeesta!!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ihanaa että kakku on maistunut! Ja eihän sitä aina tarvitse herkkuja tiettynä päivänä syödä, meilläkin syötiin laskiaispullia viime viikolla... :D

      Poista

Kiitos kommentistasi! :)