tiistai 6. tammikuuta 2015

Pinjata-kakku

Huomasin juuri, että blogissani on 100 000 sivun katselun raja rikki! Kiitokset teille rakkaat lukijat, teille jotka olette löytäneet blogiini. Olen pitänyt blogiani vajaa puolitoista vuotta, ja siihen aikaan on mahtunut upeita leivonnaisia ja rattoisia hetkiä. Blogiani ei kuitenkaan olisi ilman kävijöitä.
 
Kävijämäärää seurailleena osasin arvata, että pian menee 100 000 rikki. Nyt julkaisenkin hienon pinjata-kakun reseptin. Kakkua leikatessa sisältä paljastuu herkullinen pähkinäyllätys. Kakkupohja on mehevän suklainen, kuin myös suklaaganache-täyte. Voikreemissä maistuu mansikka, ja kakku on melkoisen tuhtia. Sitä ei tarvita suurta palaa tyydyttämään makeannälkää.
 
Otin mallia Maku-lehden pinjata reseptistä. Pohja on sama, mutta täytteen ja kuorrutteen määriä ja suhteita on muutettu.
 
 
 
 
 
 
 
Pinjata-kakku
  • riittävyys: noin 25-28 palaa
  • valmistusaika: aktiivinen 2 h + passiivinen 3-4 h
  • säilyvyys: viitisen päivää jääkaapissa
  • vuoka: halkaisijaltaan 20-22 cm kakkuvuoka voideltuna, laita pohjalle pyöreä leivinpaperi
  • vinkki: reilumpiin pursotuksiin kannattaa varata kuorrutetta 1,5-kertaisesti.
 
pohja:
7 dl vehnäjauhoja
1,5 dl kaakaojauhetta
2,5 dl sokeria
2 tl ruokasoodaa
2 tl vaniljasokeria
2 kananmunaa
2,5 dl fariinisokeria
4 dl maitoa
2 dl rypsiöljyä
2 rkl omenaviinietikkaa
 
suklaaganache-täyte:
2 dl kuohukermaa
200 g tummaa suklaata
 
pähkinäyllätys:
noin 4 dl erilaisia suolattuja ja paahdettuja pähkinöitä
 
kuorrutekreemi:
2 pkt = 600 g mansikanmakuista tomusokeria
200 g voita tai margariinia
noin 0,5 dl maitoa
 
 
Leivo pohja. Sekoita kuivat aineet keskenään. Sekoita toisessa kulhossa munat, fariinisokeri, maito, öljy ja omenaviinietikka. Lisää kuivat aineet siivilän läpi kosteiden joukkoon. Sekoita tasaiseksi ja kaada taikina vuokaan. Paista 175 asteessa noin 1 h, kunnes tikkuun tarttuu vain kosteita muruja, ei varsinaisesti taikinaa. (Ohje sanoi 50-60 min, mutta itse jouduin paistamaan 1 h 15 min, ennen kuin kakkupohja oli kypsä. Kokeile siis testitikulla.) Anna pohjan jäähtyä noin 5-10 min ja kumoa se sitten. Anna jäähtyä rauhassa, vaikka jääkaapissa seuraavaan päivään.
 
Tee suklaaganache kakun paistuessa. Kiehauta kerma kattilassa ja sekoita sen joukkoon rouhittu suklaa. Nosta jääkaappiin jäähtymään.
 
Täytä kakku. Leikkaa jäähtynyt kakku neljään kerrokseen. Leikkaa kahteen keskimmäiseen kerrokseen esim. lasin avulla noin 7 cm aukot. (Katso kollaasi.) Levitä suklaaganachea kerrosten väliin ja kokoa kolme ensimmäistä kerrosta. Täytä syntynyt kolo pähkinöillä. Nosta viimeinen kakkukerros päälle.
 
Kuorruta ja viimeistele. Vatkaa tomusokeria ja voita sähkövatkaimen tai monitoimikoneen pienellä teholla, kunnes seos on murumaista. Lisää maitoa pikkuhiljaa ja vatkaa samalla. Lisää maitoa, kunnes kreemi on paksua mutta pursotettavaa. Ota kreemistä pieni osa ja levitä se kakun reunoille ja päälle tarttumapinnaksi. Lusikoi loppu kreemi pursotuspussiin ja pursota ohut kerros kakun päälle. Voit myös sivellä kuorrutteen palettiveitsen avulla kakun päälle.
 
Säilytä kakku jääkaapissa.
 
 
 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi! :)