maanantai 5. tammikuuta 2015

Marenkimaljat yllätysvieraille

Tein taas pitkästä aikaa creme bruleeta ja siitä jäi muutama valkuainen yli. En oikein ole macaronsien ystävä, joten valkuaiset päätyivät suklaamarenkeihin. Ne taas jalostuivat herkulliseksi hätävara-tyyppiseksi jälkiruoaksi. Marenkimaljat pääsivät meillä tavallisen arkiruoan jälkiruoaksi, mutta yllätysvieraiden sattuessa ne ovat oiva herkku kahvipöytään. Ohjetta voi muunnella reippaastikin omien varastojen mukaan. Käytin maljoissa suklaamarenkeja, mutta tavallisetkin kelpaavat. Reseptissä olevasta marenkiohjeesta tulee noin 4-8 henkilön annokseen marenkeja, mutta jos teet juurikin esim. creme bruleeta ja sinulta jää kolme valkuaista yli, ohje kannattaa suurentaa niiden mukaiseksi. Marengit säilyvät monta viikkoa huoneenlämmössä, ja seuraavillekin yllätysvieraille jää jotain tarjottavaa.
 
 
 
 
 
Marenkimaljat
  • riittävyys: 4 jälkiruokamaljaa
  • valmistusaika: (jos marenkeja ei lasketa) aktiivinen 20 min
  • säilyvyys: pelkät marengit säilyvät viikkoja huoneenlämmössä, mutta kokoa maljat vasta juuri ennen tarjoilua
 
 
noin 0,5 l marenkeja; kaupasta ostettuja tai itse tehtyjä, suklaisia, vaniljaisia - mitä tahansa
marengit:
1 valkuainen
0,5 dl sokeria
suklaiset: 2 tl kaakaojauhetta, 20 g tummaa suklaata raastettuna
tavalliset: 1 tl vaniljasokeria
 
kaupasta ostettua tai itsetehtyä suklaakastiketta 0,5-1 dl
helppo suklaakastike:
0,5 dl vettä
1 rkl sokeria
40 g tummaa suklaata rouhittuna
 
1 dl kermaa
2 dl haluamiasi marjoja tai hedelmiä
 
 
Leivo marengit. Jos sinulla on jo marenkeja, hyppää seuraavaan kohtaan. Vaahdota valkuainen kulhossa pehmeäksi vaahdoksi. Lisää sokeri (ja vaniljasokeri) vähitellen samalla vatkaten. Vatkaa vaahto kovaksi ja kiiltäväksi. Valmis vaahto ei valu kallistetun kulhon pohjalla. Kääntele valkuaisvaahdon joukkoon kaakaojauhe ja suklaaraaste, jos teet suklaamarenkeja. Lusikoi tai pursota massasta pienehköjä, halkaisijaltaan noin 2 cm marenkeja leivinpaperin päälle pellille. Paista 100 asteessa kaksi tuntia ja sammuta sitten uuni. Anna olla jälkilämmössä ainakin tunti tai pari, vaikka yönkin yli.
 
Jos sinulla ei ole suklaakastiketta, tee se. Sekoita kaikki kastikkeen ainekset kattilassa ja kuumenna kiehuvaksi. Keitä noin pari minuuttia kunnes seos paksunee.
 
Kokoa marenkimaljat. Laita maljojen tai lasien pohjalle hieman marenkeja murustettuna, sitten kermavaahtoa, hieman marjoja, taas marenkimuruja, kermavaahtoa, lopuksi suklaakastiketta. Viimeistele lopuilla marjoilla ja tarjoile mielellään heti.
 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi! :)